DOLAR 32,3450 -0.05%
EURO 34,8706 0.2%
ALTIN 2.383,58-0,53
BITCOIN 19958624,49%
İzmir
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Yapılandırma teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda

Yapılandırma teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda

ABONE OL
31 Ocak 2023 15:07
Yapılandırma teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması için Meclis'te mesai başladı. Plan ve Bütçe komisyonu'nda ele alınan teklif, 31 Aralık 2022 ve öncesine dair tüm kamu alacaklarının yapılandırılmasını öngörüyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin sunum yaptı.

AK Parti iktidarları döneminde bazı kamu alacaklarının yapılandırılmasıyla ilgili asıl olarak toplam 9 teklifin görüşüldüğünü dile getiren Elitaş, Cumhur İttifakı olarak bugüne kadar vatandaşların tüm taleplerini dinlediklerini ve ihtiyaç duydukları tüm düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirtti. Elitaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“TÜM BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRMA KAPSAMINA ALDIK”

"Kamuya olan yükümlülükler konusunda tüm talepleri titizlikle inceledik, ihtiyaçları belirledik ve bu alanda yapılabilecek düzenlemeleri hiç tereddütsüz yaptık. Bir süredir vatandaşlarımızın borçların yapılandırılması konusunda talepleriyle karşı karşıya kalıyorduk. Bunu da kulak ardı etmeyerek kanun teklifini hayata geçirmiş oluyoruz. Vatandaşların vergi dairelerinde hangi türden olursa olsun tüm borçlarını yeniden yapılandırma kapsamına aldık.

Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları; köprü, otoyol, kaçak geçiş ücretleri; daha önce hiçbir yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, 4207 sayılı Kanun kapsamındaki idari para cezaları, tüm idari para cezaları, öğrenim kredisi borçlarıyla ilgili yaptığımız kanunu revize eden bir düzenleme. Ecrimisiller gibi ne tür borç olursa olsun bu yapılandırma kapsamına almış oluyoruz."

31 Aralık 2022 tarihini esas aldıklarını bildiren Elitaş, kesinleşmiş alacaklar, kesinleşmemiş veya dava safhasında olan alacaklar, inceleme ve tarhiyat işlemleri devam eden alacaklar, pişmanlıkla ve kendiliğinden yapılacak beyanlar üzerine ödenecek alacaklar şeklinde tahsilat yapılabileceğini anlattı.

Elitaş, kesinleşmiş alacaklarda borç asıllarından vazgeçilmediğini, gecikme zammı, faiz, ceza gibi adlarla uygulanan feri alacakların yurt içi ÜFE oranında güncelleneceğini bildirdi.

Elitaş, 1 Kasım 2016'ya kadar TÜİK tarafından açıklanan yurt içi ÜFE oranlarına göre hareket edileceğini, bu tarihten sonra yurt içi ÜFE'yi aylık 0,75 olarak değerlendireceklerini aktardı.

Hesaplama bu şekilde yapıldıktan sonra borç asıllarının tamamı ile yurt içi ÜFE tutarının, usulsüzlük cezalarının ve SGK tarafından kesilen idari para cezaların yüzde 50'sinin ödeneceğini dile getiren Elitaş, "Bunun karşılığında gecikme zammı, gecikme faizi gibi feri alacaklar, kalan cezalar ve vergiler için kesilmiş vergi cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçiliyor." diye konuştu.

Elitaş, teklifte matrah artırımıyla ilgili mükelleflere, 2018-2021'e ait gelir vergisi ve kurumlar vergisi matrahlarını, stopaj vergilerini, katma değer vergilerini, asgari tutarlarından az olmamak kaydıyla artırmaları, belirli bir oranda vergi ödemeleri ve artırımda bulundukları yıllar ve vergi türleriyle sınırlı olmak şartıyla düzenleme yapılacağını kaydetti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP