Demokrat Gündem- İzmir Afet Koordinasyon Çalıştayı’nda konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Santorini Adası’nda beklenen 7,5 büyüklüğündeki deprem ve volkanik patlama riskinin İzmir’de yaratabileceği yıkıma dair kritik açıklamalar yaptı. “20 gündür uyumuyoruz” diyen Sözbilir, kentteki yapı stokunun zayıflığına ve acil önlem ihtiyacına dikkat çekti.

SANTORİNİ’DEKİ DEPREM VE VOLKAN TEHLİKESİ İZMİR’İ NASIL ETKİLER?
Sözbilir, Santorini’nin kuzeyindeki deprem aktivitesinin İzmir için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı:
“7,5 büyüklüğündeki bir deprem, İzmir’de hissedilir ve yapı stokuna bağlı olarak yıkıma yol açabilir. 30 Ekim 2020 depremi (6,6 büyüklüğünde) İzmir’de 117 can kaybına neden olmuştu. Santorini’deki olası depremin etkisi, meteorolojik koşullara göre kül yağışıyla da birleşebilir.”
Köy evlerinin kül birikmesi nedeniyle çökme riski altında olduğunu belirten Sözbilir, vatandaşların yanlarında maske bulundurması gerektiğini söyledi.

VOLKANİK PATLAMA SENARYOSU: “KÜLLER NEFES ALMAMIZI ENGELLEYEBİLİR”
Santorini’deki volkanik faaliyetlerin tarihsel olarak depremlerle tetiklendiğine işaret eden Sözbilir, şu uyarıyı yaptı:
“Son 1 milyon yılda 12 büyük patlama yaşandı. Olası bir patlamada, rüzgâr yönüne bağlı olarak İzmir’e ulaşacak küller, tarım alanlarını ve solunum sağlığını tehdit edebilir. Kül tabakası, çatıları 50 cm kalınlığa ulaşırsa köy evleri çöker.”
Sözbilir, afet planlarına volkanik patlama senaryolarının eklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
“2030’A KADAR ERKEN UYARI SİSTEMLERİ HAYATA GEÇMELİ”
İzmir’in afetlere hazırlık yol haritasını paylaşan Sözbilir, şunları kaydetti:
“2021’de başlattığımız İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamına volkanik riskler de dahil edilmeli. 2030’a kadar erken uyarı sistemlerini bina bazlı kurmalıyız. Deprem anında 5-10 saniye önce haber almak bile hayat kurtarır.”
Kentin mevcut yapı stokunun güçlendirilmesi ve kentsel dönüşümün hızlanması gerektiğini belirtti.
“AFET ÖNCESİ HASAR TAHMİNİ YAPILMALI”
Sözbilir, afet yönetiminde proaktif adımların şart olduğunu vurgulayarak, “Artık hasar tahmin modellerine geçmeliyiz. Hangi bina ne kadar etkilenir, hangi bölgelerde tsunami riski artar, bunları öngörmek zorundayız” dedi.
Santorini’deki deprem ve volkan izleme çalışmalarının Türkiye tarafından da desteklenmesi gerektiğini ifade etti. (Haber Merkezi)