DOLAR 32,3918 -0.1%
EURO 34,7922 -0.05%
ALTIN 2.410,21-1,01
BITCOIN 2002009-0,93%
İzmir
19°

AÇIK

üst menü altı
Paragraf Sorularında Hızlı ve Doğru Cevaplama Taktikleri

Paragraf Sorularında Hızlı ve Doğru Cevaplama Taktikleri

ABONE OL
11 Temmuz 2023 12:13
Paragraf Sorularında Hızlı ve Doğru Cevaplama Taktikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Paragraf soruları, sınavlarda sıkça karşılaşılan ve zaman yönetimi gerektiren zorlu bölümlerdir. Bu sorular, metinlerden anlam çıkarma, yorumlama ve analiz becerilerini ölçmeyi amaçlar.

paragraf

Paragraf sorularında hızlı ve doğru cevaplama için bazı taktikler bulunmaktadır:

  • … vurgulanmak istenen nedir? : Ana düşüncenin sona saklanması asla değişmez. Yapacağın tek şey bu soru tarzlarında parçanın sadece son kısmını okumak.
  • İki parçaya bölme: Verilen numaralı cümlelerden hangisi giriş cümlesi olmaya en uygunsa cevabımız o cümle olacaktır. Gayet üstünkörü bir şekilde sadece giriş kısımlarından cevaba gidilmeye çalışılmalıdır.
  • Yer değiştirme: Akışı bozan cümle ilk yer değiştirmesi gereken cümledir. I numaralı cümleyi dikkatli okumalısınız. Eğer I numaralı cümle giriş cümlesi ise asla yer değiştirmez. Daha sonra II numaralı cümleye bakın ve I numaralı cümlenin devamı ise onu da eleyin. Tüm şıklara bu taktikle yaklaşın ve sonuca varın.
  • Anlam bütünlüğünü bozma: Anlam bütünlüğünü bozan cümle genellikle parçanın genelinde anlatılanın başka bir yönünü ele alan cümlelerdir.
  • … değinilmemiştir? : Önce seçenekler okunmalıdır. Seçeneklerdeki anahtar kelimelerin altı çizilmeli ve parçada o anahtar kelimeler aranarak seçenekler elenmelidir.
  • … boşluğa hangisi getirilebilir? : Parçanın tamamı asla okunmamalıdır. Boşluktan önceki ve sonraki cümlelere hakim olmak yeterlidir.
  • … parçanın sonuna hangisi getirilemez? : Boşluktan önceki birkaç cümleye odaklanmak kesinlikle yeterlidir. Parçanın tamamını asla okumayın.
  • Kesin yargıyı bulma: Bağlaçlara dikkat edip altını çizmek önemli. Verilen cümleyi okuduktan sonra seçeneklere geçin ve eleyin. Doğru cevap daima nesnel olandır.
  • … anlatımıyla ilgili olarak hangisi söylenemez? : Önce seçeneklerdeki anahtar kelimelerin altı çizilmeli, sonra da parça üzerinden eleme yapılmalıdır.
  • Paragrafta sıralama: İlk adım mutlaka giriş cümlesini bulmaktır. Hangisi bağlayıcı unsurlardan en uzaksa o seçilmelidir, benzer bir şekilde başlayan cümleyle devam ettirilmelidir. Cümle oluşturma sorularında ise önce yüklem çekilmelidir.
  • Anlatım biçimi: Sakın parçanın tamamını okuma. Dört adet anlatım biçimi vardır: öyküleyici, betimleyici, tartışmacı ve açıklayıcı anlatım. Öyküleyici anlatımda hareket vardır ve video izler gibi olursunuz. Betimleyici anlatımda durağanlık vardır ve fotoğrafa bakar gibi olursunuz. Açıklayıcı anlatım nesneldir ve bilgi verir. Tartışmacı anlatım ise özneldir, soru işareti ve ‘oysa’ gibi bağlaçlar çok kullanılır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP