DOLAR 32,3610 -0.38%
EURO 34,7055 -0.32%
ALTIN 2.390,81-1,30
BITCOIN 1871034-0,06%
İzmir
22°

AZ BULUTLU

üst menü altı

OYUNCAK MI YOKSA PLASTİK Mİ?

ABONE OL
20 Kasım 2021 15:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(Geri Dönüştürülebilir Malzemelerden Oyuncak Yapmak)

Dünya genelinde okyanus ve nehirlere yaklaşık 8 ila 10 milyon ton plastik karışıyor. Pandemi sebebiyle hayatımızda önemli bir yere sahip olan maske, eldiven ve sterilizasyon şişeleri ile bu sayı büyük bir hızla artıyor. ‘To Go’ ve ‘Kullan At’ gibi tüketim şekilleri de bu sayıyı düşürebilmemizin önünde ciddi bir engel teşkil ediyor. Giyim, Teknolojik Aletler, Gıda Sektöründe kullanılan plastik materyallerin dışında Oyun ve Oyuncak sektöründe de ihtiyaç duyulan plastik ve plastik türevi maddeler azımsanmayacak seviyelere ulaştı. Sadece çocukların değil; yetişkinlerin de hayatında büyük bir yere sahip olan ‘Oyun ve Oyuncaklar’ son 20 yıl içerisinde her ailenin evinde sıkça rastladığımız metalar haline geldiler ve hayatlarımızın vazgeçilmez birer parçası oldular. Eskiden daha çok sokakta ve kalabalıklar halinde oynanan oyunlar (Saklambaç, Sek Sek, Yakan Top, Uzun Eşek, Simit vb.) şimdilerde yerlerini daha çok kapalı alanlarda ve sanal dünyaya; örneğin konsol oyunlarına bunun haricinde legolara, oyun hamurlarına ve hammaddesi plastik olan envaı çeşit oyuncağa bırakmış durumda.

Bu eğilim hem grupça oynanan oyunlardaki takım olma duygusunun körelmesine hem de içinde bulunduğumuz tüketim toplumunun bir getirisi olan yapaylığı beraberinde getirmiş oldu. Bir çocuğun dünyaya gelişinin ilk anından itibaren oyun ve oyuncağın yeri yadsınamaz. Dünya nüfusunun gittikçe arttığını göz önünde bulundurduğumuzda ihtiyaç duyulan oyuncağın ve bu oyuncaklarda kullanılacak materyallerin de hem hızlı hem sürekli bir şekilde temin edilmesi gerekiyor. Peki var olan bu tabloyu dikkate alırsak plastik tüketimimizi azaltmak için ne gibi adımlar atabiliriz? Günlük yaşantımızda sıkça elimizin altında olan ve kullanım alanı yaratamadığımız için çöpe atmak durumunda kaldığımız ayakkabı kutuları ve karton kutular ile kes-yapıştır etkinlikleri, okuduktan sonra çöpe atılacak olan gazete ve dergiler ile kolaj çalışmaları ya da origami tarzında İnce Motor Becerilerini aktive edebilecek olan katlama çalışmaları, arta kalan ve başka bir amaç için kullanılamayacak durumda olan ve farklı dokulara sahip kumaş parçalarından Duyu Bütünleme aktiviteleri, büyük koliler ile tüneller, kullanım alanı bulunmayan düğmeler ve boncuklar ile ipe dizme etkinlikleri yapılabilir.

Tek kullanımlık pet şişeler çiçek ekimi için saksı haline getirilip oyun oynamanın haricinde çocuklara bir canlının sorumluluğunu üstlenme bilinci de kolaylıkla aşılanabilir. Bu gibi örnekler hemen hemen herkesin fark ettiği, ancak uygulamaya fırsat bulamadığı tarzda örnekler. O anda elinizin altında bulunan herhangi bir materyalle de bu örneklerin çoğaltılması mümkün. Günümüz oyun anlayışı daha çok teknolojik bir alana kaymış durumda olsa da hem sürdürülebilirlik hem de yaratıcı düşüncesinin geliştirilmesi maksadı ile ekonomik olarak da aile bütçesini yormayacak alternatifler yaratabiliriz. Üretim maliyetlerinin artması, oyun ve oyuncakların ‘robotikleşmesi’ satın alma gücünü azaltmakla kalmıyor; aynı zamanda oyunlarımızın kültürel dokularını ve toplumsal motiflerini de bozuyor. Basma kalıp oyuncaklarla oynamaktansa, kendi yaptığımız, ‘ürettiğimiz’ oyuncaklarla vakit geçirmek hayal gücünün geliştirilmesi dışında ‘Bunu ben inşa ettim/ürettim’ duygusunu tetikleyecek ve özgünlük hissini de pekiştirecektir. İçimizdeki çocukların sesine kulak vermeyi unutmamak dileğiyle…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP