Demokrat Gündem- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Raporda, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38 olarak korundu. 2025 ve 2026 tahminleri sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde sabit kaldı. Karahan, dezenflasyon sürecinin öngörüldüğü gibi başladığını ve kira fiyatlarının önümüzdeki aylarda düşeceğini belirtti. Enflasyon ve kur beklentilerinde de önemli bir iyileşme olduğunu açıkladı.
Dış Talep ve Küresel Gelişmeler
Karahan, Türkiye’nin dış talep görünümünün bir önceki rapor dönemine göre yatay seyrettiğini belirtti. Küresel manşet ve çekirdek enflasyondaki düşüşün devam ettiğini, gelişmiş ülkelerde daha hızlı faiz indirimi beklentisinin fiyatlandığını ifade etti. Bu durumun, ılımlı büyüme ve enflasyon görünümünün merkez bankalarının parasal sıkılığı azaltacağına işaret ettiğini söyledi.
Net İhracatın Pozitif Katkısı
Net ihracatın 2022 yılının ilk çeyreğinden bu yana yıllık büyümeye ilk kez pozitif katkı verdiğini belirten Karahan, üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin iç talepteki normalleşmeye işaret ettiğini vurguladı. Gıda ve giyim gibi zorunlu harcamaların yatay seyrettiğini, sanayi üretiminin ikinci çeyrekte düştüğünü ancak bu azalışın daha ılımlı olduğunu ifade etti. Kapasite kullanımı ve PMI verilerinin sanayide ivme kaybını teyit ettiğini belirtti.
Cari İşlemler Açığında Düşüş Beklentisi
Talepteki dengelenmenin güçlenerek devam edeceğini öngören Karahan, bu dengelenmenin etkisiyle cari işlemler açığında düşüşün sürdüğünü belirtti. Para politikasındaki kararlı duruşlarının devam edeceğini ve dezenflasyon sürecinin devamını sağlayacak şekilde hareket edeceklerini söyledi.
Tüketici Enflasyonu ve Kira Fiyatları
Temmuz ayında tüketici enflasyonunun yüzde 61,8 ile önceki enflasyon raporunda öngörülen tahmin aralığında gerçekleştiğini belirten Karahan, enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın öngörülerle uyumlu seyrettiğini ifade etti. Temmuz ayında tüketici enflasyonunun para politikasının görece etki alanı dışında olan geçici etkiler nedeniyle arttığını söyledi. Hizmet enflasyonunun son dönemde yavaşladığını ancak bu gruptaki fiyat artışlarının temel mallara kıyasla güçlü olduğunu belirtti. Kira yıllık enflasyonunun yüksek seyrettiğini, ancak öncü göstergelerin önümüzdeki dönemde yıllık kira enflasyonunun azalacağına işaret ettiğini vurguladı.
Para Politikasında Kararlı Duruş
Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsamasının dezenflasyon açısından kritik önemde olduğunu belirten Karahan, sıkı para politikası duruşuyla beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamaya kararlı olduklarını söyledi. Parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla makroihtiyati politikaların uygulanmaya devam edeceğini belirtti. Likidite koşullarının yakından izleneceğini ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağını söyledi.
Orta Vadeli Tahminler ve Para Politikası
Orta vadeli tahminler oluşturulurken, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir iyileşme sağlanana kadar, para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ve ekonomi politikalarındaki eşgüdümün korunacağı bir görünüm esas alındığını ifade eden Karahan, 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitmediklerini belirtti. Enflasyonun 2024 yıl sonunda yüzde 38’e gerileyeceğini, 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduklarını söyledi. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedeflediklerini belirtti.
Dezenflasyon Süreci
Para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası’nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeye devam edeceğini belirten Karahan, fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdürüleceklerini ifade etti. Haziranda başlayan dezenflasyon sürecinde enflasyonu belirlenen ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için gerekli adımları atmaya devam edeceklerini söyledi. (Ekonomi Servisi)