DOLAR 32,2116 0.09%
EURO 35,0230 0.08%
ALTIN 2.501,44-0,34
BITCOIN 22834816,07%
İzmir
27°

AÇIK

üst menü altı
AB’nin iltica reformunun ardından sığınmacıların durumu merak konusu oldu

AB’nin iltica reformunun ardından sığınmacıların durumu merak konusu oldu

Avrupa Birliği (AB) Lüksemburg'daki Bakanlar Zirvesi'nde bir araya gelerek yeni iltica reformu açıkladı. İltica reformu tartışmalara yol açtı.

ABONE OL
9 Haziran 2023 13:26
AB’nin iltica reformunun ardından sığınmacıların durumu merak konusu oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İtalya, Yunanistan ve Avusturya, Lüksemburg’da yapılan Bakanlar zirvesinde başvuruları reddedilen sığınmacıların Tunus ve Arnavutluk gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu güvenli üçüncü ülkelere sınır dışı edilebilmesi konusunda ısrarcı oldu. Almanya ise başvuru sahiplerinin söz konusu ülkelerde aile fertleri veya benzer bağları bulunmaması durumunda bu ülkelere gönderilmelerine karşı çıktı.

Ancak AB Komisyonu ve AB Konseyi’ne göre, sığınmacıların iltica başvurusunu yaptıkları “hedef ülkeye” gelirken bu ülkelerden geçmiş olmaları, söz konusu ülkelere sınır dışı edilmeleri için yeterli bir gerekçe olarak kabul ediliyor.

AB İÇİNDE TÜM İHTİLAFLAR GİDERİLDİ Mİ?

Yoğun sığınma başvurularıyla karşılaşan ülkelerin, diğer AB üye ülkelerinden yardım talep etmelerine olanak sağlayacak olan reform, böyle bir durumda belirli sayıda başvurucunun başka ülkelere dağıtılmasını öngörüyor.

Polonya ve Macaristan, bu nedenle iltica reformuna kategorik olarak karşı çıkıyor. Mülteci kabul etmek istemeyen ülkelerin geri çevirdiği her göçmen için 20 bin Euro ödeme yapmaları ve bu ödemelerin göçmenlere yönelik projelerin finanse edileceği bir fona aktarılması planlanıyor. Bu iki ülkenin bu bedeli ödeyip ödemeyeceği henüz belirsizliğini koruyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Macaristan ve Polonya, 29-30 Haziran tarihlerinde Brüksel’de düzenlenecek AB Zirvesi’nde konuyu yeniden gündeme getirmeyi planlıyor. İki ülkenin itirazlarının yanı sıra, AB ülkelerinin Avrupa Parlamentosu ile de reform konusunda mutabık kalmaları gerekiyor.

Diplomatik kaynaklara göre, parlamentoda bu konuda oldukça farklı pozisyonlar olduğu için bu sürecin kolay olmayacağı belirtiliyor. Berlin ise reformu 2024’te yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine kadar tamamlamayı amaçlıyor.

ELEŞTİRİLER NE YÖNDE?

İltica düzenlemesinin sertleştirilmesi nedeniyle Berlin’de koalisyon ortakları olan Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) üzerinde sert eleştiriler bulunuyor.

Alman mülteci yardım örgütü Pro Asyl, reformu “iltica hakkına yönelik cepheden bir saldırı” olarak nitelendirirken, Uluslararası Af Örgütü de Almanya’nın onayı halinde koalisyon anlaşmasının ruhuna aykırı olarak bir “insan hakları tabusunun yıkılacağı” uyarısında bulundu. (Kaynak: Duvar Gazetesi)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP