DOLAR 32,2062 0%
EURO 35,0700 0.15%
ALTIN 2.522,630,89
BITCOIN 2141699-0,95%
İzmir
26°

AZ BULUTLU

üst menü altı
Kazdağları kuşatıldı… Başkan Doğan: Çanakkale halkı ayağa kalkmalı

Kazdağları kuşatıldı… Başkan Doğan: Çanakkale halkı ayağa kalkmalı

ABONE OL
30 Eylül 2022 14:28
Kazdağları kuşatıldı… Başkan Doğan: Çanakkale halkı ayağa kalkmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kazdağları madenler tarafından kuşatıldığı için artık ne yazık ki, Kazdağları deyince akla madenler, sondaj kuyuları geliyor. Kazdağları'nın ekolojik yapısı yıllardır tahrip olmaya devam ediyor. Doğa savunucularının verdiği mücadele de eşzamanlı sürerken Kazdağları yeni bir maden sahası tehdidiyle karşı karşıya!

DOĞA SAVUNUCULARI HAREKETE GEÇTİ

Çanakkale İli Bayramiç İlçesi Kuşçayırı Köyü Mevkii’nde 2012 yılında altın-bakır madeni ruhsatı alan Park Teknik Elektrik Madencilik Turizm San. Tic. A.Ş. yeni bir ÇED süreci başlattı. Elinde altın -bakır madeni ruhsatı olan firmanın şimdi de kuvars madeni için bakanlığa başvurup ikinci maden iznini alması üzerine doğa savuncuları harekete geçti.

""

SÜHEYLA DOĞAN AÇIKLAMA YAPTI

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, bakanlık temsilcilerinin alana gelip kuvars madeni için sahada tespit yaptığını ifade ederek, sosyal medya üzerinden açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Park Teknik ÇED yönetmeliğinin açıklarından yararlanarak, bin 632 hektarlık ruhsat alanında 4.5 hektar için ikinci maden iznini alarak kuvars için 23 hektarlık alanda ÇED başvurusu yaptı" ifadelerine yer verilerek bakanlığa çağrıda bulunuldu.

 Park Teknik Elektrik Madencilik Turizm San. Tic. A.Ş.'ye ait ruhsatın altın ve bakır madeni ruhsatı olduğunun vurgulandığı açıklamada "Şirketin tek bir ruhsatının alanı bin 632 hektardır, diğer ruhsatları ile alan çok daha büyüktür. Şirkete 23 hektar için ÇED gerekli değildir izni verilmesin" talebiyle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na seslenildi, "Senaryoya alet olmayın, gerçekte altın madeni olan projeye kuvars için ÇED izni vermeyin"denildi.

""

İŞLETME İZNİ ALIP ALANA YERLEŞME NİYETİNDELER

Süheyla Doğan, yönetim kurulu başkanlığında bulunduğu dernek adına yaptığı açıklamada, ÇED yönetmeliğinin en büyük açıklarından biri olarak değerlendirilen ve artık değiştirilmesi gereken EK-1 listesinin 25-a maddesine işaret ederek, " Kuvars madeni açmak isteyen şirket  "çevresel etkileri ön inceleme ve değerlendirmeye tabi projeler" listesine dahil etmek amacıyla ÇED alanını 25 hektar altında, 23,98 hektar olarak belirlemiş. Bir an önce işletme izni alıp alana yerleşecekler" açıklamasında bulundu.

ÇANAKKALE HALKI AYAĞA KALKMALI

Yapılmak istenen projenin Atikhisar Barajı uzak koruma mesafesine yalnızca 700 metre uzaklıkta olduğunu belirten Doğan, Kirazlı Altın Madeni'nin faaliyetinin durdurulması için verilen mücadeleyi de hatırlatarak, "Baraj yakınlarındaki Kirazlı Altın Madeni projesinden kurtulduk derken şimdi de Park Holding ve Koza Madencilik var. Çanakkale halkının tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı için tüm Çanakkale halkı ayağa kalkmalı" dedi.

"",

MADEN YASAI YENİDEN DÜZENLENMELİ

Maden yasasının ekolojik sistem yararına yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Süheyla Doğan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği adına ekoloji mücadelesine destek verme çağrısında bulundu.

"Kazdağı’nın her tarafı, %79’u madencilik ruhsatları ile kaplanmış durumda. Bölgemizde Çanakkale, Bayramiç, Lapseki, Çan, Ayvacık ve diğer ilçelerde sayısız proje var.  Sivil toplum örgütleri olarak yıllardır bunca proje ile uğraşıyoruz.   Üstelik tek ekolojik yıkım alanı metalik madencilik de değil. Enerji, imar, altyapı gibi başka bir sürü alanda mücadele ediyoruz. Hak arama mücadelesinde baskı ve göz altılara, yasaklamalara, para cezalarına maruz kalıyoruz. Astronomik rakamlara ulaşan hukuki mücadelesi için de kaynak yaratmakta çok zorluk çekiyoruz. Tüm emek ve demokrasi örgütleri ve siyasi partileri ve halkımızı ekoloji mücadelesine daha fazla desteğe davet ediyoruz" dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP