Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre; İzmir dahil Türkiye genelindeki 7 ilde yer alan Hazine taşınmazları özelleştirme kapsam ve programına dahil edildi.
Taşınmazların satışından kiralamaya kadar farklı finansal modellerle değerlendirileceğini duyuran kararda, söz konusu tüm özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2028 tarihine kadar eksiksiz tamamlanması hükme bağlandı.
KİRALAMADAN SATIŞA ESNEK YÖNTEMLER KULLANILACAK
Resmî Gazete’de ilan edilen yasal çerçeveye göre, Buca’daki Hazine arazilerinin özelleştirilmesinde tek bir yönteme bağlı kalınmayacak.
Süreç boyunca satış, kiralama, gelir ortaklığı modeli, mülkiyet dışındaki ayni hakların tesisi veya işletme hakkının devredilmesi gibi yöntemlerden biri ya da birkaçı eş zamanlı olarak uygulanabilecek. Gayrimenkul piyasasını ve kent ekonomisini yakından ilgilendiren dev sürecin 2028 yıl sonuna kadar aşamalı olarak tamamlanması hedefleniyor.
GELİR HAZİNE BAKANLIĞI’NDAKİ HESABA AKTARILACAK
Özelleştirme hamlesinden elde edilecek devasa finansal kaynağın kullanım adresi ve harcama kalemleri de kararnamede netleştirildi.
Süreçten elde edilecek toplam gelirin, işlem giderleri düşüldükten sonra kalan net kısmı, taşınmazların önceden tahsis edildiği ilgili kamu kurumu adına Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde açılacak özel hesapta toplanacak. Biriken bu kaynak, söz konusu kamu kurumlarının yeni hizmet binası yapımı, tesis ve lojman inşası ile bakım-onarım işleri ve resmi yatırım programlarının finansmanında doğrudan kullanılacak.
TÜRKİYE GENELİNDE 7 İLİ KAPSIYOR
Cumhurbaşkanlığı kararı sadece İzmir’le sınırlı kalmayarak Türkiye’nin stratejik ilçelerindeki Hazine mülklerini de kapsama aldı.
Karar doğrultusunda İzmir Buca’nın yanı sıra Ankara’nın Pursaklar, İstanbul’un Sarıyer, Kayseri’nin Kocasinan, Muş’un Merkez, Samsun’un İlkadım ve Siirt’in Merkez ilçelerinde belirlenen Hazine taşınmazları da aynı özelleştirme takvimi dahilinde ekonomiye kazandırılacak.