DOLAR 32,2166 0.03%
EURO 35,2982 0.3%
ALTIN 2.520,250,80
BITCOIN 2146462-0,79%
İzmir
30°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı
İzmir'de Girişimcilik Zirvesi başladı… GİFED Başkanı Huriye Serter: 'Bir milyon 330 girişimcinin salt 190 bini kadın'

İzmir'de Girişimcilik Zirvesi başladı… GİFED Başkanı Huriye Serter: 'Bir milyon 330 girişimcinin salt 190 bini kadın'

ABONE OL
17 Mayıs 2023 01:44
İzmir'de Girişimcilik Zirvesi başladı… GİFED Başkanı Huriye Serter: 'Bir milyon 330 girişimcinin salt 190 bini kadın'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Girişimci İş Kadınları Federasyonu’nun (GİFED) İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Yaşar Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediği Girişimcilik Zirvesi Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde başladı. Zirvenin açılışında konuşan GİFED Başkanı Huriye Serter, toplumsal cinsiyet eşitliğinde 146 ülke arasında 124 üncü sıradayız. Türkiye'de kadın girişimcilik oranı  yüzde 13 düzeyinde. 1 milyon 330 bin girişimci var ama bunların sadece 190 bini kadın girişimci. Kadınların ekonomiye katılımı son derece yetersiz. Oysa kadın ve erkek eşit koşullarda var olursa  ülkemiz yüzde 30 daha fazla kalkınacak. Kadın girişimi ve istihdamının desteklenmesi gerekli ve çok önemli” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM-HABER MERKEZİ-MELİSA GÖNEN-Bünyesindeki 8 İş Kadını derneğinin temsilcilerinin de katılımıyla kadın girişimciliği ekosistemini desteklemek amacıyla düzenlenen Girişimcilik Zirvesi’nin açılışında konuşan Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Başkanı Huriye Serter, Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliğinde 146 ülke arasında 124’üncü sırada olduğuna dikkat çekti.

Kadınların iş ve istihdam dünyasına katılımının yükseltilmesi için daha fazla çaba sarfedilmesi gerektiğini belirten GİFED Başkanı Serter, zirvenin düzenlenmesine katkı koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür ederek konuşmasına başladı.

HURİYE SERTER: BİR MİLYON 330 BİN GİRİŞİMCİNİN SADECE 190 BİNİ KADIN

GİFED Başkanı Huriye Serter, bir 330 bin girişimcinin sadece 190 bininin kadın olduğunu vurgulayarak, bu sayının arttırılması için işbirliğinin ve teşviklerin büyük katkı sağlayacağını belirtti.

""

HURİYE SERTER: KADIN GİRİŞİMCİLİK ORANIMIZ YÜZDE 13 DÜZEYİNDE

GİFED Başkanı Huriye Serter, “Konumuz girişimcilik, her açıdan son derece çalkantılı bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyoruz.  Dünyamız siyaset ve ekonomide önemli gelişmelere sahne oluyor. Dünya ekonomisinde savaşlar, enflasyon, pandemi nedeniyle  pek çok belirsizlikle karşı karşıyayız.  Bu süreç içinde ülkemize baktığımızda toplumsal cinsiyet eşitliğinde 146 ülke arasında 124 üncü sıradayız. Türkiye'de kadın girişimcilik oranı  yüzde 13 düzeyinde. 1 milyon 330 bin girişimci var ama bunların sadece 190 bini kadın girişimci. Baktığımızda kadınlar da erkekler kadar girişimcilik potansiyeli taşıyor. Yapılan araştırmalar erkelerin yüzde 45'inin kadınların ise yüzde 40'ının girişimciliğe olumlu baktığını gösteriyor. Kadınların bu durumu gerçek hayata yansımıyor. Kadınların ekonomiye katılımı son derece yetersiz. Oysa kadın ve erkek eşit koşullarda var olursa  ülkemiz yüzde 30 daha fazla kalkınacak. Kadın girişimi ve istihdamının desteklenmesi gerekli ve çok önemli” diye konuştu.

SERTER: 2022’NİN İLK 4 AYINDA HER 4 YATIRIMDAN BİRİ KADIN GİRİŞİMCİLERİN

Kadın girişimcilerin toplam girişim yatırımlarından aldığı payın da istenilen boyutta olmadığını dile getiren Huriye Serter, kadınların yönettiği işletmelerin diğer kadınları da motive ettiğine ve rol model oluşturduğuna dikkat çekti.

SERTER: BUGÜN BURADA İLHAM VEREN KADINLARI DİNLEYECEĞİZ

GİFED Başkanı Serter,  “2022 yılının ilk aylarında her 4 yatırımdan biri kadın girişimcilerin olduğu projelere yapıldı. Kadın girişimcilerin toplam girişim yatırımlarından aldığı pay hala istediğimiz boyuta değil. Son 5 yılda kadın girişimciler en çok sosyal fayda, kozmetik-hediyelik gibi alanları tercih etti. Son yıllarda nesnelerin interneti, oyunlar, akıllı ev gibi konulara kadın girişimci oranları yüzde 10 un altında kaldı.  Araştırmalar gösteriyor ki, kadınlar tarafından yönetilen işletmeler diğer kadınları motive ediyor. Burada bugün ilham veren kadınlar var ancak bizlerle yol yürüyecek empati kuracak erkeklere de ihtiyacımız var. Birbirinden değerli başkanlarımız Anadolu'da yaktıkları kıvılcımları nasıl büyüttüklerini sizlerle paylaşacaklar. Bu zirveni sürdürülebilir olmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

""

BETÜL SEZGİN: ATTIĞIMIZ TOHUMLAR PROJEYE DÖNÜŞTÜ

Açılışta konuşan İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Başkanı Betül Sezgin, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu coğrafyasında kadınların iş ve sosyal yaşama etkin ve aktif katılımı ve karar mekanizmalarında yer almasının önemine dikkat çekti.

SEZGİN: KADINLARIN NASIL FARK YARATTIĞINA ŞAHİT OLACAKSINIZ

İZİKAD Başkanı Betül Sezgin, sekiz öncü iş kadını derneğiyle bir tohum attıklarını ve bu tohumların fidanlara dönüşerek büyümesi için var güçleriyle çalışacaklarını kaydederek, “Sekiz öncü kurucu dernek olarak Türkiye topraklarına tohum atıyoruz, dedim. Attığımız tohumlar projeye dönüştü. İçişleri Bakanlığı'ndan aldığımız hibe ile ulusal alanda da fidanlarımızı büyütmeye çalışıyoruz. Burada sekiz derneğin nasıl fark yarattığına empatik, teknik ve  sistematik olarak şahit olacaksınız. Atamızın dediği gibi, ‘Bizim toplumumuz için ilim ve fen lazımsa bunu aynı derecede erkek ve kadınlarımızın iktisat etmesi lazımdır’” diye konuştu.

HURİYE TOKER: KADIN GİRİŞİMCİLER YOKSULLUK VE AYRIMCILIKLA MÜCADELEDE DE ÖNEMLİ

Girişimcilik Zirvesi’nin düzenlenmesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte paydaş olan kurumlardan Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜKAM) Müdürü Prof.Dr. Huriye Toker, girişimciliğin risk almak, yaratıcılık gerektirdiğini belirterek, kadının ekonomik olarak güçlenmesi ve kadın girişimci sayısının arttırılması gerektiğini söyledi

TOKER: KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNE YÖNELİK ÖNYARGILARI KIRMALIYIZ

YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker, kadın girişimciliğine yönelik bir ön yargı olduğunu kaydederek, kadın girişimcilerin sayısının artmasının yoksulluk ve ayrımcılık ile mücadelede de önemli olduğunu vurguladı.

""

TOKER: KADIN GİRİŞİMCİNİN EN BÜYÜK ENGELİ FİNANSMANA ERİŞMEK

Toker, “Kadın girişimciler ülkenin ekonomik refahını artırmanın yanında yoksulluk ve ayrımcılıkla mücadelede de önemli bir rol alıyor. Küresel girişimcilik gözlem merkezinin verilerine baktığımızda, kadının pandemi döneminde daha da dezavantajlı hale geldiğini görüyoruz ve  girişimcilikle örgütlenmemiz gerekiyor. Dünya ekonomik forumu kadınlarla erkekler arasındaki ekonomik fırsatlara ulaşmak bakımından 151 yıl sonra ekonomik açığımızı kapatabileceğimizi söylüyor. Yol almamız, bir şeyler yapmamız gerekiyor. Kadının çalışma hayatındaki rollerinin çeşitliliğinin de arttığını görüyoruz. Profesyonel işlerdeki rolü yüzde 6.7 artıyor ama  kadınların girişimciliğine ilişkin bir önyargı var. Toplumda yaratılan önyargıyı aşmak için toplum ve kültürü bir günde değiştiremeyeceğimiz için bu örgütlenmeyi artırarak ısrarla konunun altını çizmemiz gerekiyor. Eşitlik iklimini yaratacak yol haritaları hazırlayalım, kültüre işlenmiş kodlar zamanla açılacak ve  zamanla 151 yıllık açığı kapatacağız. Bugün kadın girişimcilerin en büyük engeli aslında ihtiyaç duydukları ağlara ve finansmana ulaşamamak. Bu nedenle kadınların rol modelleriyle tanışmaya ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

NİLAY KÖKKILINÇ: DÜNYA SIRALAMASINDA YÜZDE 8.5’İNCİ SIRADAYIZ

İzmir Büyküşehir Belediyesi (İBB) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ve İzmir Kent Konseyi Başkanı Avukat Nilay Kökkılınç da zirvede değerlendirmelerde bulundu.

KÖKKILINÇ: KADIN ERKEK DEMEDEN DAHA ÇOK ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR

Komisyon Başkanı Av. Kökkılınç, kadın girişimci oranında Türkiye’nin dünya sıralamasında yüzde 8.5’te kaldığını söyleyerek, 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinden beşinci sırada yer alan. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için daha fazla çalışma ve mücadeleye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

KÖKKILINÇ: HER EĞİTİMLİ KADININ CUMHURİYET’E BORCU VAR

İBB Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, kadınların desteklenmesi noktasında kadın ve erkeklerin birlikte çalışması gerektiğine işaret ederek, “Ülkemiz kadınların topluma katılımını sağladığı ölçüde güçlü olacaktır, parolasıyla yola çıkan GİFED'in İzmir, Gaziantep, Ankara, Afyonkarahisar, Aydın, Kocaeli ve Adana kentlerimizdeki girişimci iş kadınları dernekleriyle oluşturduğu çatı örgütü olarak ülkemizde ve dünyada kadınların girişimci olması için önemli adımlar atacağımıza inanıyoruz. Dünya sıralamasında kadın girişimcilikte ülkemiz yüzde 8.5 oranıyla son sıralarda yer alıyoruz. Oysa 1930 yıllarında dünyada örnek gösterilen ülkelerden biriydik. Kadın erkek demeden çok çalışmamız gerekiyor. Dünyamızın daha iyi hale gelmesi için belirlenen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinden beşinci sırada toplumsal cinsiyet eşitliği yer alıyor. Hep birlikte çok fazla çalışmamız gerekiyor. Girişimcilik alanında çalışan kadınlar, GİDED ve  İZİKAD bünyesinde çok önemli çalışmalara imza atacağız. Türkan Saylan'ın da dediği gibi Her eğitimli kadının bu Cumhuriyet’e borcu var. Bu anlamda hepimize çok görev düşüyor. Kadınların desteklenmesi konusunda kadın erkek eşitliği kadın ve erkeklerin birlikte çalışmasıyla mümkün olacak” şeklinde konuştu.

ZİRVE ÖĞLEDEN SONRA OTURUMLARLA SÜRECEK

Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde bugün başlayan Girişimcilik Zirvesi öğleden sonra oturumlarla sürecek. Zirvede öğleden sonra Anadolu Kıvılcımları başlığı altında 8 İş Kadınları Derneği temsilcisi deneyim ve başarı öykülerini katılımcılarla paylaşacak.

NEPTÜN SOYER MODERATÖRLÜĞÜNDE EMPATİK KONUŞMALAR

Öğleden sonra 15.30’da Empatik Konuşmalar başlığı altında, İzmir Köy Koop Başkanı Neptün Soyer moderatörlüğünde  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Şair-Yazar Ataol Behramoğlu, Arkeolog Levent Zeybek katımcılara hitap edecek.

""

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP