DOLAR 32,3853 -0.34%
EURO 34,7485 -0.22%
ALTIN 2.393,57-1,19
BITCOIN 19121823,06%
İzmir
21°

AÇIK

üst menü altı
Egeli İhracatçılar yaş meyve sebzede rekor kırdı: Başkan Uçak: ‘Takım olarak başardık’

Egeli İhracatçılar yaş meyve sebzede rekor kırdı: Başkan Uçak: ‘Takım olarak başardık’

DEMOKRAT GÜNDEM -TUĞÇE TATAR- Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, EİB Kordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve EYMSİB Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, 2023 yılı değerlendirilirken, 2024 hedefleri ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı ile ilgili öngörüler paylaşıldı.

ABONE OL
18 Ocak 2024 16:41
Egeli İhracatçılar yaş meyve sebzede rekor kırdı: Başkan Uçak: ‘Takım olarak başardık’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEMOKRAT GÜNDEM -TUĞÇE TATAR- Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, EİB Kordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve EYMSİB Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, 2023 yılı değerlendirilirken, 2024 hedefleri ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı ile ilgili öngörüler paylaşıldı.

Ege Bölgesi’nde üretilen lezzetleri dünyanın dört bir tarafına ulaştırarak 6 yıldır üst üste ihracat rekorları kıran, Ege Bölgesi’nin bitkisel ürün ihracat lideri, Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümünde ihracatını yüzde 6’lık artışla 1 milyar 340 milyon dolara çıkaran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, basın ile bir araya geldi.

KATILAN İSİMLER

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Basın Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Demircan, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Unat, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Vildan Akgedik, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Ahmet Altubay, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Yedek Üyesi Ahmet Kaymaz, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Aydın Akyüzlü,  Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Berna Akyüzlü katılımıyla gerçekleştirildi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak’ın satır başlıkları şu şekilde;

Cumhuriyetimizin 100. Yılında pek çok ürün grubunda ihracat rekorları kırdıklarını ve yüzde 7’lik ihracat artışıyla 1 milyar 330 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdıklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2023 yılında Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat seviyesine ulaşmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

uçak

2023 YILINDA 12 BİRLİK ARASINDA 4. SIRA

Hayrettin Uçak, 2023 yılında 12 birliği arasında 4. sıraya çıktıklarının altını çizerken, 1 milyar 330 milyon dolara çıkardıklarını söyledi.

EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Uçak; “Sizlere; 2024 yılına da hızlı bir başlangıç yaptığımızı ve güncel rakamlar itibariyle 3.sıraya yerleştiğimizi belirtmek istiyorum. 2017 yılı sonunda 740 milyon dolar olan ihracatımızı, 2023 yılının sonunda neredeyse yaklaşık 2 kat arttırarak bu seviyelere getirdik. Bu dönemde birliğimizin Türkiye ihracatındaki payını da yüzde 23 seviyelerine çıkardığımızı söylemek isterim” şeklinde konuştu.

KURU DOMATES, BİBER TURŞUSU VE MEYVE SULARI İHRACAT ŞAMPİYONU

Hayrettin Uçak 2023 döneminde ön plana çıka ürünlerden de bahsetti. Birinci sırayı 160 milyon dolarla kuru domates alırken, ikinci sırada 141 milyon dolarla biber turşusu, üçüncü sırada ise 124 milyon dolarla meyve suları yer alıyor. Listenin devamı şu şekilde;

  • 110 milyon dolarla kornişon turşuları,
  • 70 milyon dolarla taze domates,
  • 49 milyon dolarla kiraz
  • 42 milyon dolarla taze üzüm

İLK ÜÇTE ALMANYA, ABD VE RUSYA VAR

Ülkelere göre ihracatta ilk üç ülkenin sıralamasını veren Hayrettin Uçak, ilk sırada Almanya olduğunu belirtirken bu sırayı ABD ve Rusya’nın takip ettiğini dile getirdi.

Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak yeni bir Urge Projesi için kollarını sıvadıklarını dile getirirken, ‘”Bu ay itibariyle 39 firma ile yeni Urge programımıza start veriyoruz” dedi.

İZMİR VE İZMİRLİ İHRACATÇILARIN ÖNEMİNİ VURGULADI

Hüseyin Uçak İzmir ve İzmirli ihracatçıların öneminin altını çizerken, “Interfresh fuarının İzmir’de yapılması için ciddi girişimlerde bulunduk, İzmir ve İzmirli ihracatçıların önemini anlattık. Bu girişimlerimiz başarılı oldu. Fuar 2024 yılında ilk kez İzmir’de yapılacak. Bunun için ayrı bir heyecan duyuyor ve Fuarın İzmir’de yapılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

TURQUALITYY PROJELERİ 2024’DE

Başkan Yardımcısı Hüseyin Uçak, ihracat hedeflerine ulaşmak için kamu ile işbirliği içerisinde olduklarını dile getirdi ve ekledi; “Bakanlığımız tarafından 2028 yılsonu için konulan 400 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için, Bakanlığımız tarafından destek verilen ve ihracata katkıları son derece önemli olan Turquality Projelerine 2024 yılında başlayacağız.”

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLKESİ

Kordinatör Başkan Yardımcısı Hüseyin Uçak, sürdürülebilirlik ilkesine çok önem verdiklerini vurguladı. Uçak; “Sürdürülebilirlik ilkesine” yönelik projelerimizden olan “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” projemizi 2023 yılında da ürün yelpazesini genişleterek sürdürdük ve kalıntı problemi yaşanan bölgelerimizdeki tespitlerimizi Bakanlıklarımıza rapor halinde sunduk.

Yine “Gıda Kayıplarının Tespiti”ne yönelik Ege Üniversitesi ile yürüttüğümüz projemizi son aşamasına getirdik, onun da raporlarını yakın bir zamanda kamuoyu ile paylaşacağız.

İlkini 2019 yılında gerçekleştirdiğimiz ancak pandemi ve 6 Şubat depremi sebebiyle bir süre ara verdiğimiz, geleceğimiz üniversite öğrencileri tarafından büyük ilgi gören “3.Kuşak Tarım Girişimciliği” projemizi bu yıl kapsamını genişleterek tekrar yürütecek ve genç üretici ve ihracatçılarımızın yetişmesinde katkı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

‘3. KUŞAK TARIM GİRİŞİMCİLİĞİ’ PROJESİ

Hüseyin Uçak 3. Kuşak Tarım Girişimciliği projesinin kapsamının genişletildiğini belirterek “3.Kuşak Tarım Girişimciliği” projemizi bu yıl kapsamını genişleterek tekrar yürütecek ve genç üretici ve ihracatçılarımızın yetişmesinde katkı sağlayacağız.

Yine bir süre ara verdiğimiz Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği İhracatın Yıldızları Ödül Törenimizi bu yıl Nisan ayındaki Genel Kurulumuzda yaparak ihracatımızın artmasının baş mimarları olan üyelerimizin başarılarını taçlandıracağız” dedi.

2024’DE HEDEF: 1 MİLYAR 450 MİLYON DOLAR İHRACAT

Başkan Yardımcısı Uçak, 2024 hedefleri hakkında da konuştu. Uçak;

“2024 yılında da en büyük hedefi ihracatını artırmak olan, üyelerinin sorunlarına çözüm arayan, onlara yeni pazarlar ve imkânlar sunan, devletimizin sunduğu olanaklardan ülkemiz menfaati doğrultusunda yararlanan örnek bir meslek kuruluşu olarak bir aile sıcaklığında çalışmalarına devam edecektir.

4 Ocaktaki toplantımızda 2024 yılını Ümit Yılı olarak ilan etmiştik, elbette bu yıl biz ihracatçıları zorlu bir yıl beklediğinin farkındayız. Ancak, Birlik olarak tüm zorlukların üstesinden geleceğimize ve 2024 yılı sonunda 1 milyar 450 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşacağımıza tüm kalbimle inanıyorum.” ifadelerine yer verdi.

GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Hayrettin Uçak, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Aktif maddelerin kullanımı sorusuna “Tarım bakanlığı ile görüştük. Genel müdür ile görüştük. Tamamen yurt dışından istenen değerler olduğunu söyledi. yurt dışından yazılı cevap beklediklerini iletti” cevabını verdi.

Hüseyin Uçak’a 2023 yılında olumsuz hava koşulları nedeniyle oluşan mandalina kayıp miktarı soruldu. Uçak,

“Narenciye gruplarında iklim değişikliğinden dolayı ciddi anlamda sıkıntılar yaşandı. Üreticimiz de bu sezonu istediği gibi geçiremedi. Biz ihracatçılar için de geçerli bir durum bu. Kayıp miktarı belirlenmedi. Mesela Seferihisar bölgesinde yüzde 60-70 hasar vardı” dedi.

Hüseyin Uçak, yeni ürün çeşitlerinin Türkiye’de üretiminin düşünülüp düşünülmediği ve bu durumun ülke ihracatına etkisi sorusuna “Biz de düşünüyoruz. İzmir bölgesi oldukça uygun. Örneğin avokado ve muz üretimi. Çeşitliliği arttırmamız lazım ve üreticilerimize de önerimiz bu yönde” diye konuştu.

İlginizi çekebilir: Altın fiyatlarında son durum: Altın kaç lira ?

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)


HIZLI YORUM YAP