Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bakan Şimşek: ‘Bütçe açığının nedeni EYT ve deprem’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Global Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin önümüzdeki üç yıllık ekonomik hedeflerini açıkladı. Enflasyonu 2026’da tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirten Şimşek, bütçe açığını kalıcı olarak yüzde 3’ün altına çekmek ve cari açığı yüzde 2’nin altına düşürmek için kararlı adımlar atılacağını vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da düzenlenen Global Liderler Zirvesi’nde “Türkiye’nin Önümüzdeki Üç Yıllık Ekonomik Perspektifi” başlıklı bir video konuşma yaptı.

Şimşek, Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ilişkin önemli mesajlar verdi ve özellikle dezenflasyon süreci ile bütçe açığına dikkat çekti.

Şimşek, bütçe açığının deprem ve EYT gibi sebeplerle yüksek seyrettiğini belirterek, “Dezenflasyonun yanında diğer önemli bir hedefimiz, bütçe açığını kalıcı bir şekilde yüzde 3’ün altına çekmek. Bildiğiniz gibi deprem nedeniyle, yine EYT nedeniyle geçen sene ve bu sene bütçe açığımız oldukça yüksek seyrediyor” dedi.

Bakan Şimşek, Türkiye’nin uzun vadeli hedefleri hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımı hedefimiz var”

Orta Vadeli Program (OVP) hakkında bilgi veren Şimşek, “Bildiğiniz gibi Orta Vadeli Programımızın nihai hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımıdır ama sürdürülebilir yüksek büyüme için bizim mutlaka fiyat istikrarını sağlamamız lazım, mali disiplini yeniden tesis etmemiz lazım. Sürdürülebilir cari açık yine olmazsa olmazlardan ama en kritik olanı yapısal dönüşümdür. Çünkü yapısal dönüşümle biz rekabet gücümüzü artıracağız. Verimliliği artırarak refah seviyemizi yükselteceğiz” ifadelerini kullandı.

“Enflasyonu 2026 sonunda tek haneye düşürmeyi hedefliyoruz”

Enflasyonla mücadeleye dair hedefleri paylaşan Şimşek, “OVP’nin en önemli önceliği enflasyonu tek haneye düşürmektir. Geçen sene bir geçiş dönemi yaşadık enflasyonda. Enflasyon mayıs ayında zirveyi buldu. Bu sene sonu itibarıyla enflasyonu, Merkez Bankası’nın hedef bandının üst kısmı olan yüzde 41,5’le bitirmeyi ümit ediyoruz. Gelecek sene enflasyonun yüzde 20’nin altına, yüzde 17,5 Orta Vadeli Program’ın hedefi ama 2026 sonunda da tek haneye düşürmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Bütçe açığını yüzde 3’ün altına çekmeyi hedefliyoruz”

Bütçe açığı ile ilgili olarak da Şimşek, “Geçen sene bütçe açığımız yüzde 5,2’ydi, bu sene yüzde 4,9’a gerilemesini bekliyoruz ama gelecek sene bizim için kritik. Dezenflasyon sürecini desteklemek için bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3 civarına düşürmeyi hedefliyoruz. Sonraki yıllarda da yüzde 3’ün altına çekerek dezenflasyona güçlü bir destek vereceğiz” diye konuştu. Şimşek, deprem ve EYT’nin bütçe açığını artırdığını vurguladı.

“Cari açığı yüzde 2’nin altına düşürmeyi planlıyoruz”

Cari açık hakkında da önemli açıklamalar yapan Şimşek, “Geçen sene cari açık yüzde 4 civarındaydı. Bu sene muhtemelen yüzde 2’nin altında, yüzde 1,7 olarak öngörüyoruz. Gelecek sene yüzde 2 civarı bir cari açık öngörümüz var. Sonraki senelerde ise 1,5-2 arasında bir cari açık hedefliyoruz” dedi. Şimşek, cari açığın bu seviyelere düşmesinin Türkiye’nin dış borcunun milli gelire oranının azalmasına katkı sağlayacağını belirtti.

“Programımız özünden bir dezenflasyon programı”

Türkiye’nin büyüme performansına da değinen Şimşek, “Geçen sene büyüme yüzde 5 civarındaydı fakat bunun 8 puandan fazlası iç talep kaynaklıydı. Net ihracatın katkısı da -3 puanın üzerindeydi. Dengesiz büyümeydi ve bu enflasyonu, cari açığı doğuruyordu. Bu sene büyüme daha mütevazı, yüzde 3,5 civarında bir büyüme öngörüyoruz ama bu büyümenin 1 puanı dış talepten gelecek” dedi.

“Türkiye’yi yüksek gelir grubuna taşımak istiyoruz”

AK Parti’nin iktidara gelmesi ile birlikte Türkiye’nin üst orta gelir grubuna yükseldiğini ifade eden Şimşek, “AK Parti iktidarı ile kalıcı olarak 2004’ten itibaren Türkiye üst orta gelir grubuna çıktı. Bu önemli bir kazanım ama 2004’ten beri 20 yıldır oradayız. Şimdi bizim hedefimiz Türkiye’yi yüksek gelir grubuna sınıf atlatmak” dedi.

Demokrat Gündem