Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) bu haftaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde uluslararası piyasalarda beklentiler netleşmeye başladı.
S&P Global Market Intelligence, 22 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilecek toplantıda politika faizinde bir değişiklik yapılmayacağı yönündeki görüşünü paylaştı.
‘SIKILAŞTIRMA FAİZ DIŞI ADIMLARLA DEVAM EDECEK’
S&P Global Market Intelligence Avrupa Ekonomisi Direktör Yardımcısı Andrew Birch, Bloomberg’de yer alan değerlendirmesinde, merkez bankasının mevcut %37 seviyesindeki politika faizini korumasını beklediklerini ifade etti.
Birch, faiz sabit kalsa dahi sıkı duruşun devam edeceğini belirterek, “Bankanın likiditeyi sıkılaştırmaya ve faiz dışı diğer önlemlere (makroihtiyati tedbirler) devam etmesi muhtemel” dedi.
FAİZ İNDİRİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirim döngüsüne girmesini engelleyen veya zorlaştıran temel riskleri mercek altına aldı.
Yapılan analizde, küresel emtia fiyatlarındaki hareketliliğin tetiklediği yükselen ithal enflasyon ve genişleme eğilimindeki dış ticaret dengesinin yarattığı cari açık, para politikasındaki esneme hareketlerini kısıtlayan en kritik unsurlar olarak öne çıkarıldı.
Bunun yanı sıra, yabancı yatırımcı girişindeki kısıtlı seyir ile döviz rezervlerinin halen düşük seviyelerde kalmaya devam etmesi, finansal kırılganlığı artıran diğer faktörler olarak belirtildi.
Analizde ayrıca, tahvil getiri farklarındaki (makaslarındaki) büyümenin piyasadaki risk algısını beslediği ve bu çok boyutlu risk tablosunun merkez bankasının elini zorlaştırdığı vurgulandı.
JEOPOLİTİK RİSKLER VE ‘İRAN’ FAKTÖRÜ
Bölgesel gerilimlere de değinen Andrew Birch, İran ile yaşanan savaş halinin Türk piyasaları üzerindeki “belirsiz etkisinin” uzun süreceği uyarısında bulundu.
Bu durumun önceki dezenflasyon (enflasyonu düşürme) çabalarını sekteye uğratabileceğini savunan Birch, faiz indirimlerinin Aralık ayından önce başlamasını beklemediklerini vurguladı.
KREDİ NOTU VE GÖRÜNÜM TEYİT EDİLMİŞTİ
S&P Global Ratings, geçtiğimiz Cuma günü yayınladığı raporunda Türkiye’nin kredi notunu “BB-/B” olarak açıklamış, görünümü ise “durağan” olarak korumuştu.
Kurum, not artışı için özellikle enerji fiyat şoklarının yönetilmesini ve Merkez Bankası rezervlerindeki kalıcı toparlanmayı şart koşuyor.
İlginizi çekebilir: TBB Başkanı Sağkan’dan Esra Işık’a ziyaret: “SEGBİS kararı yüz yüzelik ilkesine aykırıdır”