DEMOKRAT GÜNDEM- Hayati tehlike oluşturdukları gerekçesiyle tartışma konusu olan sokak hayvanlarıyla ilgili harekete geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurmaylarına “Daha ne bekliyorsunuz, adım atın” diyerek Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe gidilmesi talimatını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan yasa teklifindeki ‘başıboş hayvanların barınaklara gönderilmesi, 30 gün içinde sahiplendirilmesi, sahiplendirmenin 30 gün içerisinde gerçekleşmemesi durumunda ise uyutma yöntemi kullanılması’ maddeleri, kamuoyunda ve sosyal medyada büyük tepki topladı. Kanun teklifindeki söz konusu maddelere hayvan hakları savunucuları da büyük tepki gösterdi.
Revize edilen 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile ilgili yasa teklifinin bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülmesi bekleniyor.
HAÇİKO VE HAYTAP’TAN SERT TEPKİ
Sosyal medyada “SokaktayımYanındayım” başlığıyla açılan ve kısa sürede TT olan kanun teklifine büyük tepki gösterenler arasında yer alan ünlü Sanatçı-Köşe Yazarı-Hayvan Hakları Aktivisti Ömür Gedik ve Hayvan Hakları Türkiye Aktif Güç Birliği Platformu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, Demokrat Gündem Gazetesi’ne (www.demokratgundem.com) konuştu.
ÖMÜR GEDİK: İNANMAK İSTEMİYORUM
Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) Kurucu Başkanı da olan Ömür Gedik: “Sokak hayvanlarının uyutulması yönünde böyle bir komisyon çalışması olduğuna inanmak istemiyorum. Merhametiyle anılan bir ülkede öldürme söz konusu olamaz” dedi.
“ÇÖZÜM REHABİLİTASYON VE KISIRLAŞTIRMA”
“Sokak hayvanlarının uyutulması yönünde böyle bir komisyon çalışması olduğuna inanmak istemiyorum” diyen HAÇİKO Derneği Kurucu Başkanı, çözüme yönelik Demokrat Gündem Gazetesi’ne (www.demokratgundem.com) yaptığı açıklamada, “Sokak hayvanlarının ve insanların refahı için tek çözüm; büyük küçük demeden her belediyede rehabilitasyon merkezi kurulması ve etkili kısırlaştırma yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.
“KISIRLAŞTIRILMALI VE SAHİPLENDİRİLMELİ”
Kısırlaştırma ve sahiplendirmenin etkin bir şekilde yapılmasının çözümü de beraberinde getireceğini ifade eden HAÇİKO Başkanı, ünlü Sanatçı Ömür Gedik, kanun teklifinin başta hayvan hakları savunucuları olmak üzere ilgili tüm sivil toplum kuruluşları ve temsilcileriyle görüşülerek hazırlanması çağrısında bulundu.
Sanatçı Ömür Gedik, bu çağrısını, “Etkili kısırlaştırma yanında etkili sahiplendirme çalışması da yapılmalı. Düzenlemeye son şeklinin verilmesinde sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine de başvurulmalı” şeklinde yaptı.
ESİN ÖNDER: UYUTMAK YERİNE KISIRLAŞTIRIN
Kanun teklifindeki ‘uyutma’ maddesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren ve uyutmanın çare olmadığını vurgulayan Hayvan Hakları Türkiye Aktif Güç Birliği Platformu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, sokak hayvanları sorununun ‘etkin kısırlaştırma’nın yıllardır yapılmamasındaki eksiklik nedeniyle ortaya çıktığına dikkati çekti.
HAYTAP Temsilcisi Esin Önder, etkin kısırlaştırma sorumluluğunu yerine getirmeyen ya da eksik yapan tüm yerel yönetimlere yönelik yaptırımların uygulanması gerektiğine vurgu yaptı ve “1910 yılında 80 bin köpek, Hayırsızada’ya atılıp öldürüldü de ne oldu? Yine sokaklar doldu. Uyutmak yerine önerimiz; kısırlaştırma ve vananın kapatılması. Yani çiftliklerde köpeklerin çiftleştirilmesi, çoğalması ve satılmasının önüne geçilmesi gerekir” dedi.
“BELEDİYELERE YAPTIRIM UYGULANMALI”
Kısırlaştırmanın etkin bir şekilde uygulanmasıyla sokak hayvanı popülasyonunun (sayısının) durdurulabileceğinin altını çizen Esin Önder, çözümün adresinin belediyeler olduğunu, “Belediyeler, işini doğru yapmalı. İyi çalışmayan belediyelere yaptırım uygulanmalı” sözleriyle ifade etti.
“BUNUN ADI HAYVAN KATLİAMI”
Kanun teklifinde İngiltere’deki ‘uyutma’ uygulamasının örnek alınmasına da tepki gösteren HAYTAP İzmir Temsilcisi Önder, Yunanistan, Romanya ve Hollanda’daki örnek uygulamaların baz alınmasının daha yerinde olacağını söyledi.
Esin Önder, duruma dair açıklamalarını, “İngiltere’ye varana kadar Yunanistan’ı, Romanya’yı, Hollanda’yı örnek alın. Bu ülkelerde etkili kısırlaştırmalar yapılıyor, çiftlikler kapatılıyor. İşini iyi yapmayan kişi ve kurumlara büyük cezalar kesiliyor ve çözüme ulaşılıyor. Bizde çözüm diye sunulanın adı uyutmak değil düpedüz hayvan katliamı” şeklinde sonlandırdı.
2 Haziran’da HAYTAP’ın İstanbul’da mitinginin olduğunu hatırlatan Önder, yasa tasarısının onaylanmaması için elden ne geliyorsa yapıp mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
İlginizi çekebilir: Sokak hayvanlarını ‘uyutma’ gündemde, yasa teklifi hazırlanıyor