DOLAR 32,2023 -0.01%
EURO 35,0081 -0.02%
ALTIN 2.509,650,37
BITCOIN 2158279-0,42%
İzmir
30°

AZ BULUTLU

üst menü altı
İstanbul’da Tarihi Theodosius Limanına Arkeopark Projesi Başlatılıyor

İstanbul’da Tarihi Theodosius Limanına Arkeopark Projesi Başlatılıyor

ABONE OL
14 Ekim 2023 14:09
İstanbul’da Tarihi Theodosius Limanına Arkeopark Projesi Başlatılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul’da Yenikapı-Marmaray kazıları sırasında keşfedilen tarihi Theodosius Limanı, arkeolojik bir alan ve arkeopark oluşturmak amacıyla inşaat çalışmalarına başlandı. 2020 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Theodosius Limanı Arkeolojik Alanı Mimari Proje Yarışması”nın kazananı, sonuçlar 2020 yılında açıklandığında CAA Studio oldu. Bu önemli proje ile tarihi mirasın korunması ve halkın erişimine açılması hedeflenmektedir.

İstanbul’da antik liman, yeniden ilgi odağı olacak

2021 yılı ortasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı (İBB Miras) ile sözleşme imzalayan CAA Studio ekibi, ardından 6 aylık bir uygulama proje sürecine girişti. Proje, bir dizi inceleme ve görüş alımı aşamasından geçerek son halini aldı.

Şu anda Theodosius Limanı Arkeoparkı için inşaat çalışmaları başlamış durumda ve bu çalışmaların 2024 yılının başlarında tamamlanması hedefleniyor. Proje tamamlandığında, İstanbul’un etkileyici bir arkeoparka kavuşması bekleniyor. Bu proje, geçmişten günümüze uzanan yaşam katmanlarını bir araya getirerek tarih bilincini artırmayı, anıt değerini anlamayı ve bu değeri toplumun kolektif hafızasında canlandırmayı amaçlamaktadır.

istanbul

CAA Studio ekibinin temsilcisi mimar Ilgın Avcı, Theodosius Limanı’nın tarihi ve coğrafi olarak önemli bir konumda bulunduğunu vurgulayarak, projenin amacının bu tarihi katmanları günlük yaşamın bir parçası haline getirmek olduğunu belirtiyor. Avcı, “Her gün binlerce kişi bu transfer merkezini kullanıyor ve alanın tarihinden habersiz bir şekilde geçip gidiyor. Biz de projeyi bu fikir üzerine kurduk ve bu arkeolojik katmanları nasıl yolcuların günlük yaşamının bir parçası haline getirebileceğimizi düşündük. Bunu sağlayabilmek için de sergi alanlarını dolaşım rotalarıyla birleştirdik, yapının kendisi bir dolaşım omurgası olarak çalışıyor” diyor.

Proje, ziyaretçilerin farklı metro hatları ve meydanlar arasında geçiş yaparken sergiyi izleyebilecekleri bir ziyaretçi merkezi olarak tasarlandı. Ayrıca, projenin bir parçası olarak arkeoloji kütüphanesi ve kafe de bulunmaktadır. Görseller, yapının, meydanın, kazı çukurunun ve metro istasyonunun birbiriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu görsel olarak açıklıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP