Türkiye genelinde ehliyet sınavlarını geçemeyen adayları hedef alan ve yıllara yayıldığı belirlenen organize suç şebekesine ilişkin ayrıntılar netleşmeye başladı.
Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel’in gündeme taşıdığı 413 sayfalık dev iddianame, ehliyet sınavlarındaki “joker” skandalının boyutlarını gözler önüne serdi.
Soruşturma dosyasına göre sistem, sınavı geçemeyeceğini düşünen adayların yerine, fiziksel olarak onlara benzetilen “joker” adı verilen kişilerin sokulması üzerine kuruldu.
Sahte Kimlikler, Photoshop ve Ezber Yöntemi
İddianamede yer alan tespitlere göre şebeke, adayları jokerlere benzetmek için saç, sakal, makyaj gibi yöntemlerin yanı sıra fotoğraflar üzerinde Photoshop oynamaları yaptı ve gerçek adayların kimliklerini jokerlere teslim etti.
Organizasyonu yönettiği iddia edilen Deniz Tekin, Bilal Öztürk, Mehmet Nur Bakır ve Salih Hanas’ın adayları ve jokerleri belirleyerek ağı koordine ettiği kaydedildi.
Jokerlere, sınava girecekleri kişilerin ailevi ve kişisel bilgilerinin ezberletildiği, bazı jokerlerin kendi sürücü belgeleri dahi bulunmamasına rağmen defalarca başkalarının yerine sınava girdi belirlendi.
37 İlde 464 Yakalama: Merkez Adana, Adres Konya
Savcılığın tespitlerine göre, 2021 yılının eylül ayına kadar 37 farklı ilde benzer yöntemlerle toplam 464 yakalama gerçekleşti.
Olayların illere göre dağılımında Adana 194 vakayla ilk sırada yer alırken, bu ili Mersin (92), Hatay (28), İstanbul (23), Ankara (12) ve Konya (9) izledi. Operasyonlarda ayrıca gizli kamera, mikrofon, kulaklık ve taşınabilir Wi-Fi cihazları gibi gelişmiş teknolojik kopya düzeneklerinin ele geçirildiği ifade edildi.
2018 yılında Konya’da başlayan soruşturmanın, yapının merkezinin Adana olması nedeniyle yetki uyuşmazlığı yaşadığı ve ardından yeniden Konya’ya döndüğü belirtildi.
2022’deki operasyonların ardından hazırlanan 413 sayfalık iddianamenin 18 Temmuz 2025’te tamamlandığı, dosyada suç tarihleri itibarıyla yapıyla bağlantılı olduğu öne sürülen 15 sürücü kursunun da yer aldığı kaydedildi.
“En Korkuncu Bu Kişilerin Trafikte Dolaşması”
Henüz kesinleşmiş bir mahkeme hükmü bulunmadığına dikkat çeken Murat Ağırel, asıl tehlikenin bu yöntemlerle ehliyet alarak trafiğe çıkan kişilerden kaynaklandığını vurguladı.
İddianamenin bu yolla belge alan toplam kişi sayısını tam olarak ortaya koymadığını belirten Ağırel, şu uyarıda bulundu: “Bu şekilde ehliyet alan kişiler trafikte aramızda dolaşıyor. Kaçı otobüs, kamyon kullanıyor belli değil. En korkuncu da bu.”