DOLAR 32,1800 0.07%
EURO 34,9826 -0.04%
ALTIN 2.507,110,17
BITCOIN 2258746-1,75%
İzmir
33°

KAPALI

üst menü altı
Meslek örgütleri ve STK’lardan Çeşme Projesi tepkisi: 'Hukuka aykırı bu karar durdurulmalı'

Meslek örgütleri ve STK’lardan Çeşme Projesi tepkisi: 'Hukuka aykırı bu karar durdurulmalı'

ABONE OL
19 Temmuz 2022 18:49
Meslek örgütleri ve STK’lardan Çeşme Projesi tepkisi: 'Hukuka aykırı bu karar durdurulmalı'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çeşme Projesi hakkında STK ve meslek örgütlerinin yürütmeyi durdurmaya yönelik yaptığı başvuru Danıştay tarafından reddedildi. Yürütmenin durdurulmasını isteyen STK ve meslek örgütleri Danıştay'ın aldığı bu kararı bir basın toplantısıyla değerlendirdi.

AYKUT POLATLI- DEMOKRAT GÜNDEM- TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu'nun (EGEÇEP) öncülüğünde Çeşme Projesi'ne yönelik açılan yürütmeyi durdurma başvurusu Danıştay tarafından bilirkişi raporuna rağmen oy çokluğu ile reddedilmişti. Karar başvuruyu yapan meslek ve STK'lar tarafından bir basın toplantısı ile değerlendirildi. Yapılan basın açıklamasında Danıştay tarafından alınan karar hakkında 'yargıya müdahale mi var?' sorusu yöneltilerek, "hukuka aykırı bu karar hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmesini istiyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

13 Temmuzda çıkan orman yangınında Çeşme Turizm projesi alanı içinde kalan ormanlık alanın yaklaşık 250  hektarlık kısmının yandığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu alanın Anayasanın 169. maddesi ve 681 sayılı Orman Kanunu’na göre turizm dahil başka amaçlarla tahsisinin yapılmaması ve yeniden rehabilite edilerek ormanlaştırılması esastır. Bunun takipçisi olacağımızın da bilinmesi gerekmektedir.” denildi.

Ortak basın metnini okuyan TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir hukuken yapılması gerekenin yürütmenin durdurulması ya da kararın esastan iptali olması gerektiğini belirterek “Ama öyle olmadı. Danıştay Altıncı Dairesi, 15.06.2022 gün ve 2020/3285 E. Sayılı oyçokluğu ile verdiği GEREKÇESİZ kararı ile yürütmeyi durdurma istemimizi reddetti. Karara avukatlarımız 13 Temmuz 2022 tarihinde itiraz ettiler. Aslında kararın hukuka aykırılığının keşfe bizzat katılan Başkan Vekili Ahmet Arslan’ın karşı oyu çok iyi anlatmaktadır.” dedi. 

‘KARARIN KALDIRILMASINI BEKLİYORUZ’
Çeşme Projesi’nin siyasetin de konusu olduğunu belirten Akdemir “Bir hukuk devletinde elbette belirleyici olan hukuk olmalıydı ama öyle olmadı var olan Başkanlık rejimini de göz önüne aldığımızda ilk aklımıza gelen “yargıya müdahale mi var” olmuştur. Hukuk devletinden, hukukun üstünlüğünden yana olan biz davacılar Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’ndan hukuka aykırı bu kararı kaldırmasını bekliyoruz. Çeşme Yarımadasında ekolojik yıkımlara neden olacak, kısa erimli yapılaşmalarla yarımadanın talan edilip kaynaklarının yok edilmesi sonucunu doğuracak, Çeşme yarımadasını yaşanmaz bir hale dönüştürecek hukuka aykırı bu karar hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmesini istiyoruz.” diye konuştu. 

‘PROJE ALANINDAKİ 250 HEKTARLIK ALAN YANDI’
13 Temmuz'da gerçekleşen orman yangınında Çeşme Projesi içerisinde kalan ormanlık alanın yaklaşık 250  hektarlık kısmının tahrip olduğunu vurgulayan Akdemir; “Bu alanın Anayasanın 169. maddesi ve 681 sayılı Orman Kanunu’na göre turizm dahil başka amaçlarla tahsisinin yapılmaması ve yeniden rehabilite edilerek ormanlaştırılması esastır. Bunun takipçisi olacağımızın da bilinmesi gerekmektedir.”

HERKESİ DESTEĞE ÇAĞIRIYORUM

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak da konuyla ilgili söz alarak “Bu süreç aslında yasama yürütme ve yargıya karşı vatandaşın vatandaşlık haklarını koruma mücadelesidir. Bu mücadelede yine yargının gerçekten vatandaş lehine, çevre lehine karar vermesini bekliyoruz. Bunun dışındaki kararlar rant doğrultusundadır. Herkesi bu sürece destek olmaya çağırıyorum” dedi.

BU PROJE RANT PROJESİDİR

EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Tevfik Türk de, “Bu projesi bir rant projesidir. Bu eko-kırım projesidir. Dava sürecinde sunmuş olduğumuz gerekçeleri aklın ve bilimin ışığında ortaya koyduk bizim talebimiz mahkemenin lehimiz karar almasıdır. Bu rant projesi bir an önce durdurulmalıdır” diye konuştu.

TALAN PROJESİ

TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü “Bu bir rant projesidir, talan projesidir. Vatan toprağı satılmak isteniyor. Hukuk iktidarın kılıcı oldu. Bu projeye yürütmeyi durdurmak kararı verilmelidir. İzmir topraklarının Çeşme’nin talan edilmesine halktan koparılmasına itirazımız var” ifadelerini kullandı.

Çeşme Projesi davasında bilirkişiye rağmen yürütmeyi durdurma talebine ret!

Çeşme Projesi'nde ikinci perde… Dosya Danıştay'a taşınıyor

Av. Murat Fatih Ülkü'den ayrıntılı Çeşme Projesi yazısı…

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP