DOLAR 32,3840 -0.12%
EURO 34,7908 -0.06%
ALTIN 2.410,54-0,99
BITCOIN 2007668-0,53%
İzmir
19°

AÇIK

üst menü altı
Komşuda ‘yabancı ajan’ tartışması: Mecliste yumruklu kavga

Komşuda ‘yabancı ajan’ tartışması: Mecliste yumruklu kavga

Gürcistan'da parlamentoda "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısının görüşülmesi sırasında kavga çıktı.

ABONE OL
15 Nisan 2024 16:24
Komşuda ‘yabancı ajan’ tartışması: Mecliste yumruklu kavga
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin geçen yıl Tiflis’te büyük tartışmalara yol açan “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısını yeniden sunması, parlamentoda kavga çıkardı.

Yasa Tasarısının Görüşülmesi

Geçen yıl “yabancı ajan yasa tasarısı” olarak da bilinen “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısı, parlamentonun hukuk komitesinde görüşülüyor. İktidar partisinin bu yıl tekrar sunduğu yasa tasarısına muhalefet partilerinden gelen tepkiler, komite oturumunda sloganlar eşliğinde dile getirildi.

Muhalefetin Endişeleri

Muhalefet milletvekilleri, yasa tasarısının ülkenin Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonuna “tehdit” oluşturduğunu savundu ve yasanın onaylanmaması gerektiğini vurguladı.

Kavga ve Devam Eden Oturum

Gürcü Hayali Partisi’nin parlamento çoğunluğu lideri Mamuka Mdinaradze, komite oturumunda yasa tasarısını tanıttı. Ancak muhalefet partisinden Aleko Elisaşvili, konuşma yapan Mdinaradze’ye yumruk attı, bu da kavgaya yol açtı. Oturum kısa bir aranın ardından devam etti.

‘Rus Yasasına Hayır’ Protestoları Başladı

Başkent Tiflis’teki Parlamento binasının önünde, yasa tasarısının tekrar parlamentoya sunulmasını protesto etmek amacıyla ‘Rus Yasasına Hayır’ sloganlarıyla gösteriler düzenlendi.

Göstericilerin Talepleri ve Sloganları

Sabah erken saatlerde toplanan göstericiler, “Avrupa’ya Evet, Rus Yasasına Hayır” sloganları atarak, Gürcistan ve Avrupa Birliği (AB) bayraklarıyla yasa tasarısı karşıtı pankartlar taşıdı.

Yasa Tasarısının Geçmişi ve Tartışmaları

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi, “yabancı etkinin şeffaflığı” yasa tasarısını ilk olarak Mart 2023’te parlamentoya sunmuştu. Ancak tasarı, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşlarını “yabancı ajan” olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngördüğü için tartışmalara neden olmuştu.

Muhaliflerin İtirazları ve Geri Çekilme Süreci

Muhalifler ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yasa tasarısının Rusya’nın talimatıyla hazırlandığını iddia ederek, tasarının iptal edilmesini talep etmişti. Muhaliflerin başlattığı gösteriler ve parlamentoda yaşanan kavgaların ardından, Gürcü Hayali Partisi, ön onay alan yasa tasarısını geri çekmişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP