Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın 2024 yılına ait son verilerine göre, Türkiye’de kişi başı aylık net kazanç 41 bin 750 lira olarak kaydedildi. Bu rakam, Avrupa Birliği (AB) ortalaması olan 29 bin 573 avronun (aylık 106 bin lira) ciddi şekilde altında kalırken, Türkiye son sıralara yakın bir konumda yer aldı.
AVRUPA’DA GELİR UÇURUMU
2024 Eurostat verilerine göre Avrupa genelinde satın alma gücüne göre ayarlanmış olsa bile net kazançlar arasında büyük farklılıklar göze çarpıyor. AB içerisinde en düşük yıllık net kazanç Bulgaristan’da 11 bin 74 avro (485 bin lira) iken, en yüksek rakam Lüksemburg’da 50 bin 410 avro (2 milyon 207 bin lira) olarak tespit edildi. Bu veriler bekar ve çocuksuz bireyler için geçerli olup, aile durumlarına göre değişkenlik gösterebiliyor.
TÜRKİYE LİSTENİN SONLARINDA
Türkiye’nin yıllık 11 bin 440 avro (501 bin lira) net kazanç ile listenin alt sıralarında yer aldığı görülüyor. Bu rakam, aylık 41 bin 750 liraya tekabül ediyor. Türkiye, bu değerle sadece Bulgaristan’ın önünde yer alarak Avrupa’nın en düşük gelir seviyesine sahip ülkelerinden biri konumunda bulunuyor.
İSVİÇRE ZİRVEDE
Araştırma kapsamındaki ülkeler arasında gelir seviyesi en yüksek ülke İsviçre oldu. İsviçre’de yıllık ortalama net kazanç 85 bin 631 avro (3 milyon 747 bin lira) olarak gerçekleşti. İsviçre’yi, 57 bin 573 avro (2 milyon 520 bin lira) ile İzlanda ve 47 bin 892 avro (2 milyon 100 bin lira) ile Hollanda takip etti.
ÖNEMLİ EŞİTSİZLİK
Eurostat verileri, AB ülkeleri arasında net yıllık kazançlarda önemli bir eşitsizlik olduğunu da gözler önüne serdi. En yüksek gelire sahip Lüksemburg ile en düşük gelirli Bulgaristan arasında 4,5 kattan fazla fark bulunuyor. Bu durum, Avrupa’daki ekonomik gelişmişlik düzeyinin ülkeler arasında ciddi farklılıklar gösterdiğinin önemli bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Net kazançlar, brüt yıllık kazançlardan kişisel gelir vergileri ve çalışanların sosyal güvenlik katkılarının düşülmesi ve aile ödeneklerinin eklenmesi sonucu elde ediliyor. Bu rakamlar bireylerin medeni durumu ve bakmakla yükümlü oldukları çocuk sayısı gibi faktörlere göre farklılık gösterebiliyor.