22 Ekim 2026 Perşembe günü Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplanan Kurul, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 37 seviyesinden yüzde 36 düzeyine çekme kararı aldı.
Tam 9 aydır pas geçilen faiz indirim döngüsünü yeniden başlatan bu kritik hamle kapsamında Merkez Bankası, gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 39 seviyesine, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 34,5 seviyesine indirdi.
9 AYLIK SABİT TUTMA SÜRECİ SONA ERDİ
Merkez Bankası, en son 2026 yılının ocak ayındaki toplantısında politika faizini yüzde 38 düzeyinden yüzde 37 seviyesine çekmiş, ardından gelen mart, nisan, haziran, temmuz ve eylül oturumlarında ise faiz oranlarını sabitleme yoluna gitmişti.
Mayıs ayında pas geçilen ve son 9 aydır hiçbir indirim adımının atılmadığı zorlu bir periyodun ardından gelen bu sürpriz karar, piyasaların geleceğe dönük yönü ve kredi genişlemesi açısından dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Ekim ayı kararıyla birlikte finansal piyasalarda yeni bir gevşeme patikasının kapısı aralanmış oldu.
PİYASA DİNAMİKLERİ NASIL ETKİLENECEK?
Merkez Bankası’nın ticari ve bireysel bankalara borç verirken uyguladığı temel maliyet mekanizması olan politika faizi, fiyat istikrarını koruma ve piyasadaki para arzını dengeleme işlevi görüyor.
Alınan faiz indirimi kararıyla birlikte bankaların yurttaşlara ve reel sektöre uyguladığı bireysel, taşıt, ticari ve konut kredisi faiz oranlarında gerileme yaşanması, krediye erişimin ucuzlaması bekleniyor.
Düşen borçlanma maliyetlerinin tüketim harcamalarını ve şirketlerin yatırım iştahını artırarak piyasada hızlı bir ekonomik canlanma yaratması öngörülürken, bu durumun enflasyon üzerindeki yukarı yönlü etkileri de yakından izlenecek.
GÖZLER YILIN SON ZİRVESİNE ÇEVRİLDİ
Ekim ayı kararının resmen ilan edilmesiyle birlikte ekonomi dünyası ve reel sektör şimdiden yılın son Para Politikası Kurulu toplantısına kilitlendi. Merkez Bankası’nın açıklanan resmi 2026 yılı takvimine göre, yılın 8’inci ve son faiz kararı 10 Aralık 2026 Perşembe günü gerçekleştirilecek toplantının ardından kamuoyuna duyurulacak.