DOLAR 33,0637 -0.05%
EURO 36,0468 -0.33%
ALTIN 2.561,43-1,50
BITCOIN 2114492-1,32%
İzmir
40°

AÇIK

üst menü altı
O görüntüler tepki çekmişti… Gıda Mühendisleri Odası'ndan önemli çağrı

O görüntüler tepki çekmişti… Gıda Mühendisleri Odası'ndan önemli çağrı

ABONE OL
17 Mayıs 2023 19:28
O görüntüler tepki çekmişti… Gıda Mühendisleri Odası'ndan önemli çağrı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Süt kazanında yıkanan personelden sonra bir fırında ekmek yapılırken hamurların top yapılıp oynanması görüntüleri kamuoyunda tepki oluştururken, durumu değerlendiren TMMOB’a bağlı Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak,  bir milyon 356 bin 643 denetim arasından sadece 172’sine suç duyurusunda bulunulduğuna dikkat çekerek, yılda iki kez yapılan denetimlerin halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından yeterli olmadığını söyledi. 

Toprak, kamuda istihdam edilen gıda mühendisi sayısının arttırılması, oda olarak önerdikleri ‘yetkilendirilmiş gıda güvenliği sisteminin’ hayata geçirilmesini ve denetimlerin derhal arttırılması gerektiği çağrısında bulundu.

DEMOKRAT GÜNDEM- Van'da bir fırın çalışanları ekmek yapmak için hazırlanan hamuru top yapıp oyun oynadı. Görüntülerin geçen Ramazan ayında Erciş Kocapınar Mahallesi'nde çekildiği tespit edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntünün ardından 31 bin 687 lira ceza kesilen işyeri mühürlendi. Olayla ilgili savcılık da soruşturma başlattı.

KAMUDA DAHA FAZLA GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM EDİLMELİ

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı İ. Uğur Toprak, Türkiye’de gıda güvenliği alanında denetim yetersizliği olduğu uyarısında bulundu.

""

YILDA BİR KEZ YAPILAN DENETİMLE HALK SAĞLIĞI VE GIDA GÜVENLİĞİ SAĞLANAMAZ

Oda Başkanı Toprak, Türkiye’de verilere göre her işletmenin yılda iki kez bile denetlenmediğini belirterek, 7 bin 137  gıda kontrol görevlisinin sadece bin 917’sinin gıda mühendisi olduğuna dikkat çekti. Toprak, kamuda daha fazla gıda mühendisinin istihdamının elzem olduğunu vurgulayarak, “Her işletmenin ortalama 2 kez bile denetlenmediği görülmektedir. Şüphesiz ki, halk sağlığı ve gıda güvenliği, işletme başı yılda ortalama bir kez yapılan denetimle sağlanamaz. Aslında sorun sadece denetim sayısının yetersizliği de değil. 7 bin 137 Gıda Kontrol Görevlisinin sadece bin 917’si gıda mühendisidir. Denetimlerin daha sık ve güvenilir yapılabilmesi için daha çok gıda mühendisinin kamuda istihdam edilmesi gerekiyor” dedi.

BİR MİLYONU AŞKIN DENETİMDEN SADECE 172’Sİ İÇİN SUÇ DUYURUSU YAPILMIŞ

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İ. Uğur Toprak, bakanlığın 2020 faaliyet raporu verilerini de paylaştı. Toprak, ülke genelinde bir milyon 356 bin 643 bin denetim yapıldığını ve sadece 172’si için savcılığa suç duyurusunda olduğunu açıklayarak, verileri, “Bakanlığın 2020 Faaliyet Raporu verilerini incelediğimizde, Bakanlıkta görevli gıda kontrolörü sayısının 7 bin 137 olduğu (ki hepsi denetime çıkmıyor), mevcut kadro ile ülke genelinde 1 milyon 356 bin 643 denetim yapıldığı ve sadece 172’si için savcılığa suç duyusunda bulunulduğunu görebiliriz. Ülkemizde 31.12.2019 tarihi itibariyle toplam 709 bin 321 gıda işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerin 13.249 adedi onay kapsamında, 696 bin 072 adedi ise kayıt kapsamında bulunmaktadır. Kayıtlı işletmelerin 79 bin 232’si üretim yeri, 334 bin 376’sı satış yeri, 282 bin 464’ü toplu tüketim yeridir” şeklinde paylaştı.

‘YETKİLENDİRİLMİŞ GIDA GÜVENLİĞİ SİSTEMİ’ İVEDİLİKLE YÜRÜRLÜĞE KONMALI

Oda başkanı Uğur Toprak, küçük ve orta ölçekli gıda işletmelerinin daha güvenilir ürün üretmelerini sağlamak için ‘yetkilendirilmiş gıda danışmanlığı sistemi’ni Bakanlık’a öneri olarak götürmelerine karşın bir adım atılmadığını kaydederek, açıklamalarını, “Ayrıca, gıda işletmelerinin sayıca % 70‘ini oluşturan küçük işletmelerde kamu bütçesinden kaynak ayrılarak uzman kontrolünde üretim yapılabilmesi, güvenli gıda arzının sağlanması için Odamızın bir projesi olarak yıllardır Tarım ve Orman Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu’na değişik zamanlarda sunulan küçük ve orta ölçekli gıda işletmelerinin hem daha güvenilir ürün üretmelerini sağlayacak hem de istihdam yüklerini azaltacak olan "Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Sistemi" de ivedilikle yürürlüğe konmalıdır” şeklinde sürdürdü.

DAHA ÖNCE DE SÜT KAZANINDA YIKANAN PERSONEL GÖRÜNTÜLERİ OLDU

“Daha önce süt kazanında yıkanan personel, turşu tankında yüzen personel gibi çok çirkin örneklere bugün de ekmek fırınında ekmek hamuruyla bir top gibi oynayan, ayaklarıyla tekmeleyen ve bunu yaparken de çok eğlenerek videoya kaydeden personel görüntüleri eklendi. Gıda güvenliğine yönelik yoğun tartışmaların yaşandığı, her gün başka bir gıda zehirlenmesi ve gıda ürünlerinde taklit/tağşiş haberi ile karşılaştığımız günleri yaşıyoruz. Yaklaşık 16 aydır yaşadığımız pandemi süreci de gıda güvenliğinin ve gıda egemenliğinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi” diyen Oda Başkanı Toprak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimleri arttırmasının önemine dikkat çekti.

ÜLKEMİZDE GIDA GÜVENLİĞİNDEN SÖZ ETMEMİK MÜMKÜN GÖZÜKMEMEKTE

Toprak, şunları söyledi: “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş yapan firmaları ifşasını (ki 10 aydır yapılmıyor), kayıt ve kontrol dışı gıda üretiminin hala var olduğunu ve yapılan denetimlerin yetersizliğini göz önünde bulundurursak ülkemizde gıda güvenliğinin sağlandığından söz etmemiz pek de mümkün gözükmemekte. Sağlıklı bir yaşamın sürekliliğinin sağlanmasında yeterli ve dengeli beslenmenin önemini anlamak ve anlatmak oldukça önemli bir görev olarak algılanmalı ve toplumun güvenilir gıdaya erişiminin sağlanması, başta devlet olmak üzere ilgili her kurum ve kuruluşun asli görevleri arasında görülmelidir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP