DOLAR 32,2040 0%
EURO 35,0853 0.2%
ALTIN 2.528,151,11
BITCOIN 2158686-0,23%
İzmir
26°

AZ BULUTLU

üst menü altı
Küresel piyasalarda hareketli günler

Küresel piyasalarda hareketli günler

ABONE OL
31 Ekim 2023 09:48
Küresel piyasalarda hareketli günler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küresel finans piyasaları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yarın açıklayacağı para politikası kararları öncesi karmaşık bir seyir izlemeye devam ediyor. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) bugünkü toplantısının ardından piyasalarda değişkenlik arttı.

Fed’in politika faizini yarın sabit tutacağı kesin gözüyle bakılırken, Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları ve politika metni, varlık fiyatları üzerinde etkili olması beklenen sinyaller içeriyor.

Uzmanlar, ABD’de son açıklanan makroekonomik verilerin, ülkenin ekonomik aktivitesinin güçlü kaldığına işaret ettiğini vurgulayarak, bu verilerin Fed’i ne kadar endişelendirdiğinin önemli olduğunu belirtiyor.

Cuma günü açıklanacak istihdam raporu, para piyasalarında değişikliklere yol açabilir. Eğer ekonomi Fed’in istediği şekilde yavaşlamazsa, aralık veya ocak toplantısında faiz artışı olasılığının devam ettiği düşünülüyor.

Diğer yandan, ABD Hazine Bakanlığı, bu yılın dördüncü çeyreğine ait borçlanma tahminini 852 milyar dolardan 776 milyar dolara düşürdü.

Altının ons fiyatı dün yüzde 0,4 oranında azalarak 1.996 dolara, Brent petrolün varil fiyatı da yüzde 2,5 oranında düşerek 86,5 dolara geriledi.

ENDİKSLERDE VADELİ KONTRATLARDA DÜŞÜŞ

Dün, New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 1,58, S&P 500 endeksi yüzde 1,20 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,16 yükseldi. ABD endeks vadeli kontratları ise düşüşle başladı.

Avrupa borsaları dün günü alış ağırlıklı bir seyirle geçirdi. Almanya’da açıklanan veriler, bu seyir üzerinde etkili oldu.

Almanya’da ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 3,8’e inerek Ağustos 2021’den beri en düşük seviyeye geriledi. Ülke ekonomisi ise üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,8 daralmasına rağmen beklenenden daha iyi bir performans gösterdi.

Bu veriler, enflasyonla mücadelede atılan adımların meyve verdiğini gösteriyor ve ekonomik aktivitenin beklenenden daha iyi olması resesyon endişelerinin sınırlı da olsa azalmasına yardımcı oluyor.

GÖZLER EURO BÖLGESİNDE ENFLASYON VERİLERİNDE

Bugün, Euro Bölgesi’nde büyüme ve enflasyon verileri açıklanırken, bölgedeki risk iştahını destekleyen petrol fiyatlarındaki gerileme dikkat çekiyor.

Dün, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,20, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,44, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,50 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,19 yükseldi. Avrupa endeks vadeli kontratları ise düşüşle başladı.

Asya pay piyasaları ise karmaşık bir seyirle güne başladı. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) para politikası kararları ve Çin’de açıklanan veriler, varlık fiyatlarında dalgalanmaya neden oldu.

BoJ, getiri eğrisi hedefini politika metninden kaldırarak, tavan fiyatı yüzde 1 olarak belirledi. Banka, politika faizini yüzde eksi 0,1’de sabit bıraktı, ancak uzmanlar bu kararın BoJ’un yüzde 1 seviyesinden sınırsız tahvil alımı taahhüdünden geri adım attığını ve Japonya’nın 10 yıllık tahvil faizlerinin nasıl belirleneceği konusunda soru işaretlerine neden olduğunu düşünüyor.

Bu adımla birlikte dolar/yen paritesi yüzde 0,7 artarak 150,2 seviyesine yükseldi ve Japonya’nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0,957 ile son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

ÇİN’DE PMI’DE DÜŞÜŞ

Çin’de bugün açıklanan verilere göre, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,5’e gerileyerek, hizmet sektörü PMI ise 50,6 seviyesine indi.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 yükselirken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,7, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,4 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 geriledi.

BIST 100’DE YÜKSELİŞ

Yurt içinde, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dün sınırlı bir artışla günü 7.712,85 puandan tamamladı.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP