Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sındırgı’da büyük deprem riski: Prof. Dr. Okan Tüysüz’den kritik açıklamalar

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan 10 binden fazla artçı sarsıntı bölge halkını tedirgin ediyor. Uzmanlar, olası riskleri ve bölgedeki olağan dışı hareketliliği değerlendiriyor.

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan 10 binden

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 10 Ağustos’ta meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından 40 gün içinde 10 binden fazla artçı sarsıntı kaydedildi. Bölgedeki artçıların yoğunluğu ve dağılımı ise uzmanları şaşırttı. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Burada olağan olmayan bazı olaylar var” diyerek dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

10 binden fazla artçı, alışılagelmedik durum

Prof. Dr. Tüysüz, “10 Ağustos’tan bu yana bölgede yaklaşık 10 bin 50 civarında deprem oldu. Bu sayı, 6,1 büyüklüğündeki bir deprem için alışılmış bir sayı değil” dedi. Artçı sarsıntıların önemli bir kısmının ana şokun güneyinde kümelendiğini belirten Okan Tüysüz, “Bu da alışılmış bir durum değil” ifadelerini kullandı.

Olağan olmayan olaylar ve üç ihtimal

Bölgedeki durumu değerlendiren Tüysüz, “Burada bilmediğimiz bazı olağan olmayan olaylar var” diyerek üç olasılıktan bahsetti. “Ya yüzeyde görmediğimiz bazı faylar var, ya burada jeotermal olarak sıcak suların hareketi söz konusu, ya da magma hareketleri var” diye konuştu.

Bu nedenle bölgenin detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan uzman, “Yüzeyden yapılan çalışmalarda aktif bir fay gözlemlenemiyor. Yeraltı çalışmalarına ihtiyaç var” dedi.

Daha büyük deprem olur mu?

NTV yayınında önemli değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tüysüz, “40 gündür devam eden artçılar olasılıkla birkaç ay daha sürecek” ifadesini kullandı. Büyük bir deprem beklentisiyle ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

“Eğer bölgede büyük deprem yaratacak bir fay olsaydı, yüzeye çıkar ve biz bunu tespit ederdik. Beklentimiz, büyük bir deprem olmadan artçı sarsıntıların devam etmesi yönünde. 6,1’den daha büyük bir deprem çıkacağı kanaatinde değilim.”

Demokrat Gündem