DOLAR 32,5701 0.22%
EURO 34,9407 -0.15%
ALTIN 2.443,890,33
BITCOIN 2090514-0,13%
İzmir
18°

AZ BULUTLU

üst menü altı
New York’ta Zemin Çökmesi: Gökdelenlerin Gerçek Tehlikesi

New York’ta Zemin Çökmesi: Gökdelenlerin Gerçek Tehlikesi

New York, son yıllarda "ne kadar büyük o kadar iyi" anlayışının emlak sektöründe yaygınlaşmasıyla birlikte hızla batma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

ABONE OL
25 Mayıs 2023 12:57
New York’ta Zemin Çökmesi: Gökdelenlerin Gerçek Tehlikesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

New York, son yıllarda “ne kadar büyük o kadar iyi” anlayışının emlak sektöründe yaygınlaşmasıyla birlikte hızla batma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Ancak burada bahsedilen “batma” ekonomik bir iflas değil, kelimenin tam anlamıyla fiziksel bir batma durumudur. US Geological Survey ve Rhode Island Üniversitesi’nden bir ekip, şehirdeki dev gökdelenlerin ağırlığının beş ilçenin yılda bir ila iki milimetre batmasına neden olduğunu ortaya koymuştur.

Ekip, 486 kilometrekarelik bir bölgede inşa edilen 1 milyon 84 bin 954 binanın ağırlığını analiz etmiştir. Bu binalar arasında 247’si 45 metreden daha yüksek olan 6 binden fazla gökdelen bulunmaktadır. Bu devasa yapılar, altlarındaki zemini deniz seviyesine yaklaştırdıkça iklim değişikliği ve yükselen okyanus seviyesi gibi faktörlerle birleşerek New York’un batış sürecini hızlandırmaktadır. Birkaç milimetre gibi küçük bir miktar gibi görünen batma, özellikle tektonik plakaların hareket ettiği bölgelerde şehirdeki bazı bölgelerin daha hızlı çökmesine neden olmaktadır.

Bu duruma fırtınalar da ek bir tehdit oluşturmaktadır. Jeolog Dr. Tom Parsons, fırtınaların şiddetlendikçe çöküşün de artabileceğini ve Sandy veya Ida gibi kasırgaların New York’u vurduğunda sel suları altında kalma riskinin artacağını belirtmektedir. Bununla birlikte, bu durumun yakın zamanda adanın tamamen sular altında kalacağı anlamına gelmediği, ancak aşırı olaylar yaşandığında su baskınlarının görülebileceği ifade edilmektedir.

Bu araştırmada, asfalt yollar, beton kaldırımlar, demiryolları ve diğer ağır yapılar gibi faktörlerin zemin üzerindeki yükünün dikkate alınmadığı da belirtilmektedir. Bu nedenle, gerçek durumun tahmin edilenden daha vahim olabileceği düşünülmektedir. Geçen yıl Rhode Island Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, New York’un yanı sıra dünya genelindeki diğer 98 kıyı kentinin ağırlığı altında batış tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştur.

Araştırmacılar, çalışma kapsamında New York’taki bir milyondan fazla binanın toplam kütlesini hesaplamıştır ve sonuç 764.000.000 ton olarak belirlenmiştir. Ekip, bu binaların ağırlığını incelemek için 100 metreye 100 metrelik kare bölgelerden oluşan parçaları analiz etmiş ve bina kütlesini zemine uygulanan aşağı doğru kuvvetin net bir ölçümüne dönüştürmeyi başarmıştır. Ardından, bu verileri uydu görüntüleriyle karşılaştırmış ve gerçek dünya verileriyle uyumlu hale getirmek için şehir çapında tahminler yapmışlardır.

Bu çalışma ayrıca yeraltı suyunun tahliye edilmesi ve pompalanmasıyla ilgili bir eksikliği de ortaya çıkarmıştır. Temel olarak binalardan kaynaklanan basıncın yeraltı tabakasını daha fazla sıkıştırabileceği ve böylece sorunu daha da kötüleştirebileceği belirtilmektedir.

Dr. Parsons ve Rhode Island Üniversitesi’ndeki meslektaşları, bu araştırmanın amacının, kıyı, nehir veya göl kenarında inşa edilen her yeni yüksek binanın gelecekteki sel riskine katkıda bulunabileceği konusunda farkındalık yaratmak olduğunu ifade etmektedir. İklim değişikliği nedeniyle deniz seviyelerinin yükselmesinden daha hızlı bir şekilde çöken arazilerde yaşayan şehir sakinleri, iklim modellerinin öngördüğünden daha erken bir zamanda daha büyük sel riskleriyle karşı karşıya kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Bu bulgular, New York gibi diğer kıyı şehirlerinin de benzer tehlikelerle karşı karşıya olduğunu göstermektedir. İnşa edilen her yeni yapı, gelecekteki sel riskini artırabilecek ve zeminin daha da çökmesine neden olabilecektir. Bu nedenle, gelecekteki yapı projeleri ve kentsel planlamalar, iklim değişikliği ve zemin çökmesi gibi faktörleri dikkate alarak yapılmalı ve sürdürülebilir çözümler üzerinde çalışılmalıdır.

Daily Mail / Demokrat Gündem tarafından yerelleştirildi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP