DOLAR 32,2060 0%
EURO 35,0367 0.02%
ALTIN 2.519,690,77
BITCOIN 22126483,05%
İzmir
31°

AÇIK

üst menü altı
Bakan Koca, uyuz ile ilgili konuştu : Kısmi bir artış, endişeye gerek yok

Bakan Koca, uyuz ile ilgili konuştu : Kısmi bir artış, endişeye gerek yok

ABONE OL
1 Kasım 2023 13:25
Bakan Koca, uyuz ile ilgili konuştu : Kısmi bir artış, endişeye gerek yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bakan Koca uyuz vakalarında gerçekleşen artış ile ilgili konuştu, “Endişeye sebep olabilecek bir artış yok. Kısmi bir artış tespit ettik.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koca, konuyla ilgili şunları dedi: “Uyuz vakalarında endişeye sebep olabilecek bir artış yok. Kısmi bir artış tespit ettik. Çok yakın takip ettiğimiz bir durum. Erken uyarı sistemlerimiz gayet iyi çalışıyor. Bu sayede olağan dışı gelişmelere erken müdahale şansımız oluyor. Uyuz özelinde konuya bakacak olursak, Türkiye genelinde uyuz vakalarında prevalans geçen yıl 2.03 iken bu yılın ilk dokuz ayında 2.17. Yani geçen yıla göre yaklaşık yüzde 7 oranında bir artış gerçekleşmiş

Deprem bölgesinde ise bu artış yaklaşık yüzde 13 oranında oldu. Deprem bölgesi için beklenenin altında. Dolayısıyla ciddi bir artış olmadı. Bir salgın durumundan bahsedilmesi söz konusu değil. Son yıllarda özellikle Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgelerinde artışın biraz daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.”

Uyuz hastalığı belirtileri nelerdir

Uyuz, genellikle “Sarcoptes scabiei” adı verilen mikroskobik bir parazitin neden olduğu bir hastalıktır. Bu parazit cildin üst tabakasında tüneller kazarak dolaşır ve bu tünellerin içinde yumurtlarını bırakır. Bu parazitin aktivitesi ciltte kaşıntıya ve kızarıklığa yol açar.

Uyuz belirtileri şunlar olabilir:

  1. Şiddetli kaşıntı, özellikle geceleri artar.
  2. Kızarıklık ve kabarcıklar.
  3. Ciltte döküntüler ve kabuklanma.
  4. Küçük, gri veya beyaz tünellerin görünmesi, bu tüneller parazitin yollarını temsil eder.
  5. İşaret ve semptomlar vücudun farklı bölgelerinde görülebilir, ancak en sık eller, bilekler, dirsekler, koltuk altları, karın, genital bölge ve kalçalar gibi cilt kıvrımlarında yoğundur.

Uyuz, ciltten cilde temas yoluyla yayılır. İnsanlar arasında yakın temas, özellikle aile içinde veya cinsel temas sırasında, enfeksiyon riskini artırabilir. Uyuz tanısı bir sağlık profesyoneli tarafından yapılır ve uygun tedavi ile kolayca kontrol altına alınabilir. Tedavi genellikle topikal kremler veya losyonlar kullanılarak yapılır. Ayrıca, enfekte giysilerin ve yatak çarşaflarının yıkanması veya dezenfekte edilmesi önemlidir.

Uyuz hakkında daha fazla bilgi veya uyuz şüphesi taşıyorsanız, bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. Uyuz erken teşhis ve tedavi edildiğinde genellikle tamamen iyileşebilir.

Önerilen haber : Uyuz vakalarında endişe veren artış! Sağlık yetkililerinden dikkat çeken açıklama

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP