Üç bakanlık arasında imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilen programla 30 bin personel okullarda göreve başlayacak. Başvuruların İŞKUR platformu üzerinden kabul edileceği süreçte adayların güvenlik soruşturmaları İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülecek. Şartları sağlayan adayların işe alım mülakatları ise Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilecek. Personel kontenjanları valilikler aracılığıyla okulların öğrenci sayısı, bulunduğu bölge ve risk durumuna göre dağıtılacak.

KAPIDA EL DEDEKTÖRÜYLE TOPTAN KONTROL
Güvenlik personelleri okul giriş-çıkışlarında öğrenci, veli ve ziyaretçi trafiğini doğrudan takip edecek. Yeni tedbirler doğrultusunda görevliler, gerekli görüldüğü hallerde el dedektörü kullanarak çanta ve kıyafet taraması yapabilecek. Bu uygulamayla kesici, delici veya ateşli silahların yanı sıra tehlike arz eden maddelerin okul binalarına sokulması engellenecek.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ ERKEN UYARI VE KGYS ENTEGRASYONU
Yeni istihdam adımı, daha önce duyurulan 7 Basamaklı Okul Güvenliği Modeli’nin bir parçası olarak uygulanacak. Sistem kapsamında okul güvenlik kameraları Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’ne (KGYS) bağlanarak emniyet birimlerinin anlık izlemesine açılacak. Ayrıca devamsızlık eğilimleri, disiplin verileri ve suça yönelim risklerini analiz eden yapay zeka destekli erken uyarı yazılımları devreye alınacak. Saha personelinin fiziki takibiyle birlikte okul çevresindeki yabancı unsurların, akran zorbalığının ve güvenlik tehditlerinin önlenerek öğretmenlerin üzerindeki nöbet yükünün azaltılması hedefleniyor.