DOLAR 32,3848 -0.12%
EURO 34,6817 -0.37%
ALTIN 2.409,76-1,02
BITCOIN 20333880,68%
İzmir
19°

AÇIK

üst menü altı
Konak’ta Göç Sempozyumu… Başkan Batur: ‘Mülteciler daha fazla iş bulabilir hale geldi’

Konak’ta Göç Sempozyumu… Başkan Batur: ‘Mülteciler daha fazla iş bulabilir hale geldi’

Nermin Abadan Unat Göç Sempozyumu’da konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, hükümeti mülteciler konusunda acil ve somut çözümler üretmeye çağırdı.

ABONE OL
30 Eylül 2023 14:24
Konak’ta Göç Sempozyumu… Başkan Batur: ‘Mülteciler daha fazla iş bulabilir hale geldi’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konak Belediye Başkanı Batur, “Gidiyorum karne dağıtmaya. Hepsinin ismi Muhammed. Muhammet ile başlıyor Mehmet’le Mustafa’yla bitiyor. Hepsi Suriyeli çocuklar. Onların bir suçu günahı yok. Mülteci olarak gelen vatandaşlarımız İzmir’de çok daha fazla iş bulabilir hale geldi. Ucuz iş gücü. Bunun devlet politikası, Araplaştırma politikası olarak devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Ekonomik bir pasta var ortada. Bu pastada kendi vatandaşlarımız, çocuklarımız iş bulamıyor” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM– Konak Belediyesi ev sahipliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Nermin Abadan Unat Toplumsal Cinsiyet ve Göç’ başlıklı sempozyum Konak Sabahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde başladı.

Göç Sempozyumu’nun açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur,  Konak’ta 50 bin, Türkiye’de 10 milyon mültecinin bulunduğunu vurgulayarak, TÜİK rakamlarına göre iş arayan 7 milyon insan olduğunu ancak mültecilerin daha çabuk iş bulabilir hale geldiğini söyledi.

BATUR: MÜLTECİLER DAHA FAZLA İŞ BULABİLİR HALE GELDİ

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, bu konuyla ilgili tespitlerini, “Türkiye’de şu anda 8 kişiden biri mülteci. Şu anda 10 milyona yakın mülteci var. Ekonomik, sosyoloji açısından artık somut şeylerin ortaya konması lazım. Hem mültecilerin hem vatandaşlarımızın sıkıntısı var. İş arayan insan sayısı yaklaşık 7 milyonu buldu. Bu resmi rakam.

TÜİK’in rakamları ne derece doğru, onu bilemiyoruz. Bu konuda artık, ekonomik bir pasta var ortada. Bu pastada kendi vatandaşlarımız, çocuklarımız iş bulamıyor. Mülteci olarak gelen vatandaşlarımız İzmir’de çok daha fazla iş bulabilir hale geldi. Ucuz iş gücü. Bunun devlet politikası, Araplaştırma politikası olarak devam ettiğini üzülerek görüyoruz” sözleriyle dile getirdi.

mülteci

BATUR: KARNE DAĞITMAYA GİDİYORUM; HEPSİNİN ADI MUHAMMET MUSTAFA, ONLARIN SUÇU YOK

Başkan Batur, hükümetin sorunun çözümüne dair somut adımlar atması gerektiğini kaydederek, “Bu inşalar savaştan kaçtı, kucak açtık. Ama artık yasal çerçeve içerisinde çözümünün de gerçekleşmesi lazım. Çünkü bizim vatandaşlarımız iş bulamıyor. Bir taraftan insani değerlerimiz var. Kaç tane proje yapmışız bakın, yapmaya da devam edeceğiz. Karne dağıtmaya gidiyorum, Hepsinin ismi Muhammed. Muhammet ile başlıyor Mehmet’le Mustafa’yla bitiyor. Hepsi Suriyeli çocuklar. Onların bir suçu günahı yok. Dengeleri iyi kurmamız lazım. Tartışacağız ama artık neticelere de ulaşmamız lazım. Neticeye ulaştıracak mevcut hükümet. Hükümetin somut adımlar attığını, somut çözümler ürettiğini görmek mümkün değil. Buradan çıkacak sonuçlar o nedenle önemli”

mülteci

BATUR: KONAK’TA 35 BİN KAYITLI SURİYELİ NÜFUS VAR

Suriye’de savaştan kaçanların sayısının 10 milyonu bulduğunu, Konak’ın da İzmir’de en fazla Suriyeli ve Afrikalı göçmeni-mülteciyi barındıran ilçelerin başında geldiğini belirterek, ayrım gözetmeden hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi.

BATUR: YOĞUN BİR AFRİKALI MÜLTECİ DE VAR

Konak’taki mülteci sayısı ve yapılanlara dair de bilgiler veren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, şunları söyledi:

“Konak bir taraftan göç alan bin taraftan göç veren bir ilçe. Bizim nüfusumuz her yıl 5 bin artıyor. 340 bin kayıtlı nüfusumuz var. Gündüz nüfusumuz kentin kalbi olması nedeniyle 1.5 milyonu buluyor. Suriye’deki savaştan sonra yaşanan göçten en fazla etkilenen ilçe. 35 bin kayıtlı Suriyeli nüfus var. Kayıt dışıyla 50 bini buluyor. Basmane ve Kadifekale’de yoğun bir Afrikalı göçmen de var.  Konak pek çok farklı kültürün bir arada yaşadığı özel bir şehir. Bu kültürel bilinçle sadece kayıtlı olanları değil ilçemize ayak basan tüm vatandaşların, hemşehirilerimizin derdini düşünerek hareket ediyoruz.

mülteci

GIDA VE HİJYEN ÇALIŞMASI DA YAPTIK

BM desteğiyle yürüttüğümüz Birlikte Konak projesiyle mültecilerin yoğun yaşadığı yerlerde sorunların tespiti için anket çalışmaları yaptık, bin haneyi ziyaret ettik. Gıda ve hijyen maddesi olmak üzere tüm yardımları ulaştırdık. Beş proje daha yürütüyoruz. Engel tanımayanlar projemiz. 30 gencimize kişisel gelişim eğitimi verdik. Projenin sonunda gençlerin kaynaşması için kamp düzenlendi.

MÜLTECİLERE YÖNELİK BİRÇOK ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

 İkincisi, 30 kadına, üç ayda bir, hazır giyim alanında mesleki eğitim veriyoruz. Anlaştığımız firmalarda iş başı yapıyorlar. 3., sosyal entegrasyon projemiz. 30 gence turizm sektörüne yönelik iş garantili kurslara katılımları sağlanıyor. Projeye katılanların yarısı mültecilerden oluşuyor. 4. HANE ve işyeri tadilat desteği. Mültecilerin mal sahibi ya da kiracı olduğu yerleri tespit ettik. Onarım çalışmalarını yapıyoruz. Uluslararası Göç Örgütü desteğiyle mültecilere ve KOBİ’ler işlerini geliştirmeleri için hibe desteği veriliyor.”

BATUR’DAN AYRIMSIZ HİZMET VURGUSU

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, önceliklerinin kentsel dönüşüm ve sosyal dönüşüm olduğunu, kadınlar-gençler-çocuklar ve engellilere yönelik pozitif ayrımcılıkla hizmet ettiklerini söyledi.

BATUR: AYRIM GÖZETMEKSİZİN HİZMET EDİYORUZ

Kentsel dönüşüm ve sosyal dönüşüm için aralıksız çalıştıklarını dile getiren Başkan Batur, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Konak binlerce yıllık geçmişe sahip kadim bir ilçe. 2500 yıldır kent yaşamı devam ediyor. Bu zengin kültürel mirasa sahip çıkıyor, ortak yaşam, ortak gelecek anlayışla Konak’ta yaşayan herkese hizmet üretiyoruz. Hiçbir ayrım gözetmeksizin, tüm hemşehrilerimize el uzatıyor, belediyemizin kaynaklarını eşit olarak paylaşmaya çalışıyoruz.

BATUR: GÜLTEPE VE BEŞTEPELERDE DÖNÜŞÜM BAŞLADI

Huzurun, refahın egemen olduğu bir ilçeyiz. Plansız kentleşme, çarpık yapılaşma, bunun yol açtığı sorunlar var. Bu nedenle Gültepe ve Beştepeler bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışması yaptık. Çalışmalarımızın görünür olma zamanı geldi. Dönüşümü orada yaşayan vatandaşlarla uzlaşı kültürü, yerinde ve yüzde yüz dönüşümle gerçekleştireceğiz.

BATUR: İKİNCİ ÖNCELİĞİMİZ SOSYAL DÖNÜŞÜM

İkinci önceliğimiz sosyal dönüşüm. Kentsel dönüşümde olduğu kadar kararlıyız. Çağdaş ve kentimize yakışır modern noktalara ulaşmalıyız. En eski ve mahrum kalmış noktalara sahibiz. Hatalı işlerin faturasını ne yazık ki bizler ödüyoruz. Yeni projeler geliştirerek hizmet etmeye çalışıyoruz. Bizim için öncelikli olanlar kadınlar, çocuklar, gençler ve engelli yurttaşlarımız için pozitif ayrımcılıkla hizmet üretmeye çalışmak. Yapacak çok işimiz var. Çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.”

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, ikincisi düzenlenen Göç Sempozyumu’nda göç ve kadınların yaşadıkları üzerine değerlendirmelerde bulundu.

mülteci

METE HÜSÜNBEYİ: MÜLTECİ HAKLARI SAVUNULMADAN KADIN HAKLARI SAVUNULAMAZ

Geri gönderme merkezindeki Azerbayancanlı bir kadının uğradığı cinsel istismarın zanlısının serbest bırakılmasına tepki göstererek, “Geri gönderme merkezinde bulunan Azerbaycanlı bir kadın için cinsel istismar açıldı. DNA eşleştirmesi olmasına karşın bu eylemde bulunan polis beraat etti. Savcılığın mütealası ilginç. Türkiye’de kadın olmak birçok tehlikeye açık olmak anlamına geliyor. Ama mülteci ve göçmen kadınlar bu tür saldırılara daha açık bulunmakta. Biz bir hakkı savunuyorsak diğer hakların da yanında olmalıyız. Mülteci kadınların hakkı savunulmadan kadın hakkı savunulmaz. Mülteci LGBT hakları savunulmadan LGBT haklarının savunulması eksik kalır” dedi.

HÜSÜNBEYİ: BİZİM İÇİN DEĞERLİ BİR DUAYEN

Mete Hüsünbeyi, duayen akademisyen Nermin Abadan Unat’ın başka bir programı nedeniyle katılamadığını dile getirerek, “Nerbin Abadan’ın çalışmalarında göç büyük yer kaplar. Kadın emeği üzerinde özellikle de durmuştur kendisi. Türkiye’den giden kadınların Almanya’daki durumlarını araştırmıştır. Bunları geniş bir külliyatla eser haline getirmiştir. Bizim için de değerli bir duayendir. Bu yıl 102 yaşına bastı” ifadelerini kullandı.

mülteci

HAMİT MUMCU: CAN ATALAY VE GEZİ TUTUKLULARINA SELAM OLSUN

Konak Kent Konseyi Meclisi Başkanı Hamit Mumcu da, “BM verilerine göre 100 milyon insan yer değiştirdi. Bu ülkemiz ve dünyamız için çok önemli bir konu. Can Atalay ve diğer Gezi tutuklularına selam gönderiyorum.

NAZLI KAYI: VAZGEÇMEMEYE VE İNANMAYA İHTİYACIMIZ VAR

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şube Başkanı Dr. Nazlı Kayı, “Nermin Abadan Unat kariyerimde örnek aldığım insanların başında geliyor. Yaşam öyküsüne baktığımızda inanılmaz bir şey görüyoruz. Cumhuriyetimizle aynı yaştı. Toplumsal cinsiyet ile ilgili çalışmalarımız da var Mülkiyeliler olarak. Vazgeçmemeye, inanmaya ihtiyacımız var ülkece olarak. Vazgeçmemeyi ve umut etmeyi bize öğretiyor Nermin Abadan Unat. Herşeye rağmen birşeylerin değişebileceğine inanalım. Her bölümde önemli konuşmacılarımız var” şeklinde bir konuştu.

KİMLER KATILDI:

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şube Başkanı Dr. Nazlı Kayı, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, Konak Kent Konseyi mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülay Toksöz, Sanatçı Sema Moritz, Mülkiyelir Birliği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Seniye Nazik Işık, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Deniz Eroğlu Utku.

OTURUMLARLA ENİNE BOYU ELE ALINACAK

Açılış konuşmalarının ardından Toplumsal Cinsiyet ve Göç, Toplumsal Cinsiyet Temelli Ayrımcılık ve Göç, Kadın Mülteci Olmak başlıklı oturumlar yapılacak.

İKİNCİ OTURUMUN MODERATÖRÜ CANAN GÜLLÜ

İkinci oturumun moderatörlüğünü TKDF Başkanı Canan Güllü yapacak. Oturuma sanatçı-yazar Pelin Batu, Yazar Handan Gökçek, Kaos GL Avukat Hayriye Kara konuşmacı olarak katılacak.

Önerilen haber: Soyer: “İzmir şampiyonlarını unutmayacak”

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP