DOLAR 32,3386 -0.14%
EURO 34,7700 -0.2%
ALTIN 2.399,760,28
BITCOIN 20623210,78%
İzmir
19°

AÇIK

üst menü altı
Sayıştay’ın kooperatif kararına İzmir’den büyük tepki…  Tunç Soyer: ‘İstedikleri bedeli ödetsinler, umurumda değil!’

Sayıştay’ın kooperatif kararına İzmir’den büyük tepki… Tunç Soyer: ‘İstedikleri bedeli ödetsinler, umurumda değil!’

Kooperatif üye ve temsilcilerinin de katıldığı basın açıklamasında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sayıştay'ın kooperatiflerden işlenmiş ürün alımını durduran sözkonusu kararının kamu vicdanını yaraladığını ve buna izin vermeyeceklerini söyledi.

ABONE OL
30 Kasım 2023 13:09
Sayıştay’ın kooperatif kararına İzmir’den büyük tepki…  Tunç Soyer: ‘İstedikleri bedeli ödetsinler, umurumda değil!’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEMOKRAT GÜNDEM-Sayıştay’ın denetim raporu ile üretici kooperatiflerinden işlenmiş mal alımının durdurulması kararına tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, basın açıklaması düzenledi.

Kooperatif üye ve temsilcilerinin de katıldığı basın açıklamasında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sayıştay’ın kooperatiflerden işlenmiş ürün alımını durduran sözkonusu kararının kamu vicdanını yaraladığını ve buna izin vermeyeceklerini söyledi.

TUNÇ SOYER: SİZİ YOKSULLUĞA MAHKUM ETMEYECEĞİZ

Başkan Tunç Soyer, “Ben gücümü halktan ve haktan alıyorum. Yok öyle yağma. Sizin alınterinizden emeğinizden asla vazgeçmem. Çünkü siz bu memlekette tam bağımsız ekonomi yaratmak için var olmalısınız. bu memleketin kadim kültürünün taşıyıcıları sizsiniz. Asla vazgeçmeyeceğiz.

Yeni bir yol bulmak ise bulacağız. Bir bedel ödeyeceksek de ödeyeceğiz. Umurumda değil. İstedikleri bedeli ödetsinler. Umurumda değil. Sizi yoksulluğa mahkum etmeyeceğiz. Ürününün dökülmesine izin vermeyeceğiz. Göreceksiniz, başaracağız. Hiç kuşkunuz olmasın.

KANUNLARIN MEŞRUİYETİ KAMU VİCDANINDAN GELİR

Başkan Tunç Soyer, “5 yıldır ilmek ilmek ördüğümüz, başka bir tarım politikasına darbe yapılmıştır. Ama biz asla bundan vazgeçmeyeceğiz. Belediyemizin kooperatiflerden alarak Süt Kuzusu Sayıştay eliyle durdurulmuştur. Buna teslim olmayacağız. Çünkü kamuların meşruiyeti kamu vicdanından gelir. Kamu vicdanı yaralanıyorsa o kanunun meşruiyeti yanlış yorumlanıyor demektir. Kimsenin kamu vicdanını yaralayacak şekilde bu kanunu yorumlamasına izin veremeyiz.

KAMU VİCDANI YARALANMIŞTIR, BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ

Buna da izin vermeyeceğiz. Kamu vicdanı yaralanmıştır. Buna izin vermeyeceğiz. Şunu bilin, ne çocuklarımızı sütsüz ne kooperatiflerimizi öksüz bırakmayacağız. Sonuna kadar. Süt Kuzusu projesini de diğer tarımsal destekleri de sonuna kadar devam ettireceğim” diye konuştu.

kooperatif

TUNÇ SOYER’İN AÇIKLAMASININ SATIR BAŞLARI:

Bugün üzücü bir gelişmeyi paylaşmak için sizlerle bir araradayız.

Sayıştay denetçileri tarafından yapılan denetim sonucunda, bir denetim raporu düzenledi. Bu denetim raporu bize gönderildi.

Denetim raporunda İZBB tarafından yapılan kooperatif mal alımlarının 4734 Kamu İhale Kanunu kapsamında olmadığı, 5. maddesinde belirtilen rekabet, kamuoyu denetimi gibi temel ilkelere göre açık ihale usulüyle yapılması gerektiği tarafımıza bildirilmiştir.

AÇIK İHALE USULÜYLE ALIM YAPILABİLECEK

16.11.2023 tarihinden itibaren kooperatiflerden kanunun 3A maddesi kapsamında işlenmiş ürün alımı gerçekleştirilemeyeceği, ve kanunun açık ihale usülüyle mal alımının gerçekleştirileceği görülmektedir .

2015-2018 yılında 15 kooperatiften 435 milyon alım gerçekleştirmişiz. 2019-2023 95 kooperatiften ürün alımı yaptık. Hatay ve Osmaniye’den, 26 tanesi İzmir dışından. Sadece bu dönemde kooperatiflerden toplam alım miktarı şu an itibariyle bir milyar lirayı geçti.

ÜRÜNÜ İŞLEMEDİKTEN SONRA ÜRETİCİSİNE PARA KAZANDIRMAZ

Biz bu ürünleri sizlerden satın alarak ürünün elde kalmasını engellemek istiyoruz hem bunu ihtiyaç sahibi vatandaşlarla buluşturuyoruz. Süt Kuzusu projesi tam da bu.

Diyor ki, sen ürününü sadece dökme olarak satabilirsin. yani sütünü bidonla, yağını varille satarsın. Biz bu ürünü işlemek lazım diyoruz. Mandalinayı onun için kuruttuk, domates onun için salçası yapılır. ürünü işlemedikten sonra pazarlama kabiliyeti yok. üreticisine para kazandırmaz.

ÜRÜNÜ İŞLEME KARDEŞİM DİYOR

Para kazandıracak şey işlemektir. Bu ne diyor? Ürünü işleme kardeşim diyor. Biz 1 milyar alım yaptık. kooperatifler tesis yaptı. O tesisleri çalıştırma kardeşim diyor. Çünkü sizi büyük şirketlerle, rekabete gir diyor sana. Sen neyinle gireceksin rekabete güzel kardeşim?

Sen o ihaleye gireceksin. O büyük şirket gelecek, senin o ihalede üstünden geçip gidecek.

Bir işlenmiş ürün yapma diyor. 2, açık ihaleyle büyük şirketlerle git rekabet et diyor. Peki bunu niye yapıyor? Biz 2015 yılından beri yapıyoruz bunu?

TOPRAKLARINIZI BIRAKIN, ÇEKİN GİDİN DİYORLAR

Hikayenin arka planında şu var; 2006 yılında yerel tohumun satışını yasaklayan bir kanun çıkarttılar. Düşünebiliyor musunuz? 2016 yılında 16 bin köyü kapattılar. Neden? Neden? Çünkü diyorlar ki tarım küçük çiftçinin işi değildir. Büyük ölçekli sanayi firmalarının işidir diyor. bırakın gidin şehirde işsiz ordusuna katılın, gecekonduda oturun. Topraklarınızı bırakın çekin gidin diyorlar.

kooperatif

SİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ

Bırakmayacağız kardeşim. Sizi yalnız bırakmayacağız.

BAŞKA BİR TARIM POLİTİKASINA DARBE YAPILMIŞTIR

5 yıldır ilmek ilmek ördüğümüz, başka bir tarım politikasına darbe yapılmıştır. Ama biz asla bundan vazgeçmeyeceğiz.

KAMU VİCDANI YARALANMIŞTIR

Belediyemizin kooperatiflerden alarak Süt Kuzusu Sayıştay eliyle durdurulmuştur. Buna teslim olmayacağız. Çünkü kamuların meşruiyeti kamu vicdanından gelir. Kamu vicdanı yaralanıyorsa o kanunun meşruiyeti yanlış yorumlanıyor demektir. Kimsenin kamu vicdanını yaralayacak şekilde bu kanunu yorumlamasına izin veremeyiz.

BUNA DA İZİN VERMEYECEĞİZ

Buna da izin vermeyeceğiz. Kamu vicdanı yaralanmıştır. Buna izin vermeyeceğiz.

NE ÇOCUKLARIMIZI SÜTSÜZ NE KOOPERATİFLERİMİZİ ÖKSÜZ BIRAKMAYACAĞIZ

Şunu bilin, ne çocuklarımızı sütsüz ne kooperatiflerimizi öksüz bırakmayacağız. Sonuna kadar. Süt Kuzusu projesini de diğer tarımsal destekleri de sonuna kadar devam ettireceğim.

SİZİN EMEĞİNİZDEN ASLA VAZGEÇMEM; GÜCÜMÜ HALKTAN VE HAKTAN ALIYORUM

Ben gücümü halktan ve haktan alıyorum. Yok öyle yağma. Sizin alınterinizden emeğinizden asla vazgeçmem. çünkü siz bu memlekette tam bağımsız ekonomi yaratmak için var olmalısınız. bu memleketin kadim kültürünün taşıyıcıları sizsiniz.

Asla vazgeçmeyeceğiz. Yeni bir yol bulmak ise bulacağız. Bir bedel ödeyeceksek de ödeyeceğiz. Umurumda değil. istedikleri bedeli ödetsinler. Umurumda değil.

SİZİ YOKSULLUĞA MAHKUM ETMEYECEĞİZ

Sizi yoksulluğa mahkum etmeyeceğiz. Ürününün dökülmesine izin vermeyeceğiz. Göreceksiniz, başaracağız. Hiç kuşkunuz olmasın.

HAZIR MISINIZ KARDEŞLERİM?

Ortada birkamu zararı yok. 2. şey; kanunlar meşruiyetlerini kamu vicdanından alırlar. Şu anda kamu vicdanı yaralanmıştır. Kanun yorumunda başka bir bakış açısına ihtiyaç var; aksi takdirde kanun olmaz. Kamu vicdanı zedeleniyorsa o kanunda bozukluk var. Biz sonuna kadar bu mücadeleyi vereceğiz. Hazır mısınız kardeşlerim?

BEN DE SONUNA KADAR SİZİNLE HAZIRIM

Ben önünüze düşmeye varım. Ama arkamdan gelecek misiniz? Hazır mısınız? Yolumuz çetrefilli olabilir. Ben de sonuna kadar sizinle hazırım.

KOOPERATİF

NEPTÜN SOYER: BEN SENİ ALKIŞLAMIYORUM

Köy Koop İzmir Başkanı Neptün Soyer, “Biz ürünü işlemeyelim sadece dökme yapalım diye Sayıştay kararı. Aslında projeyi kıymetli bularak ama ihaleye çıkmamız gerektiğini söyleyen bu hükümet buğday ithal edip makarna üreterek dunya piyasasından en büyük payı aldığını iddia ediyor. O firmaların makarnaya bak ne kadar kazandı diye benden alkış alacaksın. Ben seni alkışlamıyorum” dedi.

kooperatif

ÇAĞATAY ÖZCAN KOKULU: AYAĞA KALKACAĞIZ

Çağatay Özcan Kokulu: “Tarıma dayalı sanayi çiftçinin elinde olmadığı sürecene tüketici geçinir ne üretici kalkınır. Ayağa kalkacağız arkadaşlar! Ayağa kalkacağız. Kavga başladı. Kavga başladı” diye konuştu.

Kooperatif temsilcileri de tek tek söz alarak, kararın durdurulmasını ve üretici olarak para kazanmalarına imkan verilmesini istedi ve Tunç Soyer ile birlikte hareket ve mücadele etme sözü verdi.

BURAK KULAÇ: BAŞARIYA ULAŞMA ŞANSI YOK

Burak Kulaç (Bademler Köyü Kooperatifi temsilcisi): ‘Atatürk 1922 yılında kooperatifleşmenin ne kadar önemli olduğunu görüp, bu kitabı yazmış. bu kanun metinlerini yazmış. 1923 yılından sonra da ilk çıkan kanunlardan birisi kooperatifler kanunu’dur. En aktif kooperatifçilik şu anda İzmir’de yapılmaktadır. Kararlıyız, niyetliyiz, bunu Türkiye’ye yayacağız. Kooperatiflerden bu kadar ürkmenin anlamı da gayesi de başarıya ulaşma şansı da yok.

Önerilen haber: Başkan Soyer duyurdu: İzmir’de kooperatiflerden ürün alımına Sayıştay’dan durdurma kararı

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (3)


HIZLI YORUM YAP