DOLAR 32,3745 -0.34%
EURO 34,7202 -0.27%
ALTIN 2.402,58-0,81
BITCOIN 18711101,60%
İzmir
20°

AZ BULUTLU

üst menü altı
Döviz kuru yükselişi durdurulamazken, zam sarmalı tüm sektörlere yayılıyor

Döviz kuru yükselişi durdurulamazken, zam sarmalı tüm sektörlere yayılıyor

Döviz kurunda bir türlü frenlenemeyen yükseliş, akaryakıttan gıdaya kadar birçok alanda zam furyasını beraberinde getiriyor.

ABONE OL
19 Haziran 2023 10:33
Döviz kuru yükselişi durdurulamazken, zam sarmalı tüm sektörlere yayılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Seçimlere kadar baskı uygulanarak frenlemeye çalışılan döviz kuru, 28 Mayıs’ın ardından fahiş yükselişini katlayarak, her alanda ciddi fiyat artışlarına neden oldu. Tarım ve gıda sektöründe de yeni bir zam dalgası gündeme gelirken, hesaplamalara göre dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 10 bin TL’yi geçti.

DÖVİZ KURU ARTIŞ TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİNİN FİYATLARINA YANSIYOR

Döviz kuru, girdi ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlarla birlikte, vatandaşların sofralarına da yansımaya devam ediyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, döviz kuruyla ilgili olarak “Kurun nerede duracağını bilmediğimiz için fiyatlara yansıması ne kadar olur şu anda öngöremiyoruz” açıklamasında bulundu.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez ise “Dövizdeki artış yeni başladı. Mazot, gübre, ilaç, tohum, yem gibi tarım girdilerinin fiyatları artıyor. Bu durum, ürün fiyatlarını da artıracaktır. Bu maliyet artışlarıyla, elektrik, doğalgaz, asgari ücret fiyatı da eklenirse ekmek fiyatı gramaja göre en az 8-10 lira olur” ifadelerini kullandı.

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR AİLELERİN HARCAMALARINI ETKİLİYOR

Gıda fiyatlarındaki artışlar, özellikle tarım ve hayvancılık ürünleri üzerinde belirgin bir etki yaratmaktadır. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: “Soyayı ve yağlı tohumları ithal ediyoruz. Bu ürünleri ithal etmezsek, karma yem üretimini gerçekleştiremeyiz. Ayrıca saman ve otu da dışarıdan temin ediyoruz. Yılda 50 milyon ton ot ihtiyacımızın 25 milyon tonunu ithal ediyoruz. Mazot da ithal edilmektedir. Pamuk ve ayçiçeği üretiminin ise yarısı ithalata dayanmaktadır. Açıklanan taban fiyatlar, özellikle buğday için kabul edilemez seviyelerde bulunuyor.”

‘ÇİFTÇİ BUĞDAY EKİMİNDEN VAZGEÇEBİLİR’

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez de “Dövizdeki artış yeni başladı. Mazot gübre, ilaç, tohum, yem gibi girdilerin fiyatları artıyor. Bu durum tabii ki ürün fiyatlarını artıracak. Buğdayda açıklanan taban fiyat çok düşük, üretimi bırakan çiftçi sayısı artar. TMO deposunda şu anda ne kadar stok var, bu yıl ne kadar ürün alacak bilmiyoruz. Şu anda çiftçiler TMO’dan randevu alamıyor. Buğday taban fiyatı geçen yılki enflasyona göre açıklansaydı primle birlikte 11 liranın üzerinde olacaktı. Çiftçi bu yıl buğdayı fazla ekmişti. Ama eğer maliyetini karşılayamazsa gelecek yıllarda yeniden buğday ekiminden vazgeçebilir” diye konuştu.

(Kaynak: Cumhuriyet)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP