DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21532871,81%
İzmir
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Türkiye’de faylar ‘sürekli artacak’ uyarısı… Yeni fay hatları mı çıktı?

Türkiye’de faylar ‘sürekli artacak’ uyarısı… Yeni fay hatları mı çıktı?

ABONE OL
21 Kasım 2023 16:40
Türkiye’de faylar ‘sürekli artacak’ uyarısı… Yeni fay hatları mı çıktı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye’deki bilimsel çalışmaların ışığında yeni fayların ortaya çıkarıldığını altını çizerek, “Faylarımız sürekli artacak, hiçbir zaman azalmayacak” diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bir konferans için geldiği Edirne’de bir konferansta yaptığı konuşmasında Türkiye’de yeni faylar olduğunu ve artacağını söyledi

”6 Şubat ender bir deprem”

Sözbilir, Erzincan’da 1939 yılında yaşanan depremin ardından ülke genelinde hareketli bir deprem aktivitesi gözlemlenmeye başlandığını belirtip, bu depremlerde binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin, birkaç fayın birleşerek aynı anda kırıldığı ender depremlerden olduğuna dikkati çekti.

Depremlerin yaşanmaya devam edeceğini dile getiren Sözbilir, şöyle devam etti:

”Hiçbir zaman azalmayacak”

Türkiye’de 485’in üzerinde diri fay parçası var. Bunlar 5,5 büyüklüğünün üzerinde depremler üretebilir. Hemen hemen her ilimizde fay var. Yeni yapılan bilimsel çalışmalar yeni fayların olduğunu da ortaya çıkarıyor. Faylarımız sürekli artacak, hiçbir zaman azalmayacak. Denizdeki faylar da gündemde.

Onların da haritalandırma süreci başlamış durumda. MTA ve ilgili kuruluşlar tarafından yapılıyor. Bilim insanları olarak fayları tanımak için çalışıyoruz.”

”Bina bazında yapı stoku envanteri çıkartılmalı”

Prof. Dr. Sözbilir, depreme karşı güvenli yapılar oluşturulması gerektiğini vurguladı. Özellikle 2000 yılı öncesi yapılan binalarda sorunlar bulunduğuna işaret eden Sözbilir, şunları kaydetti:

Bazı binalar deprem yönetmeliklerine göre, olması gerektiği gibi yapılmamış. Olması gereken yerde yapılmamış, fayların üzerinde, sıvılaşmanın olduğu yerlerde yer alıyor binalarımız. Dolayısıyla onların kentsel dönüşümle yıkılması ve yeniden yapılması uzun süreden beri Türkiye gündeminde.

Bina bazında yapı stoku envanteri çıkartılmalı. Binaların depreme karşı dayanımı nasıl, bunu çok iyi ortaya koymak gerekiyor. Bunlarla ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor. (AA)

Önerilen haber: Naci Görür’den Antalya depremiyle ilgili açıklama

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP