DOLAR 32,3309 0.24%
EURO 35,0440 -0.26%
ALTIN 2.283,380,27
BITCOIN 22801091,00%
İzmir
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Konak’ta Göç Sempozyumu başladı! Başkan Batur: ‘Mültecileri cezalandırmak kadar insanlık dışı bir şey yok’

Konak’ta Göç Sempozyumu başladı! Başkan Batur: ‘Mültecileri cezalandırmak kadar insanlık dışı bir şey yok’

ABONE OL
12 Kasım 2022 12:57
Konak’ta Göç Sempozyumu başladı! Başkan Batur: ‘Mültecileri cezalandırmak kadar insanlık dışı bir şey yok’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konak Belediyesi’nin desteğiyle Nermin Abadan Unat Göç Sempozyumu’nda konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak’ta kayıt dışı olanlarla birlikte 70 bini aşkın mülteci olduğunu, mültecilere eşit hizmet götürmek için çaba sarf ettiklerini belirtti. Mültecileri cezalandırıcı söylem ve davranışların insanlık dışı olduğunu kaydeden Başkan Batur, “Mülteci probleminin göç probleminin en fazla etkilerinin oluştuğu bir ilçedeyiz. Belediye sınırları içinde yaşayan herkes belediyenin tüm hizmetlerinden faydalanır diye bir cümle var Belediyecilik Kanununda. Biz bu anlayışla çalışma yürütüyoruz. Mülteci konumunda kaldıkları için cezalandırmak kadar insanlık dışı bir şey yok” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM-MELİSA GÖNEN-HABER MERKEZİ- Nermin Abadan Unat Göç Sempozyumu’nda konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak’ın göç ve mültecilerin en yoğun yaşadığı ilçe olduğuna vurgu yaparak, mültecilere eşit davranmak ve belediyecilik hizmetlerinden yararlanmasını sağladıklarını söyledi.

Mültecileri cezalandırmak ya da ötekileştirmenin insanlık dışı olduğunu kaydeden Başkan Abdül Batur, resmi ve kayıt dışı toplam 70 bini bulan mültecilere yönelik birçok çalışma ve projeye katkı sunduklarını kaydetti.

Konak Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumda Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Prof. Nermin Abadan Unat’a plaket takdim etti

ABDÜL BATUR: MÜLTECİLERİ CEZALANDIRMAK KADAR İNSANLIK DIŞI BİRŞEY YOK

Başkan Batur, “Mülteci probleminin göç probleminin en fazla etkilerinin oluştuğu bir ilçedeyiz. Belediye sınırları içinde yaşayan herkes belediyenin tüm hizmetlerinden faydalanır diye bir cümle var Belediyecilik Kanununda. Biz bu anlayışla çalışma yürütüyoruz. İnsanlar bir yerden bir yere zorunluluktan, ya da savaşlar dolayısıyla göç ederken, onları göç ettikleri için mülteci konumunda kaldıkları için cezalandırmak kadar insanlık dışı bir şey yok” dedi.

""

BATUR: KAYIT DIŞIYLA BİRLİKTE 70 BİN MÜLTECİ KONAK’TA

Mültecilerin de belediyecilik hizmetlerinden yararlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, yürüttükleri proje ve çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “ Eşit hizmeti götürmek en büyük sıkıntı. Mültecilerin de belediyecilik hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak önemli. Kayıtlı olarak görünen 35 bin mülteci nüfusu var ilçemizde. Buna kayıt dışına kattığımızda 70 binleri buluyor. Son 4 yılda göç ve mültecilerle ilgili ulusal ve uluslararası birçok çalışmaya imza attık. Birlikte Konak projesi kapsamında güncel verileri  topladık. Geçtiğimiz hafta Uluslararası Göç Birliği işbirliğiyle 6 ayda tamamlanması şartıyla,  Engel Tanımayanlar Projesi’ni hayata geçirdik. Projemizde engelli bireyler öncelikli olmak üzere göçmen, mülteci ve yerel halktan 100 kişiyi biraraya getirerek, farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Göç ve mültecilik konusu Konak’ta önemli. Konak ara istasyon gibi kullanılıyor. Bu tip çalışmalar yapılacak çalışmalar konusunda bize güç verecek. Bu sempozyumdan çıkacak kararlar bizim açımızdan da önemli. Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür etmek istiyoruz.”

""

BATUR: PROF. UNAT’IN ADINI SEMT MERKEZİNDE YAŞATACAĞIZ

Başkan Batur, Cumhuriyet kadını Prof. Nermin Abadan Unat’ın da katıldığı sempozyumda Unat’ın adının bir semt merkezine verileceğini açıkladı. Batur, “Göç konusunun irdeleneceği bu sempozyumun bundan sonraki adımlar ve çalışmalar için önemli. Bizim için de önemli olacaktır. Burada en önemli katkılardan biriside Cumhuriyetimizin aydınlık yüzü, değerli hocamız Prof. Nermin Abadan Unat’ın da yaptığı çalışmalar, tecrübeleri ve bugün bizim aramızda olması bizim için ayrı bir onur kaynağıdır. Kendisine teşekkür ediyoruz. Pazartesi günü saat 14.00’de restorasyonu yapılan İkizevler diye anılan semt merkezimize değerli hocamızın adını vereceğiz. Nermin Abadan Unat Semt Merkezi olacak adı. Herkesi bekliyoruz”

PROF. NERMİN ABADAN UNAT: BEN DE BİR GÖÇ ÇOCUĞUYUM

Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Nermin Abadan Unat, kendisinin de göç çocuğu olduğunu dile getirerek, kendi hikayesini paylaştı.

""

PROF. UNAT KENDİ GÖÇ HİKAYESİNİ ANLATTI

Göçmenliği bizzat yaşadığını anlatan Prof. Unat, “İyi bir öğretmen için en büyük ödül kendilerini geçen öğrencilerin yetişmesi. Göç ile ilgili uzun bir konuşma yapmayacağım. Evvela ben bir göç çocuğuyum. Annem Alman olduğu için ben yurtdışında Avusturya’da Viyana’da doğdum. Birkaç dil öğrendim ama Türkçeyi öğrenemedim. Okula gönderildim. Bir süre sonra paralı olan okula beni gönderemeyeceklerini söylediler. Atatürk’ün parasız eğitim sağladığını okudum, bu benim için son derece mühim oldu. Demek ki babamın ülkesinde olsam okula gidebileceğim dedim. Bulunduğum Budapeşte’de o sırada bulunan büyükelçiye gittim ve İzmir’de bulunan amcama bir mektup yazmasını istedim. İzmir’e geldim amcamın yanına. İzmir Kız Lisesi’ne kabul edildim. Benim için göç bir maceraydı ama güzel bitti. Ben yurduma kavuştum. Bana bu imkanı verenlere şükran duyuyorum. 101 yaşındayım. Göç olayını kendim böyle çözdüm. Başkaları farklı şekilde çözüyorlar. Göç olayını anlatmak son derece güç. Daha evvel Almanya’ya bizden çalışmak için işgücü olarak gidenler belli bir program dahilinde gitti. Bugün öyle bir şey kalmadı” diye konuştu.

""

UNAT, ATATÜRK’E EŞİTLİK-ÖZGÜRLÜK İÇİN TEŞEKKÜR

Afganistan’da kız çocuklarının parka bile gitmemesi yönünde dışlamalar olduğunu dile getiren Prof. Unat, “Atatürk’ü minnetle düşünmeliyiz. Biz kadın olarak herşeyi laiklik, eşitlik ve özgürlük getiren Atatürk’e borçluyuz” ifadelerini kullandı.

NAZLI KAYI: GÖÇ ÇOK BOYUTLU ELE ALINMALI

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şube Başkanı Nazlı Kayı, göçün çok boyutlu ele alınması gereken bir konu olduğunu dile getirerek, “Bu hafta Atamızın ölümsüzlüğünün yıl dönümünde bir Cumhuriyet kadını adıyla bu sempozyumun taçlandırılması bizim için çok kıymetli.  Biz hakikatten onun izinden gitmeye çalışıyoruz geçen yıldan beri çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu çalışmalar sonucunda bugün rotamızı göç üzerine bir sempozyuma çevirdik. Konak Belediyesi desteğiyle tüm Türkiye'den önemli katılımcıları misafir edebildik. Bugün burada konuşacağımız konu gündeme alınması gereken en önemli konulardan. Çok boyutlu değerlendirilmesi gereken konulardan biri. Göç hakkında kararlar verilmesi gereken bir konu” diye konuştu.

""

METE HÜSÜNBEYİ: MÜLTECİLİKBİR HAKTIR, BÜTÜNCÜL POLİTİKA ÜRETİLMELİ

Konak Belediyesi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, Türkiye’de mülteciler konusunda bütüncül politikaların olmadığını belirterek, “Maalesef Türkiye’de mülteciler konusunda bütüncül bir politikaları söz konusu değil katıldığım organizasyonlarda raporlarda mülteciliğin hak olduğunun altının çizilmesinin yanı sıra karşılıklı entegrasyon hep ön plana çıktı bize yansıyan politikalara dönüşemedi negatif söylemler yanlış bilgileri özellikle ortaya koyarak olumsuz algılar yaratmakta. Mültecilerin araçsalllaştırılmadan birer insan oldukları ön plana çıkarılmalı. Negatif algı doğuracak söylemlerden kaçınarak tavır geliştirilmeli diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

HÜSÜNBEYİ: BAŞKAN BATUR’A KOLAYLAŞTIRICILIĞI VE DESTEĞİ NEDENİYLE TEŞEKKÜR EDERİZ

Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, mültecilerin Avrupa ve Dünya İnsan Hakları ve Kent Hakları Bildirgesi ile de hakları olduğunu kaydederek, Konak’ta yoğun olarak yaşayan mültecilerle ilgili destek ve kolaylaştırıcı davranışları nedeniyle Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a teşekkür etti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP