DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22352671,04%
İzmir
33°

AÇIK

üst menü altı
E-Devlet verilerinin çalındığı iddia edilmişti… Açıklama geldi

E-Devlet verilerinin çalındığı iddia edilmişti… Açıklama geldi

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Siber Güvenlik Dairesi Başkanı Salih Talay, birkaç gün önce milyonlarca vatandaşın e-Devlet verilerinin "Sorgu Paneli" adlı bir web sitesi tarafından çalınması olayına ilişkin bir açıklama yaptı.

ABONE OL
16 Haziran 2023 15:23
E-Devlet verilerinin çalındığı iddia edilmişti… Açıklama geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vatandaşların TC kimlik numaraları, telefon numaraları, adresleri ve tapu bilgileri gibi bilgilerinin bir internet sitesinde yayınlandığı ortaya çıktığı öne sürülmüştü. Cumhurbaşkanlığından bu olaya ilişkin “mümkün değil” açıklaması yapılmıştı.

Son günlerde Türkiye’de yaşayan 85 milyon vatandaşın verileri, “Sorgu Paneli” adlı bir web sitesi tarafından ele geçirilmiş ve bu olay kamuoyunda büyük bir tepkiye neden olmuştu. Söz konusu sitede, vatandaşların anne ve baba isimleri, TC kimlik numaraları, telefon numaraları, akrabalarının bilgileri ve hatta annelerinin TC kimlik numaraları gibi bilgilere ulaşılabildiği ortaya çıkmıştı.

Olayın üzerinden 1 hafta geçmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Siber Güvenlik Dairesi Başkanı Salih Talay konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

22 MİLYON DAHA AZ!

Talay, son zamanlarda “85 milyon kişinin e-Devlet verilerinin çalındığı” iddialarına ilişkin açıklamalar yaparak, mevcut e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısının 63 milyon olduğunu ve bu iddiaların asılsız olduğunu iddia etti.

HERHANGİ BİR VERİ TUTULMUYOR

Talay, e-Devlet’in yurttaşların kamu hizmetlerine ulaşmaları noktasında bir geçiş kapısı niteliğinde olduğunu söyledi. Talay, “Sistemde, kullanıcılara ilişkin profil bilgileri ve kullanıcı hesapları dışında herhangi bir veri tutulmuyor” diyerek şu ifadeleri kullandı:

“Siteye (Sorgu Paneli) kayıt olmak ve bilgi paylaşmak vatandaşlarımız açısından büyük bir risk oluşturuyor. Dijital dünyaya aktardığımız veriler kaybolmuyor. Geçmişte saldırganlar tarafından değişik kaynaklardan, ağırlık olarak da oltalama saldırısı tekniğiyle elde edilmiş veriler, değişik dönemde tekrar tekrar dolaşıma sokuluyor.

İKİ FAKTÖRLÜ KİMLİK DOĞRUMA KULLANILABİLİR

e-Devlet Kapısı’ndaki hesap ve profil bilgilerimiz olduğundan bahsettik. Bunların güvenliği için tıpkı bankacılık uygulamalarına girişte olduğu gibi iki faktörlü kimlik doğrulama seçeneğini kullanabiliriz.

Vatandaşlarımız, e-Devlet Kapısı’na girişte iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini aktif hale getirerek, kişisel hesaplarının güvenliğini sağlayabilirler. Vatandaşlarımızın da bu gibi konularda yalnızca resmi kurumlarca yapılmış açıklamaları takip etmesi ve kişisel verilerini işleme izni verdiği tarafları özenle seçmesi gerekiyor” 

Siber tehditlerin sürekli sürdüğünü belirten Erkul, “Bu tehditlere karşı 7/24 ekibimiz sürekli sistemi izliyor. Türksat Bilişim, sunduğu hizmetlerde bilgi güvenliği, iş sürekliliği ve hizmet yönetim standartlarına uygun olarak çalışmalarını yürütüyor.” dedi. (Cumhuriyet)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP