DOLAR 33,0424 0.16%
EURO 35,9629 0.35%
ALTIN 2.529,990,05
BITCOIN 22647540,80%
İzmir
38°

AÇIK

üst menü altı
TGS'den Basın Kartı Yönetmeliği değişikliğine tepki: 'İptali için…'

TGS'den Basın Kartı Yönetmeliği değişikliğine tepki: 'İptali için…'

ABONE OL
21 Mayıs 2021 16:00
TGS'den Basın Kartı Yönetmeliği değişikliğine tepki: 'İptali için…'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Basın Kartı Yönetmeliği'nin değişmesinin ardından gazetecilerin ve meslek örgütlerinin değişikliğe yönelik tepkileri artarak devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Merkezi yazılı bir açıklama yaparak, düzenlemeyi eleştirdi. Yönetmeliğin iptali için gerekli adımların atılacağının belirtilidiği açıklamada, "“Gazetecilere kart vermemek üzerine” yapılan bu düzenleme, kabul edilemez. Basın özgürlüğünü engellemeye yönelik bir düzenleme olarak değerlendirdiğimiz bu Yönetmeliğin iptali için gerekli adımları atacağımızı bildiririz" ifadeleri kullanıldı. 

'Gazeteciye kart vermeme yönetmeliği çıktı' başlığıyla yapılan açıklamada şu eleştiriler yapıldı: 

"Basın kartı yönetmeliği, dün gece değiştirildi. İletişim Başkanlığının önerisi ile değiştirilen Yönetmelikle, “gazeteciler” ile “basın kartı” arasındaki mesafe biraz daha açıldı. “Gazetecilere kart vermemek üzerine” yapılan bu düzenleme, kabul edilemez.

Danıştay kararı ile yürütmesi durdurulan; “sigorta primlerinin çalışma mevzuatı esaslarına uygun olarak yatırılmış olması” ibaresi değiştirilmiş ve “mücbir haller dışında 1 aydan fazla olmamak üzere ara vermeden çalışması” şeklinde değiştirilmiş ve böylece, sigorta primlerinin yatırılmış olması şartı aynen korunduğu gibi düzenleme daha da ağırlaştırılarak, gazetecinin işsiz kaldığı sürenin 1 ayı geçmesi halinde, basın kartının elinden alınacağı düzenlemesi getirilmiştir. İşsiz kalan gazeteciye iş bulabilmesi için sadece 1 ay süre verilmiştir. İletişim Başkanlığı, Danıştay yürütmeyi durdurma kararının arkasından dolanmış ve böylece mevcut siyasi iktidar Yüksek Yargı organı kararlarını yok sayan düzenlemelerine bir yenisini eklemiştir.

KABUL EDİLEMEZ, HUKUKA AYKIRI BİR METİN ORTAYA ÇIKMIŞTIR 

İletişim Başkanlığı, bu yönetmelik değişikliği ile kendisini, Terörle Mücadele Savcısı ve Özel Yetkili Mahkeme ilan etmiştir. Şöyle ki;
basın kartına sahip kişilerin “Milli güvenliğe ve kamu düzenine açıkça aykırı faaliyetlerde bulunması veya bu faaliyetlere açıkça destek vermesi; şiddet ve terörü özendirecek, her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak içerik oluşturması; Suça tahrik veya teşvik edecek ve suç ile mücadeleyi etkisiz kılacak faaliyetlerde bulunması” durumunda kartları iptal edilebileceği düzenlemesi getirilmiştir. Bu değerlendirmeleri de İletişim Başkanlığı kendisi yapacaktır. İletişim Başkanlığı, ülkenin, yasaması-yargısı, her şeyi olmaya adaydır. Kabul edilemez, hukuka aykırı, iptal edilmesi kesin olan bir hukuka aykırı metin ortaya çıkarılmıştır.  

İletişim Başkanlığı, yayımlanan haberlerine göre, gazetecinin basın kartını iptal edebilecektir. Gazeteci ise basın kartını, ancak mahkeme kararı ile geri alabilecektir. İletişim Başkanlığını, yargı organı yerine koyan ve hem gazeteciye, hem yargı organlarına, gereksiz külfet, ağır hak kaybı getiren bu düzenlemeyi de kabul etmemiz mümkün değildir.  

GAZETECİLERE BASIN KARTI VERMEMEK ÜZERE GELİŞTİRİLMİŞ BİR DÜZENLEME

Ayrıca, herhangi bir şekilde mahkumiyet almış gazeteciler hakkındaki, adli sicil kaydı silinmeden, basın kartının geri verilmeyeceğine ilişkin düzenleme de yine gazeteci aleyhine ve gazetecilere basın kartı vermemek üzerine getirilmiş bir diğer düzenlemedir.

Sürekli basın kartı sahibi gazetecilere ilişkin yapılan düzenlemede ise “Taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem sergilemek suretiyle basın meslek onurunu zedeleyecek şekilde faaliyette bulunulması” durumunda basın kartının iptal edilebileceği hükmü getirilmiştir ki, bu tespit, yine İletişim Başkanlığınca yapılacaktır.

YÖNETMELİĞİ İPTALİ İÇİN GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ 
 
Bu değişiklikler ile basın kartı yönetmeliği, gazetecilere “basın kartı” vermemek üzerine çıkartılmış, İletişim Başkanlığının, kimin gazeteci olduğuna ve gazetecilik yapmaya devam edip edemeyeceğine tek başına karar verdiği bir sistem kurmaktadır. Bu da sansürün ta kendisi olup basın özgürlüğünün, Anayasa’da yer alan bir hayalden öteye geçememesine neden olur. Basın özgürlüğünü engellemeye yönelik bir düzenleme olarak değerlendirdiğimiz bu Yönetmeliğin iptali için gerekli adımları atacağımızı bildiririz.
 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP