DOLAR 32,2900 -0.16%
EURO 34,8013 -0.06%
ALTIN 2.408,920,65
BITCOIN 20740970,70%
İzmir
19°

AÇIK

üst menü altı
İzmirli avukatlar çöp ithalatını yargıya taşıyor: 'Türkiye Avrupa'nın çöplüğü olamaz'

İzmirli avukatlar çöp ithalatını yargıya taşıyor: 'Türkiye Avrupa'nın çöplüğü olamaz'

ABONE OL
10 Haziran 2022 16:47
İzmirli avukatlar çöp ithalatını yargıya taşıyor: 'Türkiye Avrupa'nın çöplüğü olamaz'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmirli avukatlar, Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Hilal Elbüken, Türkiye'nin plastik ve zehirli atık kirliliğine son vermek adına çöp ithalatına son vermesi gerektiğini belirterek, konuyla ilgili yargı girişimi başlatıyor. 

AYKUT POLATLI- DEMOKRAT GÜNDEM-(TELİF HABER)- Türkiye'nin Avrupa'nın çöplerini almak zorunda olmadığını kaydeden İzmirli avukatlar Özay, Ülkü ve Elbüken, atık ithalatının Anayasa, Çevre Kanunu ve Uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğunu belirtti.

TÜRKİYE AVRUPA'NIN ÇÖPLÜĞÜ OLAMAZ

İzmirli avukatlar, “Türkiye Avrupa'nın çöplüğü olamaz. İktidar partisi çöp ithalatına derhal son vermelidir. Avrupa'nın çöpünün, plastiklerinin, zehirli maddelerinin kirliliğini almak zorunda değiliz. Gelecek kuşaklara böyle bir kirlilik bırakamayız. Çin'in vazgeçtiği, Güneydoğu Asya'da da yer bulamayan plastik çöp ithalatının geri kalmış ülkelerin tercih edebileceği bir yöntem olarak ülkemize gelmesi, ulusal onurumuzu da zedeleyen bir girişimdir” dedi.

HUKUKSAL SÜRECİ BAŞLATIYORUZ

Avukatlar, plastik çöp (atık) ithalatının en kısa zamanda durdurulup yasaklanması hakkında yargıya başvurduklarını dile getirerek, “İzmir'de avukatlık yapan 3 yurttaş olarak, Anayasa’ya, Çevre Kanunu’na, uluslararası sözleşmelere aykırı olarak yaşanan ve tüm ülkemizi etkileyecek bu kirlilik kaynağı plastik çöp (atık) ithalatı ithalatının en kısa zamanda durdurulması ve yasaklanması konusunda, yargısal denetime esas olmak üzere; Cumhurbaşkanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’na başvurarak hukuksal süreci başlatıyoruz. Ayrıca, bu başvurumuzu ülkemizin yaşadığı kirlilik sorunun diğer tarafı plastik çöp (atık) ihracatı yapan Avrupa’da ilk beş sırada yer alan ülke devletlerince de, Türkiye’ye çöp ihracatını durdurmaları için, İngiltere,Belçika,Almanya,Hollanda,Slovenya Büyükelçilikleri’ne de gönderiyoruz” dedi.

""

ATIKLAR DENETİMSİZ BİÇİMDE DOĞAL VE TARIM ALANLARINA ATILIYOR

“Ülkemizde, Avrupa’dan gelen plastik çöplerin (atıkların) önemli bir kısmının denetimsiz biçimde doğal alanlara, dere kenarlarına, tarım topraklarına bırakıldığı ve atıldığı, yakıldığı bir çok habere konu olmuş, sonunda sabit bir gerçek haline gelmiştir” diyen İzmirli avukatlar, doğabilecek çevre ve sağlık sorunlarına dikkat çekti.

ATIK İTHALATI 2021'DE 518 BİN 80 TONA ULAŞTI

Avukat Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Hilal Elbüken, bu riskleri, “Kamuoyundaki tepkilerin iyice yoğunlaşması üzerine, plastik çöp (atık) ithalatı yasaklanmış ise de, sadece 8 gün sonra yeniden izin verilen plastik çöp (atık) ithalatı yoğunlaşarak devam etmiş, 2021 yılında 518 bin 80 tona ulaşmıştır. Greenpeace’in açıkladığı bilimsel raporlara göre, ithal edilerek doğaya bırakılan bu plastik çöpler nedeniyle toprakta ve sularda oluşan kirlilik kaynaklı ortaya çıkan ve “Adana’da tespit edilen dioksinfuran miktarı, kirletilmemiş toprak numunesinin 400 bin katı ve şimdiye kadar Türkiye’de toprakta rapor edilen en yüksek toksik düzey. Dioksin-furanların bilinen en önemli özelliği ise kanserojen olması. Bu kimyasal, anne karnındaki bebekler için toksik olabilir, tümörleri tetikleyebilir, hormon ve bağışıklık sistemlerini etkileyebilir” şeklinde sıraladı.

Çöplerin ve biyolojik atıkların ayırt edilerek toplanmasının önemine dikkat çeken İzmirli avukatlar, Türkiye'nin Avrupa'nın çöpü haline gelmesine son verilmesi çağrısında bulundu.

ÇÖPLERİMİZİN DE GERİ DÖNÜŞÜME UYGUN OLARAK AYIRT EDİLMESİ GEREKİYOR

Avukat Özay, Ülkü ve Elbüken, plastik çöp ithalatının sadece geri kalmış ülkelerin tercih ettiği bir yöntem olduğuna da vurgu yaparak, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde geri dönüşüme uygun plastik çöplerin ayırt edilerek toplanamaması, bu nedenle de plastik yerli çöpü ayrıştırmaktan daha ucuz olan plastik çöp ithalatının tercih edildiği söylenmektedir. Bu olgu, sadece ülkemizdeki merkezi ve yerel yönetimlerin diğer bir yetersizliğini göstermektedir. Ülkemizdeki çöplerin geri dönüşüme uygun olanlarının ayırt edilerek toplanması, biyolojik atıkların da ayırt edilerek toplanıp ivedilikle gereksinim duyulan biyolojik gübrenin karşılanması için çözüm üretmesi gereken merkezi ve yerel yönetimlerin bu görevlerini yerine getirmemeleri ayrıca üzerinde durulması gereken bir konu olduğu gibi, devletin, idarelerin bu görevlerini yerine getirmemesinin bedelini Türkiye Avrupa'nın çöplüğü olarak ödememelidir. Çin’in vazgeçtiği, kendine Güneydoğu Asya'da yer bulamayan plastik çöp ithalatının ancak geri kalmış ülkelerin tercih edebileceği bir yöntem olarak ülkemize gelmesi, son dönemde “milli ve yerli” sloganı ile hareket eden 20 yıllık AKP iktidarı döneminde ulusal onuru da zedelediği gibi, esasen ülkemizin ve gelecek kuşakların sırtına bir türlü giderilemeyecek bir kirlilik bırakmaktadır.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP