DOLAR 32,3820 -0.13%
EURO 34,7747 -0.1%
ALTIN 2.411,93-0,94
BITCOIN 1997451-1,19%
İzmir
19°

AÇIK

üst menü altı
Başkan Tugay ilk açılışını yaptı: Marble İzmir 29. kez kapılarını açtı

Başkan Tugay ilk açılışını yaptı: Marble İzmir 29. kez kapılarını açtı

ABONE OL
17 Nisan 2024 14:38
Başkan Tugay ilk açılışını yaptı: Marble İzmir 29. kez kapılarını açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’de düzenlenen Doğal Taş Fuarı, Marble İzmir 29. kez kapılarını açtı. Açılışta yapılan konuşmalarda markalaşma, yerli üretim ve ekonomik zorluklar ön plana çıktı.

DEMOKRAT GÜNDEM- İtalya, ABD ve Çin dahil olmak üzere taş sektöründen toplam 59 ülkeden, bin 912 yabancı ziyaretçinin katıldığı 29. Marble İzmir Doğal Taş Fuarına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Valisi Süleyman Elban, milletvekilleri, büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarıyla beraber çok sayıda STK ve Oda başkanları ve üyelerinin katılımıyla fuar ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Toplantıda konuşmacılar doğal taş sektöründeki markalaşamama problemi, ekonomik zorluk ve çevremizdeki olaylardan büyük bir şekilde etkilendiğini belirtti.

Başkan Tugay: “Teknolojideki Gelişim ve Markalaşma Önemli”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, doğal taş sektörü fuarında yaptığı konuşmada teknolojideki gelişimin ve markalaşmanın önemine değindi. Sadece doğal taş değil, teknolojide de büyük bir gelişim içinde olduklarını belirten Başkan Tugay, “29. Düzenlenen bu etkinlikte tekrar beraberiz sadece doğal taş değil teknolojide de büyük bir gelişim içerisinde olduğumuzu belirtmek isterim. İztaş’a bu etkinlikteki katkıları için çok teşekkür ederim.

Sektör temsilcilerimiz çok değerli konuşmalarda bulundu. İşlenmiş ürünlere ihtiyaç olduğunu söylemesi çok değerli. Markalaşma problemini tüm konuşmacılarımız belirtti bunu da çok önemli buluyorum. Biz de bölgesel kalkınma adına elimizden geleni yapacağız. İnşallah diğer fuarlarda daha gelişmiş fuarlarda aynı zamanda 20 bin metrekareye çıkacak alanımızla diğer fuarımızda buluşmak üzere.”

Vali Elban: “Rekabetin Anahtarı, Kendi Enerjimizi Üretmek”

İzmir Valisi Süleyman Elban, sektörde rekabetin anahtarının üretimde kendi enerjisini üretmek olduğunu vurguladı. Doğal taş sektöründe rekabetin varlığını kabul eden Elban, sektördeki rekabette öne çıkmanın üretimde fark yaratmak olduğunun altını çizdi. ”Buradan söylenen şeyleri tekrarlamak yerine doğal taş sektöründe rekabet olduğunu biliyoruz. Rekabette öne çıkmanın ne olduğuna biliyoruz. Katma değerli mal ve harcamalarımızı aşağıya düşürmekle beraber oluşan bir şeydir. Enerjisini kendi üretmeyen arkadaşlarımız bu rekabette öne çıkmayı beklemeyin.

Yerli üretim değil de hala daha İtalya’ya Çin’e bağlıysak yine rekabet edemeyiz. Diğer bir temel sorun ise doğal taşın yerine yapay taşların üretimde bu sektör için çok büyük bir sorun. Bunun yanında bu sektörde bu sektörü öne çıkaracak tasarım konusunda da yenilikçi olmazsak da rekabet edemeyiz. 29. Düzenlenen bu fuar her geçen gün daha da çok büyüyor. Bol kazançlı bir fuar olmasını temenni diyorum.

Vali Elban, fuarın her geçen gün büyüdüğünü ve bol kazançlı olmasını dilediğini ifade ederek, fuarın ticaretin yanı sıra eğlenceyi de hedeflediğini belirtti, “Fuarın başladığı yerdeyiz, 100 yıl önce kurulan bu fuarın hedeflerinden biri de ticaretin yanında eğlencedir. Fuar dışında sizi İzmir’i gezmeye davet ediyorum” dedi.

TÜMMER Birliği Başkanı Hanifi Şimşek: “Yerli Üreticilerin Haklarına Sahip Çıkılmalı”

TÜMMER Birliği Başkanı Hanifi Şimşek, açılış konuşmasında yerli üreticilerin haklarının korunması gerektiğine vurgu yaptı. Kamu binalarında ithal taş kullanılmasının sektör temsilcilerini rahatsız ettiğini belirten Şimşek, “Biz yerli üreticiler varken kamu binalarında ithal taş kullanılmasının kendilerinin de şikayet ettiğini belirterek, “1905’te 47 firmayla başlayan bu fuar 2024’te ise 1000 rakamına ulaştı. Bugün 174 firma buraya alan yetersizliğinden katılamadı, daha fazla alanı almak için Cemil Başkan’dan söz istiyorum.

Çünkü burası önemli bir fuar kimse açıkta kalmasın. Başkanlarım hepsi burada ve başkanlarımız kamu binalarında ithal kullanımından şikayet ediyorlar, biz burada dururken kamudaki binaların ithal taş ile yapılması bizi de incitiyor. 17 stk olarak mecliste tüm milletvekillerimizle, Afyon’dan Burcu Köksal başkanımızda aynı meclise gittiğimizde bize çok destek veriyorlar. Madeni siyaset dışı tutmak gerekiyor. Çünkü maden önemli bir şey, dışarıya bağımlı olmamız gerekiyor.” dedi.

Maden Platformu Sözcüsü Mehmet Yılmaz: “Doğal Kaynaklarımızı Etkin Kullanmalıyız”

Maden Platformu Sözcüsü Mehmet Yılmaz, doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayarak, sektördeki gelişim potansiyeline dikkat çekti. Yer altındaki zengin kaynaklara rağmen ülkenin cari açığının büyük bir kısmının doğalgaz ve maden ithalatından kaynaklandığını belirten Yılmaz, “Sektörümüzün gelişimine katkı sağlayan Marble’a teşekkür ederiz. Bizim doğal taşlarımızı dış dünyaya açılmasını sağlıyorlar. Yaklaşık olarak %10’luk doğal taşı biz üretiyoruz. 2 Milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz, 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmini hedefliyoruz. Biz, bakanlığımız ve STK’larımız doğal taş sektörünü tanıtmak için elinden geleni yapıyor. Ayrıca kısa bir konudan da bahsetmek istiyorum. Cari açığın 100 milyarlık kısmını doğalgaz, madenden oluşan bir açığımız var ama yer altında 3.5 milyar dolarlık bir kaynak yatıyor. Bu kaynağa rağmen bu cari açığın olmasını hak etmiyoruz. Zengin madenlerimizin, fakir bekçileri olmayalım.” diye konuştu.

Maden İhracatçı Birlikleri Sözcüsü Metin Çekici: “Markalaşma ve Ticaret Hedefleri”

Maden İhracatçı Birlikleri Sözcüsü Metin Çekici, Türkiye’nin doğal taş sektöründeki ticaret hacmi ve markalaşma sorunlarına değindi. Son yıllarda sektörde istenen düzeye ulaşılamadığını belirten Çekici, “Kıymetli misafirler İzmir fuarı ülkemiz için çok önemli. Bu fuar ülkemizin de ana hedefi olan tamemen yerli ve milli olmasıdır. Türkiye’nin 4 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip. 2022 yılında 6.5 milyar dolara ulaştık bu sektörde rekordu. 5.7 milyar dolara geri düştü. İlk 3 ayda %6 arttı. Bu beklediğimiz yükselişi göremedik. Cumhurbaşkanı’mızın hazırladığı 5 maddelik orta vadeli maden planında çok iyi bir plan fakat biz bu ruhsat iznini almak için 8 bakanlıktan izin almamız gerekiyor. Bu da yıllara yayılıyor. Bunun için bir hukuki düzenlenmesinin yapılıyor. Şu anda 5 buçuk milyar dolarlık ticaret hacmimizi bu düzenlemelerle yükselişe geçeceğini bekliyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız markalaşamamak. Bu kapsamda bu projemizi Türkiye paneller düzenleyeceğiz, yarışmalar düzenleyeceğiz bununla beraber Türkiye’nin doğal taşını daha iyi hale getireceğiz. Bir markalaşma yaratacağız. Türk doğal taşını bir İtalya, bir Fransa yapmak tüm hedefimizdir.” dedi.

Konuşmacılar açılış konuşmalarını bitirdikten sonra ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Valisi Süleyman Elban, , milletvekilleri, belediye başkanları, STK ve Oda başkanlarıyla beraber kurdela kesimini gerçekleştirdi.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP