DOLAR 32,2234 -0.11%
EURO 34,9331 0.17%
ALTIN 2.445,790,57
BITCOIN 19772600,29%
İzmir
18°

AZ BULUTLU

üst menü altı
Kiracı-ev sahibi arasında ‘arabuluculuk’ dönemi başladı! Süreç nasıl ilerleyecek?

Kiracı-ev sahibi arasında ‘arabuluculuk’ dönemi başladı! Süreç nasıl ilerleyecek?

Ev sahipleri de kiracılar da uyuşmazlıklarına bugünden itibaren, mahkemeden önce arabulucularda çözüm arayacak.

ABONE OL
1 Eylül 2023 10:08
Kiracı-ev sahibi arasında ‘arabuluculuk’ dönemi başladı! Süreç nasıl ilerleyecek?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kiralardaki fahiş artışlar nedeniyle ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları arttı.

Yeni düzenlemeyle bu tarz anlaşmazlıklarda taraflar önce arabulucuya gidecek. Eğer arabulucu da uzlaşma sağlayamazsa yargı süreci başlayacak.

Uygulama bugün yürürlüğe girecek

Arabuluculuk düzenlemesi yalnızca mal sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları değil araba, tarla, eşya, hatta kiralık gelinlik gibi anlaşmazlıklarda da arabuluculuğu zorunlu hale getiriyor.

Arabulucuya gitmek isteyen adliyelerdeki arabuluculuk merkezlerinden başvuru yapılıyor. Sonrasında sistemden arabulucu atanıyor, taraflar toplantıya çağırılıyor.

Ara bulucuya gidildikten sonra taraflar en geç 4 hafta içinde bir karar verecek. Anlaşamazlarsa, bu defa hem kiracıya hem ev sahibine mahkemeye başvuru yolu açılacak.

Zorunlu ara buluculuk uygulamasının, özellikle fahiş kira artışının önüne geçilmesi konusunda katkı sağlaması bekleniyor.

Sürecin nasıl işleyeceğini anlatan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, iki tarafın anlaşması halinde yüzde 25 sınırının aşılabileceğini söyledi.

Tunç, “1 Eylül itibarıyla kirada zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor. Yarından itibaren ‘alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi’ dediğimiz arabuluculuk müessesine zorunlu dava şartı olarak kira davaları da katılıyor.

Yine kat mülkiyetinden, komşuluk hukukundan doğan davalar ve ortaklığın giderilmesi davaları zorunlu arabuluculuk kapsamında olacak” diye konuştu.

Taraflar arabulucuda yüzde 25 sınırını da konuşabilecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tarafların arabulucuda yüzde 25 sınırını da konuşabileceklerini söyledi. Tunç, “Kira miktarını da konuşabilirler, iki taraf istedikten sonra yüzde 25 sınırı aşılabilir. Neticede bu iki tarafın rızasına bağlı olan bir şey.

Ev sahibi kiracısına yüzde 25’in üzerinde bir kira artışını dikte edemez. Dolayısıyla kiracıyla kiralayan anlaşırsa o ayrı konu” dedi.

arabulucu

Arabulucuların bir ay içerisinde iki tarafı uzlaştırdığında konunun mahkemeye intikal etmeden çözüleceğine işaret eden Tunç, anlaşma sağlanamadığında ise yargı yolunun açık olduğunu bildirdi.

“Yapılan düzenlemeyle dava açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu hem iş yeri kiralarından kaynaklı, hem de konut kiralarından kaynaklı uyuşmazlıklar için zorunlu hale getirilmiştir” diyen Bakan Tunç, “10 yılda 4 milyon 620 bin dosya arabuluculuk önüne gelmiş, 4 milyon 620 bin dosyanın 3 milyon küsuru anlaşmayla sonuçlanmış” bilgisini paylaştı.

Arabulucuya başvuru ücretsiz

Dava dosyasını azaltmayı ve sorunları daha kısa sürede çözmeyi amaçlayan yeni sistemde sorun arabuluculuk ile çözülmezse taraflar anlaşamadıklarını beyan ederek, protokol imzalayacak ve birbirleri adına dava açmış olacaklar.

Arabulucuya başvuru ücretsiz. Anlaşma sağlanırsa; Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Ücret Tarifesi’ne göre belirlenen arabuluculuk ücreti taraflarca yarı yarıya ödeniyor.

Bu haber ilginizi çekebilir; Altın fiyatlarında son durum ne? Gram altın ve çeyrek altın ne kadar oldu?

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)


HIZLI YORUM YAP