DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20400486,27%
İzmir
19°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
EİB Başkanı Jak Eskinazi: 2024 umut yılı olsun

EİB Başkanı Jak Eskinazi: 2024 umut yılı olsun

Ege İhracatçı Birlikleri, 2023 değerlendirme toplantısı kapsamında basın mensupları ile bir araya geldi.  EİB Kordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2023 değerlendirirken, 2024 hedefleri hakkında“2023 yılında mevcudu korumak hedefimiz olacak” demiştim ama 2024 yılında hedefimiz mevcudu korumak olacak” dedi.

ABONE OL
4 Ocak 2024 22:17
EİB Başkanı Jak Eskinazi: 2024 umut yılı olsun
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ege İhracatçı Birlikleri, 2023 değerlendirme toplantısı kapsamında basın mensupları ile bir araya geldi.  EİB Kordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2023 değerlendirirken, 2024 hedefleri hakkında“2023 yılında mevcudu korumak hedefimiz olacak” demiştim ama 2024 yılında hedefimiz mevcudu korumak olacak” dedi.

yıl

2024 SENESİ ÇOK PARLAK BİR YIL OLMAYACAK

EİB Kordinatör Başkanı Jake Eskinazi şunları söyledi:

“İhracatçılarımızda 2023 yılının yorgunluğu var. Sermayelerimiz azaldı. Enerjimiz tükendi. 2024 yılının ilk yarısında yüksek enflasyonist ortamın süreceği anlaşılıyor. Maliyet artışları sonrasında nihai ürünlerimizi daha yüksek fiyatlara müşterilerimize teklif etmek durumunda kalıyoruz.

2024 yılına zam yağmuru ile girdik. Son maliyet artışlarıyla nihai ürünlerimizde yüzde 25-30’luk fiyat artışları olacak. Tabii bu artış oranını her müşterimize kabul ettirmemiz mümkün değil. Müşteri kayıpları yaşamamız büyük olasılık. Anlayacağınız 2024 senesi çok parlak bir yıl olmayacak.

ACI İLACI İÇMEMİZ GEREKİYOR

2024 yılında enflasyonu kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayan Jak Eskinazi, şunları kaydetti:

“2024 yılı enflasyonu kontrol altına almamız gereken bir yıl. Bunun için acı ilacı içmemiz gerekiyor. Acı ilacı içerken ölümcül olmamalı, sosyal dengeler bozulmamalı. 2024 yılı aynı zamanda seçim yılı. Bu şartlarda enflasyonu düşürme görevi olan Merkez Bankası’nı zorlu bir süreç bekliyor. Merkez Bankası’nın işi çok zor. 2024 yılında Türkiye’nin yatırıma ihtiyacı var.”

yıl

2024 YILI İHRACAAT HEDEFİ 267 MİLYAR DOLAR

Eskinazi, 2024 yılı için hedefledikleri ihracat rakamından bahsetti. Eskinazi:

“Türkiye’nin 2024 yılı için belirlediği 267 milyar dolar ihracat hedefinin 260 milyar dolarını yakalaması başarı olacaktır. Toplum olarak orta gelir tuzağından kurtulmamız için ihracatta minimum yüzde 10 artışı yakalamak zorundayız. Maalesef ihracatta yüzde 10 artışı yakalayacak ekonomik iklimin çok uzağındayız. Tabii bunda pek çok neden var. Biz etkenlerin bazılarını öngörebiliyorduk ama öngörmediğimiz zorluklarla da karşılaştık” dedi.

Eskinazi, bu zorlukların başında 6 Şubat depremi olduğunu belirtirken, Avrupa Birliği’ndeki resesyon, Türkiye’de iki turlu yaşadığımız seçim, yüksek enflasyon, savaşlar ihracatımızı olumsuz etkileyen faktörlerin başında geldiğini ifade etti.

TÜM OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİK

EİB Kordinatör Başkanı Eskinazi tüm olumsuzluklara rağmen çalışmayı bırakmadıklarını ifade etti. Jak Eskinazi şu sözleri söyledi:

Biz tüm olumsuzluklara rağmen 2023 yılında arı gibi çalışmaya devam ettik. Ege İhracatçı Birlikleri olarak, Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle 13 Uluslararası Fuara Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirdik. 329 firmamızın uluslararası arenada standlarıyla ürünlerini pazarlamasına aracılık ettik.

Farklı sektörlerde sektörel ticaret heyetleriyle, alım heyetleriyle pazarlama faaliyetlerimizi sürdürdük. Devam eden 12 URGE Projemizle ihracatçılarımızın kümelenerek uluslararası rekabetçiliğinin güçlenmesi için çaba gösterdik.

yıl

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖCELİKLİ BAŞLIĞIMIZ

Jak Eskinazi sürdürülebilirlik konusunun kendileri için öncelikli olduğunu belirtirken;

“En büyük ihraç pazarımız Avrupa Birliği’nin ortaya koyduğu Yeşil Mutabakat’ın gereklerini yerine getirmek, karbon vergisiyle muhatap olmamak için yoğun mesai harcıyoruz.

EİB olarak sera gazı emisyonlarımızı daha etkin yönetmek ve iklim değişikliğinin fiziksel etkilerine uyum sağlamak amacıyla oluşturduğumuz Strateji ve Sürdürülebilirlik Komitesi ile çalışmalarımıza 2023 yılında da yoğun bir şekilde devam ettik. EİB sürdürülebilirlik eylem planını hazırladık, 2022 EİB Sürdürülebilirlik Raporu ve EİB Stratejik Plan Raporumuzu yayınladık.

2024 hedeflerimizi tespit ettik Ege İhracatçı Birliklerine ait sürdürülebilirlik performansını izleyerek 2024 yılında da raporlarımızı yayınlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN EN ÖNEMLİ BİLEŞENİ: ENERJİ

Sürdürülebilir kalkınmanın en önemli bileşenlerinden birinin enerji olduğuna vurgu yapan Jak Eskinazi,

“EİB gerek yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi, gerekse enerjinin verimli kullanılması açısından yatırımlar yapmayı ve önemli projeleri hayata geçirmeyi planlamaktadır.

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın sektörümüze etkilerini değerlendiriyoruz. Şimdiden önlem almazsak, AB’ye ihracatımızda büyük maliyetlerle karşılaşacağız EİB 2024 yılında mesaisinin önemli bir kısmını bu konuya ayıracaktır” şeklinde konuştu.

EİB’DE DİJİTALLEŞME

Kordinatör Eskinazi, dijitalleşmenin kendileri için önemini anlattı.

“ Dijital pazarlama neyi gerektiriyorsa, rakiplerimiz Çin pazarında nasıl tanıtım yapıyorlarsa EİB olarak biz de üzerimize düşeni yapacağız. 2024 yılında Çin’de ofis açarak bu süreci başlatmak istiyoruz. Yapay zeka kullanımıyla maliyetler azalırken, üretim süreçleri firmalarımız açısından daha verimli hale gelecek. Tüm bu çabalarımız sonrasında 18,3 milyar dolarlık dövizi ülkemize kazandırdık” dedi.

215 ÜLKE VE GÜMRÜKLÜ BÖLGEYE İHRACAT YAPTIK.

Almanya 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracatla birinci sıradaki yerini korurken, Amerika Birleşik Devletleri 1 milyar 590 milyon dolarlık ihracatla ikinci ve İspanya 1 milyar 47 milyon dolarlık ihracatla üçüncü ülke oldu. Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2023 yılındaki ihracatında 7 bin 258 firmamızın emeği var. 2023 yılında bin 484 firmamız ilk kez ihracat yaparken, bu firmalarımız ihracatımıza katkısı 580 milyon dolar oldu.

Ticaret Bakanlığımız 2023 yılında e-ihracata yönelik yeni destekler yayınlamış olup, firmalarımız destekten faydalanmaya başladı. Ticaret Bakanlığımızın 2024 yılı içinde e-ihracat konusunda yeni destek modüllerini eklemesini bekliyoruz.

2024 yılı ‘Bir Ümit Yılı’

Jak Eskinazi son 3 yılı tanımlarken şu sözleri söyledi:

“2022 yılı için “Altın Yıl”, 2023 yılı için “Kayıp Yıl” söylemlerimiz olmuştu. 2024 yılı içinde “Bir Ümit Yılı” tanımlaması yapmak istiyorum.”

2024 yılında dört çeyrekte farklı beklentilerimiz var. Tüm bunlar 2024 için çizdiğimiz iyimser tablo, Karamsar değilim. Ümidimizi yitirmiyoruz.Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihinin 84 yılında var olan, üretmiş ve ihracat yapmış bir kurum olarak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da üretmeye, daha çok çalışmaya ve ihracat yapmaya devam edeceğiz” dedi.

HEDEF ZİRVEDE

Basın toplantısında EİB Kurul üyeleri de söz aldı. EİB Koordinatör Başkan YRD. Hayrettin Uçak, hedeflerini zirvede tuttuklarını belirtirken, bu hedef için gayret içerisinde olduklarını söyledi. Uçak:

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 2023 yılında toplam 805 ihracatçımızın desteği ile 1 milyar 330 milyon dolar ihracata ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. 2023 yılında İhracatımızı %7 oranında artırmayı başardık. Türkiye genelinde gerçekleşen 5.9 milyar dolarlık yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatının %23’ünü Birliğimiz üyeleri tarafından yapıldı.

Jak Başkanımızın rakamlarla belirttiği gibi, tarım ürünleri için Ege İhracatçı Birlikleri olarak başarılı bir yılı geride bıraktık. Biz pandemiden bu yana her konuşmamızda tarımın öneminden, ülkemizin kalkınması için tarımın oynadığı kilit rolden söz ediyoruz. Yıllar geçtikçe tarımın öneminin daha çok artacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İNANCIMIZ TAM

EİB Üyelerinden Burak Sertbaş 2024 yılı için inançlarının tam olduğunu belirtirken: “Sektörümüzün geleceği için umutlu olmalıyız. Birlik içinde, sorunlara çözüm bulabilir ve sektörümüzü daha güçlü bir konuma taşıyabiliriz. Hep birlikte, 2024’ü başarıyla tamamlayacağımıza inancım tamdır” dedi.

Türkiye Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Türkmen Türkmenoğlu ise, “Mamul ürünlerin, özellikle üretim aşamasında neredeyse sıfır hammadde ithalatıyla üretiminin yapılması, sektörün ana yönünün ihracat olması, önemli düzeyde istihdam sağlaması gibi özellikleri bakımından tarım sektörü içinde ayrıcalıklı bir yere sahip olduğu kuşkusuz bir gerçektir. Ürünlere katma değer kazandırarak ihracat gelirimizin artmasında sektörümüzün çok önemli bir yeri vardır” ifadelerini kullandı.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, rakamların ihracatta mutlu etmediğini dile getirirken, “2024 yılında tüm üyelerimizi devlet destekli yurtdışı pazarlama faaliyetlerine katılmaya, geçtiğimiz bu zor günlerde ticaretimizi hareketlendirmeye davet ediyorum” dedi.

Faaliyetler hakkında bilgi veren Ege Su Ürün. ve Hayvansal Mam. İhr. Brliğinden Bedri Girit, Yıl içerisinde yurtdışında 15 adet uluslararası fuara info stant ve ziyaretler ile katılım sağladıklarını belirtti.

Ege Tütün İhr. Brliğinden Ömer Celal Umur, “Türkiye için 2024 yılında çok daha istikrarlı bir yıl olmasını bekliyor ve umut ediyorum.  Cari açığımızın kapatılmasında ihracatımız büyük rol oynuyor.  İhracatçıların ve ihracatın desteklenmesi de bu sürece büyük katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, sofralık zeytin üretiminde dünyada lider olduklarını, zeytinyağında en büyük 2. üretici konumuna yükseldiklerini belirtti. Er: “2022/23 ihracat sezonunda, üretimdeki rekor ile birlikte elde ettiğimiz başarıyla, toplam sektör ihracatımız 947 milyon dolara ulaştı ve sektörümüz dünya pazarlarında çok önemli bir yer edindi. Bu rakamı önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 1,5 milyar dolara, 2028’de ise 2 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini konuştu.

ARALIK 2023 RAPORU

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin yayınladığı Aralık 2023 İhracat raporuna göre;

“2023 yılının Ocak-Aralık döneminde bir önceki senenin aynı dönemine göre tüm sektörlerdeki toplam ihracat %0,6 lık artışla 255 milyar 809 milyon $ olarak gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde, Tarım sektörü ihracatımız %2,8 lik artışla 35 milyar 164 milyon $ olurken, Sanayi sektöründe %2,6’lık azalışla 180 milyar 819 milyon $, Maden sektöründe ise % 10,9 lik azalışla 5 milyar 748 milyon $ olarak gerçekleşmiştir” açıklaması yapıldı.

Jak Eskinazi, basın mensuplarına katılımları için teşekkür etti.

İlginizi çekebilir: Eskinazi’den ihracat rakamları değerlendirmesi: Döviz kurları frenliyor!

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP