Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda 26 Ekim 2023 tarihinde meydana gelen ve üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan asansör kazasına ilişkin ceza davası Yargıtay gündeminde. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, tarafların itirazı üzerine dosyayı inceleyerek tebliğnamesini hazırladı. Başsavcılık, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen hapis cezaları ile beraat hükmünün hukuka uygun olduğunu değerlendirerek aynen onanmasını istedi. Tebliğname, davanın temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ne gönderildi.
İSTİNAFTA DEĞİŞEN CEZALAR İÇİN ONAY TALEBİ
Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk davanın ardından dosya, tarafların itirazı üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşınmıştı. İstinaf mahkemesi, sanıkların kusur durumlarını yeniden inceleyerek cezalarında değişikliğe gitmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, istinafın belirlediği şu cezaların onanmasını talep etti:
- Mustafa Büyükyapıcı (Asansör bakım firması sahibi): Yerel mahkemenin verdiği 5 yıl 6 ay 20 günlük hapis cezası istinafta 7 yıl 6 aya yükseltilmişti. Başsavcılık, sanık avukatının beraat, aile avukatının ise “olası kastla öldürme” suçundan ceza verilmesi taleplerini reddederek bu hükmün onanmasını istedi.
- Halil Tunca, Ramazan Halit Aydemir ve Uğur İz (Montaj ve sertifikasyon sorumluları): İlk derece mahkemesince verilen 2 yıl 11 aylık cezaları, istinaf mahkemesinde 2 yıl 6 ay hapis cezasına düşürülmüştü. Başsavcılık, yasal mevzuat gereği 5 yılın altındaki bu cezaların artırılmadığı için temyiz kabiliyetinin bulunmadığına dikkat çekerek itirazların reddini talep etti.
- Nuri Menderes (Elektrik elektronik mühendisi): İlk derece mahkemesinin verdiği beraat kararı istinafta da korunmuştu. Başsavcılık bu beraat hükmünün de onanması yönünde görüş bildirdi.
“OLASI KAST” VE “BERAAT” TALEPLERİNE REDDİYE
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesinde, toplanan delillerin ve mevcut gerekçelerin suçun nitelendirilmesi açısından yeterli olduğu vurgulandı. Ertaş ailesinin avukatlarının, sanık Mustafa Büyükyapıcı’nın eyleminin “olası kast” kapsamında değerlendirilmesi gerektiği yönündeki temyiz istemi ile sanık müdafiinin “şüpheden sanık yararlanır” ilkesi uyarınca beraat kararı verilmesi yönündeki talepleri yerinde görülmedi.
SON SÖZ YARGITAY 12. CEZA DAİRESİ’NDE
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan tebliğname, yüksek mahkeme için bağlayıcı nitelik taşımıyor. Hukuki süreci sonlandıracak kesin karar, önümüzdeki süreçte Yargıtay 12. Ceza Dairesi heyetinin yapacağı duruşmalı veya dosya üzerinden incelemenin ardından verilecek.
KAMU GÖREVLİLERİ HAKKINDAKİ DAVA İSTİNAFTA BEKLİYOR
Faciaya ilişkin idari sorumluluğu bulunan kamu görevlilerine yönelik yürütülen paralel yargı sürecinde ise henüz kesinleşmiş bir karar bulunmuyor.
Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürü Cenap Fillikçioğlu ile yurt müdürlerinin de bulunduğu kamu görevlileri hakkında “kazanın meydana gelmesinde ihmallerinin bulunmadığı” gerekçesiyle beraat kararı vermişti. Ertaş ailesinin avukatı Hakan Arslan, eksik bilirkişi raporlarına dayanıldığını ve tüm sorumluların birlikte yargılanmadığını belirterek bu kararı İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşımıştı. İstinaf dairesinin kamu görevlilerine yönelik incelemesi sürüyor.