Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ofis ortamındaki canlı bitkilerin, stres ve kaygı seviyesini düşürdüğü tespit edildi

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Kalaycı Önaç, ofis ortamında canlı bitki bulundurmanın psikolojik ve fizyolojik sağlık üzerindeki etkilerini araştırdıklarını belirtti.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi

Doç. Dr. Ayşe Kalaycı Önaç, “Araştırma kapsamında katılımcıların kan basıncı, kalp atış hızı ve vücut sıcaklığı gibi yaşamsal fonksiyonlarını ölçtük. Ayrıca, tükürük örneğinden kortizol seviyelerini belirledik ve EEG cihazıyla beyin aktivitelerini kaydettik,” dedi.

Katılımcılara dikkat ve anksiyete testleri uyguladıklarını belirten Doç. Dr. Önaç, “Sonuç olarak canlı bitkinin çalışma ortamında bulunmasının stres ve kaygı seviyesini oldukça anlamlı bir şekilde azalttığını, dikkat ve konsantrasyonu ise ciddi oranda artırdığını tespit ettik,” diye konuştu.

bitki

CANLI BİTKİ KAYGI DÜZEYİNİN AZALMASINA KATKIDA BULUNUYOR

Çalışmada EEG kayıt alma ve değerlendirme süreçlerini yürüten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Karabiber Cura, EEG kayıtlarının beyin aktivitelerindeki değişiklikleri gözlemlemek için sık kullanılan bir yöntem olduğunu belirtti.

“EEG kaydı öncesinde hem çiçekli hem de çiçeksiz ortamlarda katılımcıların fizyolojik parametrelerini ölçtük. Dikkat ve anksiyete testlerini her iki ortamda da tekrarladık,” diyen Dr. Cura, katılımcılardan önce çiçekli ortamda, ardından çiçeksiz ortamda 14 kanallı EEG cihazıyla kayıt aldıklarını ifade etti.

bitki

Sonuçları değerlendiren Dr. Cura, “Çiçekli ortamda çalışmanın kaygı ve stres seviyesini azalttığını, dikkat düzeyinde ise artış sağladığını tespit ettik. Çiçeksiz ortamda kaygı ve stres seviyesi çiçekli ortama göre daha yüksek çıktı,” diye belirtti.

Dr. Cura, “Çiçekli ortamda dikkatteki artışı EEG’deki frekans ekseninde hesaplanan parametrelerden çok net şekilde gözlemleyebildik. Ayrıca, kaygı düzeylerinde de azalma gözlemledik. Çiçekli ve çiçeksiz ortamda kişilerin konsantrasyon düzeylerindeki değişimler, EEG parametreleriyle de doğrulandı,” dedi.

bitki

İÇ MEKAN BİTKİLERİ İNSANLARIN VERİMLİLİĞİNİ ARTIYOR

İç Mimar Ahenk Karcı, iç mekanlarda canlı bitkilerin önemine vurgu yaparak, “Günlük yaşantımızın çoğunu kapalı mekanlarda geçiriyoruz. Canlı bitki gibi doğal bileşenlerin kullanımı, bu mekanları kullanan insanların iyi olma halini ve verimliliğini artırıyor,” dedi.

Karcı, ilerleyen dönemlerde, sağlık sorunlarının tedavisinde de bitkilerin etkisini incelemeye yönelik projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti: “Bu çalışmalar, bitkilerin iyileşme süreçlerindeki potansiyel rollerini ortaya koymayı hedefliyor.”

Karcı, projede ayrıca İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayşe Akbıyık, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Akan ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kübra Yazıcı’nın da yer aldığını ekledi.

İlginizi çekebilir: Dışarı çıkarken dikkat! Poyraz üşütecek

Demokrat Gündem