DOLAR 32,2234 -0.11%
EURO 34,9331 0.17%
ALTIN 2.445,790,57
BITCOIN 19914310,73%
İzmir
23°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Kabine yarın toplanacak: Gündem tahıl koridoru ve Körfez sermayesi

Kabine yarın toplanacak: Gündem tahıl koridoru ve Körfez sermayesi

ABONE OL
23 Temmuz 2023 13:31
Kabine yarın toplanacak: Gündem tahıl koridoru ve Körfez sermayesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kabine yarın toplanıyor: Masada Körfez sermayesi ve tahıl koridoru var

Körfez turunun değerlendirileceği toplantıda tahıl koridoru için atılacak adımlar da ele alınacak.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, yarın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanıyor. Toplantıda, Körfez ülkeleriyle anlaşma, tahıl koridoru konular gündemde olacak. 

İlginizi çekebilir: Aman dikkat: Borç yapılandırmada son gün 31 Temmuz!

KABİNE’NİN GÜNDEMİNDE NELER VAR?

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri’ni kapsayan turda Erdoğan’ın katıldığı oturumda 18 anlaşma 1 ortak bildiri yayınlanmıştı. BAE ile imzalanan 13 anlaşmanın boyutunun 50.7 milyar dolar olduğu açıklanmıştı. CNN Türk‘ün haberine göre toplantıda, imzalanan anlaşmaların etkileri neler olacak, yatırımlar hangi sektörlere olacak gibi sorular ele alınacak.

Tahıl koridoru için atılabilecek adımlar Kabine toplantısında ele alınacak.

Türkiye’ye yabancı sermaye girişinde artışın zaman alacağını kaydeden S&P direktörü, zorlu sürecin tüketici talebini kısmakta yaşanacağını söyledi.

S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye’de yüksek enflasyon sürecinin 1-2 yıl daha devam edeceğini belirtti.

Bloomberg HT’ye konuşan Gill, 2023’te enflasyonun yüzde 40 civarında kalabileceğini, dezenflasyon sürecinin 2024-2025’te başlayabileceğini söyledi.

Yeni ekonomi yönetimiyle beraber bir politika dönüşümü gerçekleştiğini belirten Gill “Manşet enflasyonu düşürmek, cari açığı azaltmak konusunda ciddi olduklarını görüyoruz. Bunu da bankaları sert bir şekilde etkilemeden yaptıklarını görüyoruz. Ancak talepte yavaşlamanın zorlu bir süreç olduğunu görüyoruz. Yani zorlu dengeler var” diye konuştu.

Brezilya, Meksika, Endonezya, Macaristan, Polonya gibi ülkelere sermaye akışı olduğunu söyleyen Gill, “Bu ülkelerde Merkez bankaları parasal sıkılaştırma konusunda bir daha Fed’in önündeydi. Türkiye’de negatif reel faiz var, bu nedenle sermaye girişlerinden henüz yararlanamıyor. Ancak Türkiye önemli ve sağlam bir ekonomi. Avantajları ve fırsatlarının yüksek olduğunu düşünüyoruz” yorumunu yaptı. 

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP