DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20401220,18%
İzmir
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Nöroloji Uzmanı Dr. Alper: ‘MS hastalığında erken tanı, hastalığın hasarını azaltıyor’

Nöroloji Uzmanı Dr. Alper: ‘MS hastalığında erken tanı, hastalığın hasarını azaltıyor’

Nöroloji Uzmanı Dr. Yaprak Alper, kol ve bacaklarda uyuşukluk, güç ve denge kaybı, kramp, çift görme, konuşma bozukluğu, bulantı, yorgunluk, depresyon gibi yakınmalar 24 saatten uzun sürüyorsa kişinin MS atağı geçiriyor olabileceğini söyledi.

ABONE OL
30 Mayıs 2023 10:57
Nöroloji Uzmanı Dr. Alper: ‘MS hastalığında erken tanı, hastalığın hasarını azaltıyor’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hastalığın erken tedavisinin ileride hasar bırakmasını engelleyeceğine dikkati çeken Dr. Alper, seyrinin hastadan hastaya değişmesi nedeniyle de tedavisinin kişiye özel planlanması gerektiğini kaydetti.

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz (MS) hastalığı ile ilgili her yıl mayıs ayının son çarşamba günü, çeşitli etkinlikler düzenlenerek toplumsal farkındalığın arttırılması amaçlanıyor.

HASTALIK HAFTALAR SÜRÜYORSA MS ATAĞI GEÇİRİYOR OLABİLİR

Bu kapsamda açıklama yapan Medicana International İzmir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yaprak Alper,  karıncalanma, iğnelenme, güç kaybı, spazm, kas sertliği, kramp, ağrı, güç kaybı, görme kaybı, çift görme, idrar kaçırma ve aciliyeti, kabızlık, konuşma ve cinsel fonksiyon bozuklukları, denge kaybı, bulantı, yorgunluk, depresyon, kısa süreli hafıza problemleri gibi yakınmaların bir ya da bir kaçı, en az 24 saat hatta bazen günler ve haftalar sürüyorsa,  kişinin MS atağı geçiriyor olabileceğini söyledi.

HASTADAN HASTAYA DEĞİŞİYOR

Dr. Alper, hastalığın erken tedavisinin ileride hasar bırakmasını engelleyebileceğini kaydetti. Genellikle 29-32 yaş arasında başlayan ve kadınlarda daha sık görülen MS’in ataklar halinde kendini gösterdiğinin altını çizen Dr. Alper, “Ancak, hastalığın seyrinin hastadan hastaya değişmesi nedeniyle tedavisinin kişiye özel planlanması gerekir” dedi.

KORUYUCU TEDAVİLER MEVCUT

MS’in seyri gibi tedavi tiplerinin de farklı olduğuna değinen Nörolog Yaprak Alper, tedavisiyle ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Atak döneminde ilaç tedavisi, belli tipte MS tanısı almış hastaların, ataklarının sıklığını, şiddetini ya da atak olduğunda bıraktığı hasarları azaltmak için kullanılan koruyucu tedaviler mevcuttur.

Herhangi bir hastalık olmadan da görülebilecek ya da MS’in doğrudan sonucu olan depresyon, yorgunluk, unutkanlık, uykusuzluk, kas sertleşmesi, idrar sorunları, cinsel problemler ve diğer sorunlara yönelik tedaviler ve buna ek olarak diyet, günlük yaşam düzeninde değişiklikler, yoga, gevşeme egzersizleri de tamamlayıcı tedaviler arasında sayılabilir.” (DHA)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP