Uluslararası yatırım bankası JPMorgan, Türkiye’deki siyasi gelişmeler nedeniyle faiz indirim tahminini aşağı yönlü revize etti ve yıl sonu enflasyon beklentisini yükseltti.
JPMorgan, Türkiye’deki siyasi gelişmelerin faiz oranları ve fiyatlar üzerinde yukarı yönlü riskler taşıdığına dikkat çekti.
Faiz indirimi beklentisi azaldı
Merkez Bankası’nın 23 Ekim’deki Para Politikası Kurulu toplantısında bir haftalık repo faiz oranının 150 baz puan yerine 100 baz puan indirilmesi bekleniyor. Aralık ayı ve 2026’daki her toplantıda da 100 baz puanlık indirimlerin devam edeceği öngörülüyor. Buna göre, 2026 sonunda faiz oranının yüzde 30,5 seviyesinde olması bekleniyor.
Enflasyon tahmini yükseldi
JPMorgan, Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 31,5’ten yüzde 32’ye yükseltti. Banka stratejisti Fatih Akçelik, 2025-2026 döneminde siyasi gelişmeler nedeniyle enflasyon ve politika faizi tahminlerinde yukarı yönlü risklerin bulunduğunu belirtti.
Aynı dönemde yapılan bir anket çalışması da Merkez Bankası’nın faiz oranını 100 baz puan düşüreceği beklentisini ortaya koydu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bakan Kurum’dan yeni konut projesi ve 500 bin hane hedefi