DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21549392,01%
İzmir
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Büyükşehir Meclisi'nde gündem faaliyet raporları… AK Parti'den sert eleştiriler!

Büyükşehir Meclisi'nde gündem faaliyet raporları… AK Parti'den sert eleştiriler!

ABONE OL
16 Nisan 2021 18:01
Büyükşehir Meclisi'nde gündem faaliyet raporları… AK Parti'den sert eleştiriler!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı Nisan Ayı Üçüncü Birleşimi İBB Başkanvekili Mustafa Özuslu başkanlığında gerçekleşti. CHP Grup Sözcüsü Avukat Nilay Kökkılıç, büyükşehir belediyesinin 2020 yılı faaliyetlerini tek tek anlattı. Raporlara olumlu oy vereceklerini belirtti. AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal ise rapordaki tüm kalemleri  tek tek eleştirerek, olumsuz oy kullanacaklarını açıkladı. Hızal, “Başka bir İzmir mümkün. Koku, trafik sorunu olmayan, altyapı sorunu ortadan kalkmış, körfezinde gerçekten yüzülebilen pırıl pırıl bir İzmir mümkün. Bu faaliyet raporunda maalesef başka bir İzmir’i göremedik. Öyle bir rapor görürsek olumlu oy kullanacağız. Ama bugün maalesef başka bir İzmir mümkünü göremediğimiz için iki rapora da AK Parti Meclis Grubu olarak olumsuz yönde oy kullanacağız” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM-CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu’nun yönettiği, İBB Başkanı Tunç Soyer’in ise meclis sıralarından izlediği meclis toplantısında konuşan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, Büyükşehir belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü faaliyet raporu kapsamında yapılanları anlattı. Kökkılıç, büyükşehir belediyesinin 2020 yılındaki bütçesinin yüzde 43’ünü yatırımlara ayırdığını belirterek, “Başarılı çalışmaları nedeniyle sayın Soyer ve ekibine teşekkür eder. CHP grubu olarak bu başarıyı tebrik eder, faaliyet raporuna onay vereceğiz” dedi.

ÖZGÜR HIZAL: BAŞKANIN CEMRELERİ ARTIK NE SUYA NE TOPRAĞA NE HAVAYA DÜŞTÜ, NE DE DÜŞECEK

Büyükşehir belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün faaliyet raporlarındaki başlıkları tek tek eleştiren AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “İBB’nin bu yılki gelir bütçesi 6 milyar 195 milyon. Geçen yılki bu bütçemiz 4 milyar 929 milyonmuş. 4 milyar 398 milyon merkezi idareden gelmesi gereken, 99 milyonluk bir kesinti yapılmış. Yani 4 milyar 298 milyon lira merkezi idareden gelen bu yıl. Gider bütçesi; 7 milyar 524 milyon. Sizin ortaya koyduğunuz yani Soyer’in ortaya koyduğu ve vaat olarak dile getirdiği yollar, parklar, otoparklar, yeşil alanlar gibi birçok benzeri konuyu artık burada çok fazla dile getirmeyeceğim. 730 gün geçen süreçte bu noktada gerçekten ciddi adımlar atılmadı. Kalan süre içinde de bunların tamamlanmasını gerçekten beklemiyoruz. Başkanın cemreleri artık ne suya, ne toprağa ne havaya düştü, ne de düşecek. Çünkü süre daraldı. Yaptıklarınız yapamadıklarınız bundan sonra yapamayacaklarınızın teminatıdır” dedi.

NİLAY KÖKKILIÇ: BÜYÜKŞEHİR KRİZ BELEDİYECİLİĞİ İLE TARİHE GEÇECEK DAYANIŞMANIN ÖNCÜLÜĞÜNÜ YAPTI

Nilak Kökkılınç, şu bilgileri verdi: “Kriz belediyeciliği de tarihe geçecek bir dayanışmanın öncülüğünü yaptı. İBB salgınla mücadeleye yönelik tedbirler kapsamında ücretiz ve hızla maske dağıtımıyla deprem sonrası ortaya konulan dayanışma tablosuyla geçtiğimiz yılı taktirle karşılanan bir çalışma yürüttü. Pandemi sürecine rağmen sosyal ve altyapılarına bakalım; Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi’nde farkındalık merkezi açıldı. İzmir Engelsiz Merkezi kente kazandırıldı. Masal evine 6 yeni masal evi eklendi. 12 masal evi çalışması devam etmekte. STK ve meslek örgütleriyle birlikte yürütülen çalışmalar ile kadınlar için geçici barınma evleri açıldı. Danışma ve ihbar hattı açıldı. İkinci sığınma evi inşaatı tamamlandı. İzmir Barosu ile protokol imzalanarak, başta kadına karşı şiddetle mücadele olmak üzere ihtiyaçlı insanların hukuki yardım alması sağlandı. Anahtar merkezi hizmete sokuldu. Meslek fabrikasındaki kurslar çeşitlendirildi. Yenişehir-Çiğli-Uzundere, Buca-Karşıyaka’da çalışmalar yapıldı. Spora, kültür sanata destekler devam etti. Sporcularımızın elde ettiği başarılar göğsümüzü kabarttı. Raylı sistemin ağırlığını arttıracak çalışmalar sürüyor. Dış finansman kullanımı raylı sistem projelerine ayrılmış durumda. Yenilenebilir enerji anlamında güneş enerjisi santrali devreye alındı. 7.8 megavat biyogaz elektrik üretim tesisinde miktar arttırıldı. 7 milyonun üzerinde ağaç ve bitki dikildi. Yeni yeşil alanlar oluşturuldu. Peynircioğlu Deresi’nde çevre düzenleme, Bornova’da yarı olimpik kapalı yüzme havuzu tamamlandı. 13 kazıya 6.5 milyon liralık destek verildi. 6 bölgede 248 alanda kentsel dönüşüm başladı. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi sürdürüldü. Sayın Soyer’in çalışmasıyla yerel üretici pazarların 3. Buca’da kuruldu. Halkın Bakkalı projesi ise bir yılda 8 şubeye ulaştı. 27 kooperatifin ürettiği 300 çeşit ürün halkla buluşturuldu. Yerli tohum karakılçık bereketli topraklarla buluşturuluyor. Tüm faaliyetlerimize etki eden koşullara hızla adapte olunarak kriz belediyeciliği hızla sağlandı. Afet bölgesinde 366 araç ve 4500 personelle acil müdahale çalışması yürütüldü. Bir ay içinde tüm depremzedelerin olumsuz kış koşullarında olmaması sağlandı. 2020 harcamalarının yüzde 42’si yatırımlara harcandı. 2020 yılında tahmin gelirlerini yüzde 97,17, giderlerini yüzde 94,63 oranında gerçekleştirdi. Eşrefpaşa hastanesi pandemi sürecinde de hizmet vermeye başladı. HİM 7-24 vatandaşlara hizmet verdi, acil çözüm birimimiz de hızlı müdahaleler yapıldı.”

""

KÖKKILINÇ: SAYIN SOYER VE EKİBİNE TEŞEKKÜR EDERİZ, RAPORLARA ONAY VERECEĞİZ

CHP Grup Sözcüsü Kökkılıç, ESHOT Genel Müdürlüğü faaliyet raporu hakkında da şu bilgileri paylaştı:

“ESHOT Genel Müdürlüğü ise İBB tarafından kriz belediyeciliği modeline geçince, toplu taşımada bir dizi önlem aldı. Hijyen, dezenfektan ile güvenli alanlar oluşturdu. HES kodu İzmirim kartlarla eşleştirildi. Sağlık çalışanlarına ücretsiz toplu ulaşım sağlandı, özel servis verildi. İZTAŞIT pilot olarak Seferihisar’da başlatıldı. Toplu taşımada 90 dakika aktarma sistemi 120 dakikaya çıkarılmıştı. Halk Taşıt ile indirimli ulaşım sağlandı. Ücretsiz internet erişimi sağlandı. ÖZEL Günlerde ücretsiz seyahat uygulaması devam etmekte. Yüzde 101,53 gider. 5 stratejik amaç, 30 performans hedefi ve 48 projeyle 2020 yılını başarıyla tamamlamıştır. Başarılı çalışmaları nedeniyle sayın Soyer ve ekibine teşekkür eder. CHP grubu olarak bu başarıyı tebrik eder, faaliyet raporuna onay vereceğiz.”

""

Kökkılınç’ın ardından söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Özgür Hızal, faaliyet raporunu eleştirdi.

ÖZGÜR HIZAL’IN ELEŞTİRİLERİNİN SATIR BAŞLARI ŞU ŞEKİLDE OLDU:

Mecliste konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, sözlerine, “İBB ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün faaliyet raporu görüşmelerinde söz almış bulunmaktayım. Yaklaşık 9 ay kadar önce yine sizlerle birlikte bir önceki yılın yani 2019 yılının raporunu değerlendirdik. Eleştiriler ortaya koyduk. Eleştirilerimizin bir bölümünü sayın başkan ve CHP meclis üyeleri kabul etti. Büyük bölümünü reddettiler. Biz o gün ağırlıklı olarak İzmir’i konuştuk. Trafik, yolu, kentsel dönüşümü, yeşili, doğası, kültürü yani İzmir’in temel sorunlarını konuşmuştuk. Aslında sadece bizim konuştuğumuz sorunlar da değildi; İzmirlilerin konuştuğu sorunlardı bunlar” diye başladı.

DÜNYANIN EN GÜZEL İŞİNİ BİR GÜN YAPARSA ELBETTE ALKIŞLAYACAĞIZ

2020 faaliyet raporu kitabı ile 2019 arasında fark yok. Başlıkların değiştiğini gördük ama yatırımsal ve faaliyet anlamında ciddi bir değişiklik yok. Elbette şunun da farkındayız; çünkü geçen yılın bir dönemini kapsayan ama bu yılın tamamını kapsayan bir salgın söz konusu. Yine aynı şekilde hepimizi derinden üzen İzmir Depremi hadisesi var. Elbette ki bunların da özellikle faaliyetsel anlamda bir t akım olumsuzluklar ortaya koyabildiğinin farkındayız. Eleştirilerimizi bu anlamda objektif yapacağız. 2 yıl boyunca Cumhur İttifakı olarak İBB dünyanın en güzel işini de yapsa alkışlamayız demedik. Gerçi yapmadığı için 2 yıl içinde alkışlamadık. Ama bir gün yaparsa elbette alkışlayacağız.

730 GÜNLÜK GÖREV SÜRESİNDE KULLANDIĞINIZ BÜTÇE 14 MİLYAR

730 gün geçmiş göreve geldiğiniz günden  beri. Yani toplam görev sürenizin yarısı. Bu süre boyunca kullanmış olduğunuz bütçe 14 milyar. 730 gün boyunca kullandığı bütçe. Evet bir takım olumsuzluklar yaşandı. Bunlardan bizler de rahatsızlık duyduk. Ama bunlar büyükşehirin yatırımlarını engelleyecek düzeyde miydi?

BAŞKANIN CEMRELERİ ARTIK NE SUYA, NE TOPRAĞA, NE HAVAYA DÜŞTÜ; ÇÜNKÜ SÜRE DARALDI

Belediyeyi yöneten sayın başkan. Dolayısıyla siyasi eleştirilerimizi kendisine yapacağız. Elbette ki şahsına yönelik değil. Geçen yıldan farklı olarak ekonomik göstergeler anlamında bir farklılık var mı? Yatırımların bir kısmının yapılamadığını Nilay hanım da ifade etti. İBB’nin bu yılki gelir bütçesi 6 milyar 195 milyon. Geçen yılki bu bütçemiz 4 milyar 929 milyonmuş. 4 milyar 398 milyon merkezi idareden gelmesi gereken, 99 milyonluk bir kesinti yapılmış. Yani 4 milyar 298 milyon lira merkezi idareden gelen bu yıl. Gider bütçesi; 7 milyar 524 milyon. Sizin ortaya koyduğunuz yani Soyer’in ortaya koyduğu ve vaat olarak dile getirdiği yollar, parklar, otoparklar, yeşil alanlar gibi birçok benzeri konuyu artık burada çok fazla dile getirmeyeceğim. 730 gün geçen süreçte bu noktada gerçekten ciddi adımlar atılmadı. Kalan süre içinde de bunların tamamlanmasını gerçekten beklemiyoruz. Başkanın cemreleri artık ne suya, ne toprağa ne havaya düştü, ne de düşecek. Çünkü süre daraldı. Yaptıklarınız yapamadıklarınız bundan sonra yapamayacaklarınızın teminatıdır.

""

GERÇEKTEN 3.3 MİLYAR YATIRIM YAPILDI MI?

Bütçenizin 3.3 milyar TL’sini yatırımlara ayırdığınızı iddia ediyorsunuz. Bugün sayın başkanın verdiği bir mülakatta da gördüm bunu. Bu, gerçekten böyle mi? 3.3 milyar TL İzmir’de yatırım  yapıldı mı? Bunu aslında hepimiz sokağa, alana çıktığımızda, İzmirlilerle sohbet ettiğimizde bunun böyle olmadığını anlayabiliyoruz. Rakamsal oyunlarla bütçenin yüzde 43’ü yatırımlara ayrılmış. Bütçeye baktığınızda, her şeyden önce bu 3.3 milyarın 1.6 milyarı mal ve hizmet satın almaya ayrılmış. Hangi mal ve hizmetler alınıp yatırımmış gibi gösterilmiş, bunu değerlendireceğiz.

YATIRIM YAPILMIŞ OLSAYDI DEMEYİP….

Yatırım yapılsaydı yol yapılacaktı. Alternatif yollar. Yeni yeşil alanlar ortaya çıkacaktı, otoparklar ortaya çıkacaktı. Yatırım yapılmış olsaydı yapacağız demeyip kentsel dönüşümde ciddi adımlar yapacaktınız. Demek ki yatırım yapılmamış.

ÇÖZÜM ODAKLI YATIRIM MİKTARINIZ 3.3 MİLYAR DEĞİL

Raylı sistem daire başkanlığında bu yıl Buca metrosu için hiç para harcanmamış. Sadece bir konsorsiyum oluşturulmaya çalışılmış. Daha henüz ihalesi yapılacak, temel atılacak. Narlıdere için 169 milyon, tramvay için 72 milyon harcanmış. Muhtelif yatırımlara bakınca, 14 milyon otoparklar için. Selçuk Otogarı için hiç para harcanmamış. Selçuk Semt Garajı için. Sıfır lira. Portakal vadisi için 14 milyon harcanmış. Toplamda harcanan muhtelif yatırımlar için 200 milyon. Asfalt yapımı için 300-400 milyon. Çünkü hedefiniz tutmadı. 425 bin lira alt ve üst yapılar için. Alsancak, Karşıyaka, Basmane’de trafiği yerin altına alacaktınız ya, onlar için bu kadar parça. Bağlantı yolları için 14 milyon lira. Hadi bir milyar diyelim. Bu da bütçenin yüzde 15’i yapar. İzmirlilerin sorunlarını ilgilendiren çözüm odaklı yatırım miktarınız bir milyar. 3.3. milyar falan değil.

BÜYÜKŞEHİR MAZERET ÜRETEN BİR KURULUŞ HALİNE GELDİ

Sürekli mazeret ortaya koyan bir kuruluş haline geldi büyükşehir belediyesi. Merkezi hükümetin bu konuda engel olduğunu söylemesi ve bazı algılar yaratılıyordu. Artık bu söylemin de bir karşılığı olmadığını sizler de görüyorsunuz. Bu yıl pandemi mazereti. Evet bu salgın ülke dünya için de sorun. Ama gerçekten bu salgın nedeniyle İBB bu yatırımları yapamadı, ayırdığı bütçeyi sosyal yardımlara mı ayırdı?

TIKIR TIKIR DEĞİL T AKUR TUKUR BELEDİYECİLİK

Yatırımlar noktasına tek tek baktığımızda, altyapı; ilk aklımıza gelen trafik. İzmirlileri gerçekten hayattan bıktıran trafik sorunu. Tıkır tıkır belediyecilik takur tukur belediyecilik oldu. Trafik ve yollarla alakalı, 2020’de planladığınız 2 milyon asfalt yapım hedefi 929 bin tonda kaldı. Başarılı bir belediyecilik bir önceki yıldan çok daha yukarılara çıkartacağı hedeflere ulaşmakla oldu. Bornova Buca ve garaj arasındaki bağlantı yollarının ve tünellerin yapım hedefi yüzde 20-22 imiş, sıfır yapılmış. İş tasfiye edildi, şirket kaçtı. Bunun sebebi de hükümet diyecek bazı arkadaşlar. Evet şirket gitti, 3-4 yıl geçti, birinin ihalesi daha yeni yapıldı. Peki İZBETON ne iş yapar? Şirket yapamadı madem bu yolu, siz ihaleyi tasfiye ettiniz? İZBETON MİLYARLARCA bütçesi ile üç beş kaldırımın yapımıyla mı yılı kapatmak durumunda? İşte buyursun İZBETON yapmış olsaydı.

""

HUNİ KOYMA İHALESİ YAPMIŞLAR

İBB yol yapmadı, gerekli hassasiyeti ortaya koyamadı. Bağlantı yolları zaten yok. Vaatler de ortada yok. Ama dahiyane bir fikirle dahiyane bir iş yaptı. Altınyolu hepimiz biliyoruz. Mesai başı ve sonrasında ciddi trafik oluyor. Sıkışıklığın ortadan kalkması için çekici hizmeti konuldu. Şeritlerin yönleri saatlere göre değiştirildi. Aslında evet bu yapılanlar o güzergahta trafiğin kısmen  de olsa  rahatlamasına neden oldu. Ama trafik sadece orada yok. Yeşildere, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda da her noktada da trafik var. Bu güzergah üzerinde yol yapmayan İBB bir ihaleye çıkmış. Huni koyma ihalesi yapmış arkadaşlar. Huniyi sabah koyuyorlar, akşam kaldırıyorlar. Binlerce personeli, milyarlarca bütçesi olan İZBETON yol, kavşak düzenlemesi, yol bakımı yapmıyor ama huni koyma ihalesi yapıyor. Siz o yüzde 43 ve 3.3 milyarın içinde bu ihale bedelini de koyuyorsanız vay halimize arkadaşlar. İşte bizim eleştirimiz bu.

ÖNCE TRAFİK ÇİLESİNİ ORTADAN KALDIRIN

Yol deyince İBB aklına bisiklet yolu. Elbette ki yapılacak. Bisiklet yolları İzmir’in temel sorunu değil. yakın zamanda Gaziemir Belediye Başkanı bir tweet attı, bana ilginç geldi: ‘İlçemizin en önemli ihtiyaçlarından bisiklet yollarıyla ilgili bugün önemli bir adım daha attık…’. Bu şehirde önce insanların trafik çilesini ortadan kaldırmanız gerekiyor.

2020’DE YAPILAN BİR TANE OTOPARK YOK AMA OTOPARK BEDELİ OLARAK NE KADAR TOPLANDI?

Otopark meselesine gelelim; 2020’de hizmete girmiş bir otopark yok henüz. Sayın başkana bir soru yöneltmek istiyorum; Otopark hizmeti nedeniyle İzmirlilerden toplanan bir bedel var. İBB şu anda bütçesinde, toplanmış olan otopark bedelinin miktarı ne kadar? Bunu biz AK Parti grubu olarak önce de sorduk, bu dönem de sorduk. Bu bedelin ne kadar olduğunu siz bize söyleyeceksiniz. İBB bu yıl 15 milyon otoparklarla ilgili harcama yapılmış. Açılmış ve hizmete girmiş hiç otopark yok arkadaşlar. Faaliyet raporunun bazı yerlerinde 2 bin otopark yaptığı söyleniyor, ama bunların nerede ve ne zaman yapıldığına dair hiçbir ifade yok. Sadece proje aşamasındaki otoparklardın yerleri belirtilmiş.

""

100 BİNLİKLERE UYGUN 25 BİNLİK PLAN SAYISI SADECE 2-3

İzmir’deki deprem gerçeğinde hemfikirdik. 117 canımızı yitirdik. İzmir’de 30 Ekim’den önce de yapı stoğunda problem vardı. çarpık yapılaşma vardı. Fay hatları vardı. Hiçbir şey değişmedi esasında. Siz de ‘Bazı şeylerde geç kaldık’ demiştiniz. Depremden etkilenen alanın planlamasıyla ilgili çalışmayı oybirliğiyle geçirdik. Ama başka bir sorun var; İzmir’de planlama sorunu var. İzmir plansız bir şehir. İzmir kocaman plansız bir şehir. 100 binlik planların yapımında sürekli sorun çıkarıldı. Yargı kararıyla 100 binlikler geçti. İBB 25 BİNLİK planlarla ilgili ne yaptı? 100 binliklere uygun yaptığınız 25 binlik uygulama 2-3. Ama kişiye özel 25 binlik planlarla bu meclisten çıkarıldı. Mesela Selçuk’ta Matematik Köyü’nde geçirildi. Tarım alanı olmaktan bir alanı çıkaracak kadar Selçuk’ta, bir CHP’li vekilin yerini. İBB Bu kadar kötü performans sergilerken, başka kurumların yaptığı planlara dava açmada üst düzey performans sergiliyor. Örneğin Kiraz Devlet Hastanesi’nin itirazınız nedeniyle yapılamamış olması. İzmir plansız olduğu için turizmi  ekonomisi olumsuz etkilenir.

UMARIM İZBETON KÖTÜ PERFORMANSINI KONUT YAPMADA GÖSTERMEZ

Toplam 6 alanda yapmanız gereken dönüşümün yüzde 25’ini yaptınız. Hadi Gaziemir’de hukuki sorunlar vardı. Şimdi İZBETON’u devreye  soktunuz gizli silah olarak. Umarım İZBETON kötü performansını konut yapmada göstermez. Kentsel dönüşüm noktasındaki performansınız da ortada. Bu yıl bir takım adımlar attınız. Temeller attınız ama umarım o temellerin sonu gelir, hızlı bir şekilde tamamlanır. Çevre ve şehircilik bakanlığının Bayraklı’daki yerinde kentsel dönüşüm faaliyetlerinin ne kadar hızlı olduğunu görüyorsunuz.

KENDİ EVİNİN DÖNÜŞÜMÜNÜ YAPAMAYAN ibb KENTSEL DÖNÜŞÜMDE NE KADAR BAŞARILI OLABİLİR?

İzmir’de İBB maalesef ki kendi evinin dönüşüm noktasında ciddi zafiyet ortaya koyuyor. Deprem oldu 6 ay. Binayı tahliye ettik. Çalışan arkadaşlarımız ciddi korkular yaşadı. Altı ayda bu binanın akıbetinin ne olacağının ortaya konması gerekiyordu? Yıkılacak mı güçlendirilecek mi yeniden mı yapılacak. Kendi evinin dönüşümünü yapamayan İBB kentsel dönüşümde ne kadar başarılı olabilir? Şu anda fuar alanında hizmet veriliyor. 17 milyon tadilat için harcanmış. Umarım İBB orada kalıcı olmaz. Çünkü İzmir’de her dönem yeni bir sorun eski sorunların üzerine ekleniyor. Ve kronik hale geliyor. Üzerine İBB Hizmet binası sorununu ekleyeceğiz. Bir an önce bu sorunun ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN 8.6’DAN 8’E DÜŞMÜŞ

Geçen yıl kişi başına düşen yeşil alan 8.6 metrekare imiş. Bu yıl bu miktar 8 metrekareye düşmüş. Ben bu matematiği hiç çözemedim. 350 milyon para harcayıp nasıl yapıldı anlayamadım. Yeşil alan düşmüş. Siz yeşil diye İzmirlilerin karşısına yol kenarları, refüjlerdeki çiçek çalışmalarıyla ortaya çıkıyorsunuz. Onun dışında[a1]  yok. Maket fotoğrafı koyduğunuz bir faaliyet raporundan bahsediyoruz arkadaşlar. Yüzde 43’ün içine bakım onarımı da koyarsanız İzmirlilere haksızlık etmiş olursunuz.

EŞREFPAŞA HASTANESİ SADECE BİR KEZ DUVAR RESMİ AÇILIŞIYLA GÜNDEME GELDİ

83 milyon Eşrefpaşa Hastanesi’nin bütçesi. Bu hastane salgın döneminde bir kez gündeme geldi. Salgınla mücadeleyle gündeme gelmedi. Sayın başkanın genel başkanınızı hastane duvarına yapılmış bir görselin açılışında gündeme gelmedi. Bir yılda yatan hasta sayısı 2.6. ve korona zincirinin dışında. 83 milyon bütçe ayıracaksınız ve bu hastane sadece bir duvar resminin açılışında gündeme gelecek.

İZMİR TEMİZ ENERJİDEN YETERİNCE YARARLANMIYOR

İzmir  temiz enerjiden yeterince yararlanmıyor. Geçen dönemki faaliyet raporunda 2.2 milyon kv enerji elde edildiği söylendi, bu yıl 900 bin 835’e kadar düştü. Kurulu bir enerji santralinin ürettiği enerji miktarının düşmesi mümkün mü diye sordum. Yılın 365 gününün bulutlu geçmesi gerekir, ya da güneş panelleri kırılmış yenileri yapılmamıştır dediler. Temiz enerji ile ilgili durum ortada. Bunun cevabını herhalde sayın başkan verecektir.

ÇİĞLİ’DEKİ ARITMA TESİSİNİN YANINDAKİ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİNDEN VAZ MI GEÇİLDİ?

Sayın başkana bir soru sormak istiyorum; Çiğli’deki arıtma tesisinin bulunduğu alana kurulması düşünülen güneş enerjisi santralinin kurulumundan vaz mı geçildi? İBB başkanımızın danışmanalrıyla bürokratları arasında görüş ayrılığı mı var? Sayın başkanın bürokratları yanında değil danışmanları noktasında bir karar mı verdi?

500 DÖNÜM ARAZİYE BUĞDAY TOHUMU EKEREK KAHRAMAN OLAMAZSINIZ

İBB asli görevi olan belediye başkanlığını dönem dönem unutuyor. Bir tarım otoritesi imiş gibi hareket ediyor. Bir büyükşehir belediyesinin tarımla ilgili en temel görevi çiftçilerin arazilerine ulaşımı sağlamaktır. En temel görev bu. Onun dışında başka bir tarım deyip 300 bin hektar ekili alan var iken, bizce göstermelik olarak 500 dönüm araziye buğday tohumu ekerek tarım politikalarında kahraman olamazsınız arkadaşlar.

MOZZERALA PEYNİRİNİ MANİSA’DA ÜRETTİNİZ

On bin hayvan dağıtma hedefiniz varken, 631  tane dağıtmışsınız. Kovid pandemisi dağıtamama gerekçeniz. Hedefi koyduğunuzda da pandemi vardı. aslında rakamlar hepimize doğruyu gösterir. Başka bir tarım değil on bin hayvan dağıtımı planlanıp 631 tane dağıtarak başka tarım mümkün olmuyor. Mezbaha hedefiniz bir iken yapılamamış. Gerçekleşen sıfır olmuş. Gerçekçi olalım. Tarim daire başkanlığının başına sosyolog getirerek  tarım politikası ortaya koymak çok da gerçekçi değil. bazı manda dağıtımıyla dünya çapında mozzerella peyniri üretimi gerçekleştiremezsiniz. Kaldı ki o üretimi de Manisa’da yaptınız. Hani İzmir’in markası olacaktı? Yaptığınız o küçük üretimi de Manisa’da yapmanıza anlam veremiyorum.

156 MİLYONLUK KOOPERATİF ALIMININ YÜZDE 80’İ 2 İLÇEDEKİ 4 KOOPERATİFTEN YAPILMIŞ

156 milyonluk bir alım yapmış kooperatiflerden. Yüzde 80’i iki ilçedeki 4 kooperatiften yapılmış. 126 milyonluk alım. Diğer 28 ilçedeki kooperatiflerden alınan rakam ortada. Burada eşitlikçi davranılmamış. Eşitlikçilik noktasında bu kadar ciddi hatalar yapacaksınız. Masal evleri, kadın danışma merkezleri vesaire bunların da yeterince yerine getirilmediğini biliyoruz.

SOSYAL YARDIMLARA BU YIL 34 MİLYON LİRA NAKİT YARDIM YAPILMIŞ

3 Pazar yeri için bu yıl ayrılan pay 5 milyon. İlçe belediyelerle ortak projelere ayrılan pay. Hani 3.3 milyar lira. Duvar oldu. Sosyal demokrat belediyecilik anlayışınızda da bir takım sorunlar var. Pandemi ve deprem sonrasında çalışan ve bürokratlara teşekkür ederim. Ama kurumsal anlamda sosyal belediyecilik noktasında PR çalışması dışında yaptığı ciddi adımlar olmadığını görüyoruz. Siz 3.3 biz, bir milyar yatırım yapılmış diyoruz. Evet salgından ve depremden dolayı birtakım yatırımlar yapılmadı. Bu yatırımlara ayrılmayan bütçe acaba sosyal yardımlara mı harcanmış dedik. Bu yıl hane halkına 34 milyon lira nakit, bütçenizin binde 5’i falan. Geçen yıl 35 milyonluk satış yapan İBB bu yıl 110 milyonluk satış yapmış. Bari aradaki 70 milyonu buralara harcasaydınız. Sosyal hizmetler daire başkanlığının bütçesi genel bütçe içinde yüzde 3.

DAĞITTIĞINIZ MASKE ORTADA

Ayağımıza giydiğimiz terliklerde kullanılan hammaddeden yapılmış maske. Böyle maske dağıtacaksanız hiç dağıtmayın. Dağıttığınız maske ortada. Maalesef İBB’nin yatırım performansı bunlar. O zaman bu 3.3 milyar nereye harcanmış? Huni ihalesinden bahsettik. Sosyal medya takibi için bir ihale yapılmış. 300 bin-, iki yılda 600 bin harcanmış. Sosyal medyanın takibi için yapılmış bir ihaleden bahsediyorum. Yine iptal ettiğiniz, tepkiler üzerine, günlüğü 15 bin liraya gelen ama amacının ne olduğunu bilmediğimiz bir Enver Aysever ihalesi var. Bunları da yatırım kalemlerinin içerisine koyuyorsanız büyük haksızlık yapıyorsunuz arkadaşlar.

90 DAKİKAMIZI GERİ VERİN

451 ARAÇ almış ESHOT. Her yıl artan oranlarda desteklenen bir kuruluş. Pandemi döneminde en çok etkilenen kuruluş, ESHO5 Genel Müdürlüğü. Bunu kabul ediyoruz ama biz AK Parti grubu olarak İzmirlilere bir söz verdik; 90 dakikamızı geri verin.  

BAŞKA BİR İZMİR MÜMKÜN’Ü GÖREMEDİĞİMİZ İÇİN OLUMSUZ OY KULLANACAĞIZ  

Başka bir İzmir mümkün. Koku, trafik sorunu olmayan, altyapı sorunu ortadan kalkmış, körfezinde gerçekten yüzülebilen pırıl pırıl bir İzmir mümkün. Bu faaliyet raporunda maalesef başka bir İzmir’i göremedik. Öyle bir rapor görürsek olumlu oy kullanacağız. Ama bugün maalesef başka bir İzmir mümkünü göremediğimiz için iki rapora da AK Parti Meclis Grubu olarak olumsuz yönde oy kullanacağız.

İBB Nisan Ayı Meclis Toplantısı 3. Birleşiminde söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ve diğer meclis üyeleri, on dakikalık aradan sonra rapora yönelik eleştirilerini sürdürdü.

HAKAN YILDIZ: KONU İZMİR OLAN HİÇBİR YERDE SİYASET YAPMADIK 

 AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, İzmir’e hizmet edilmesi için olumlu eleştiri ve katkı koyduklarını, İzmir sözkonusu olduğunda siyaset yapmadıklarını belirterek, “Konu İzmir olan hiçbir yerde siyaset yapmadık. Derdimiz kentin temel sorunlarının çözümüne katkı koymaz. 2019 raporunda da belirtmiştik; iki kitapçıkta konu başlıklarını incelediğimizde kopyala yapıştırı görüyoruz” dedi.

AK PARTİLİ HAKAN YILDIZ’IN ELEŞTİRİLERİNİN SATIR BAŞLARI:

İBB’NİN BU DÖNEM BORCU 750 MİLYON DOLAR

Orta, uzun vadeli bütçenin hayata geçmiş faaliyetlerini görmek isterdik. Biz borçlanma konusunda 2019’da sapma var demiştik. Yüzde 148 sapma var bu dönem. Dolar bazlı kurları hesapladığımızda, 2019 dolar kurunu baz alıyorum, bugün 750 milyon dolar borcu var İBB’nin.

GİTGİDE BORÇLANMA SINIRINA DOĞRU GELİYORUZ

Yurtdışından borçlanma sağlamışız. Riskler bölümünde bizi üzen ifadeler var; merkezi hükümetin engellemesi ifade. Dış borçlanma Ankara onaylı. Engelleme içinde olsaydık dış borçlanmada bir engel olmazdı. Deniz ulaşımı için Avrupa İmar Kalkınma Bankası’ndan kullanmışız. Yine metro projesi için, kullanmışız. Asya Altyapı Bankası’ndan da kaynak kullanmışız. Nereye doğru gidiyoruz? Biz gitgide, borçlanma sınırına doğru geldiğimizi gösteriyor. Bugün itibariyle 5 milyar tl borcumuz var. Şirketleri kattığımızda bu rakam daha da fazla.

Örnekköy ve Aktepe-Emrez’de işi İZBETON’a verdi. Biz buna muhalefet etmedik çünkü kalıcı çözüm istedik. 39 noktada bahsettiğimiz hususlar ile ilgili raporlar var. Mesela bu kentte İstanbul’daki arsamızın, 1959 yılında almışız, kira bedeli almıyoruz, elimizdeki mala sahip değiliz. Yok sayıldık ama Sayıştay raporu buna değiniyor.

ULAŞIMLA İLGİLİ ÇOK CİDDİ SORUNLARIMIZ VAR

Ulaşımla ilgili çok ciddi sorunlarımız var. Yeşildere caddesinden örnekler verdik. Belirli saatlerde trafiğin ne kadar tıkandığını biliyoruz. 9 adet karayolu alt geçidi planlanmıştı, 2019’da. Umutla bekliyoruz. Ama umudumuz sönmüştür maalesef.

EGE MAHALLESİNDEKİ SORUN ÇÖZÜLMELİ

Ege mahallesinde sorun var. 1975’li yıllardan bu yana. Her birinin üzerine belediye ipotek koymuş. Elinde belgesi olup kaldıranı kaldırmayanı var. Tapu kanunda düzenlemeyle zaman aşımına uğramış noktalarda haczin kaldırılmasına dair değişiklik yapmış. Tüm Roman vatandaşlarımız bu ipotek hacizlerinden kalkmış olacaktı bekleselerdi. Her birinin evine haciz gitti. 15-12 bin, bazılarına 2 bin lira hacizler gitti. Bu insanlar kentsel dönüşüme evlerini verecekler. Kanuni düzenlemeye gerek yok. Roman vatandaşlarımızın bu sorunun çözebiliriz.

YILDIZ: 28 BAYAN ÖĞRETMEN HALA KADRO BEKLİYOR

28 tane bayan öğretmen vardı, başkan taşeron kadrosundan çıkaracaktı. Söz vermişti. 28 emekçi bayanımız bekliyorlar, sayın başkanın sözünü tutacağını düşünüyorlar ama belirsizlik hala devam ediyor. Bu konuların da ivedi olarak çözülmesini bekliyoruz. Altyapı sorunları çözülmüş İzmir yerine ezberin ve kopyala-yapıştırın faaliyet raporunu görüyoruz ortada.

Mecliste faaliyet raporları hakkında söz alan bir diğer isim de AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan oldu.

ERHAN ÇALIŞKAN: İZBETON İHALEYE GİRİNCE FİRMALAR İHALEYE GİRMİYOR

AK Partili Meclis Üyesi, Erhan Çalışkan, İZBETON’un ihalelere girmesinin sakıncalı olduğunu savunarak, “İZBETON sadece büyükşehire iş yapıyor. İzbeton’un ihaleye girdiği bir durumu düşünün. Kendisi iş yapmıyor o da ihale yapıyor, alt taşeronlara iş yapıyor. İZBETON’un çok büyük firmaların başka kentlerde, geçmiş yıllarda, İZBETON’a taşeronluk yaptığını görüyorsunuz. Rekabeti engelliyorsunuz başkanım. İZBETON’un ihaleye girdiği gören firmalar girmiyorlar, girenler de fiyat kırmıyor. Bunun doğru uygulama olmadığını düşünüyorum” dedi.

ÇALIŞKAN: PLANLAMA VE ORGANİZASYONLARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMENİZİ DİLİYORUM

AK Partili Meclis Üyesi Çalışkan, 2020 faaliyet raporunda harcanan her 100 liranın nereye gittiğini sıralayarak, “2020 YILI faaliyetleri için harcanan her 100 liranın 25 tl’si 30 bini geçen personel gideri olarak ödemişiz. 20 tl’sini ESHOT ve şirketlerin zararlarını kapatmak için, 15 lirasını borç ana para ve faizini ödemek için ödemişiz. Geri kalan 40 liranın içerisinde rutin hizmetleri göreceğiz, bakım onarım ve yeni yatırımlar. Bu, mümkün değil. Planlama ve organizasyonları yeniden gözden geçirmenizi diliyorum” diye konuştu.

Mecliste konuşan AK Parti Meclis Üyesi Fikret Mısırlı da bir dizi eleştiri yöneltti.

FİKRET MISIRLI: SADECE İKİ KOOPERATİFTEN SÜT ALMIŞIZ

Büyükşehir meclisinde konuşan AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, süt alımlarına değinerek, “Bir günlük üretilen sütün miktarı 12-14 ton. İBB’nin bir yılda aldığını bir günde alıyor. Biz bu havzanın 12 yılda sadece 12 günlük sütünü alarak destek oluyoruz. Süt alımları içerisinde yüzde 50’sini bu organizasyon içerisinde bir şekilde bir yere veriyoruz. Bu yaptığımız metodun siyasi olarak getirisinde büyük fayda da sağlasa, bu yardım maksatlı yapmış olduğumuz ne tarımcının cebine gidiyor. Süt projesi kapsamında önemli miktarda sadece 2 kooperatiften almışız. Bu kooperatiflerden doğrudan alım yöntemiyle onları zarara da uğratıyoruz. Geçen sene zeytinyağı alımını 21 liradan almışız. Ama bu fark ana üreticiye yansıyor mu? Denetim raporunu zaten verdim. Gereğini yapacağınızı düşünüyorum” diye konuştu.

AK Partili Meclis Üyesi Uğur Baran Yıldırım da engellilerin sorunlarına değindi.

UĞUR BARAN YILDIRIM’IN ELEŞTİRİLERİNİN BAŞLIKLARI:

SESLİ SİNYALİZASYON İSTİYOR

Otobüslerde sesli sinyalizasyon istiyor engelliler. Meclisten geçmesine ve bir ay içinde olacağı söylenmesine bir çözüm alamadık. Birçok engelli, engellilerin bisikletliler kadar değeri yok mu diye soruyor sayın başkanım.

OTOBÜSLER ALINDIYSA, KULLANILMIYORSA, NEDENİ NEDİR BAŞKANIM?

Birkaç ay önce mecliste müjde olarak siz duyurmuştunuz. Engelli arkadaşlarımızın kullanımına ait olmak kaydıyla 4 adet engelli otobüsü alındığını söylemiştiniz. Biz bu otobüsleri de sokaklarda, caddelerde göremedik. Otobüsler alındıysa, kullanılmıyorsa, kullanılmayışının ardındaki engel nedir sayın başkanım?

ENGELLİ İSTİHDAMINI TAM KAPASİTEYE ÇIKARDIK DEMENİZİ İSTERDİK SAYIN BAŞKANIM

Engelli istihdamıyla ilgili önergemizde, büyükşehir ve bağlı şirketlerdeki engelli istihdamı olması gerekenin çok altında. Size bununla ilgili ayrıntılı bir rapor vermiştik. Biz büfeciler odasının istihdam edeceğei 6 engelli kadrosundan ve vereceği 30 tekerlekli sandalyeden medet umuyoruz. Engelli istihdamını tam kapasiteye çıkardık  demenizi bekliyoruz. Ama ne yazık ki göremiyoruz sayın başkanım.

ENGELLİLERİN OLMADIĞI BİR ARKA SIRA KAVRAMI EKSİK DEĞİL MİDİR SAYIN BAŞKANIM?

Faaliyet raporunda, dokunulabilirlik engelsiz modern sanat gibi merkezler engelli bireylerin günlük yaşamına etki eden şeyler değil ne yazık ki sayın başkanım. Arka sıradakiler ifadenizi çok beğenmiştim. Sorunların çözümünde bir heyecan yaşanmıştı. Sormak istiyorum; engelliler bu arka sıradakilere dahil değil midir? Engellilerin olmadığı bir arka sıra kavramı eksik değil midir sayın başkanım?

BİZ BU DİRENCE ONBİNLERCE ENGELLİ ADINA KIRACAĞIZ SAYIN BAŞKANIM

Tüm olumsuzluklara rağmen Engelsizizmir Komisyonu olarak, engelli arkadaşlarımın müsterih olmasını istiyorum. Önemli bazı  talepler karşılanmadıysa da biz bu direnci on binlerce engelli adına kıracağız sayın başkanım.

ÖDÜLÜ HEP BİRLİKTE KABUL ETSEYDİK

Erişilebilirlik ödülü aldığımızı ne yazık ki sosyal medyadan duyduk. Bu ödülü almanızda komisyonumuzun büyük katkı4ları var. Keşke bu ödül törenine bizleri de davet etseydik ve bu ödülü hep birlikte kabul etseydik.

OSMAN MERT: DİKKATE ALINDIĞIMI BİRAZCIK HİSSEDEYİM

MHP Foça Meclis Üyesi Osman Mert, söz alarak, bugüne kadar öneri ve taleplerinin dikkate alınmadığı eleştirisinde bulundu. Mert, “Bugüne kadar 3 tane büyükşehir meclis üyemiz var, ilçemizle ilgili plan ve projelerde iki meclis üyemiz devamlı var. Bugüne kadar bir defa, ne düşünüyorsun Foça ile ilgili, senin önerin nedir diye bir defa davet edilmedim. Bir kez dile getirdiklerime bir cevap alamadım. Sayın başkan ve bürokratlardan bir şey rica ediyorum; içimdeki heyecanı, talebi, ilçeme hizmet etme aşkımı lütfen bitirmeyin. Dikkate alındığımı birazcık hissedeyim. Tek ricam bu” dedi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP