Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde çıkan çatışmada Piyade Sözleşmeli Er Salih Ay şehit olduğunu duyurdu. Bakanlık bir askerin de yaralandığını açıkladı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde bölücü terör örgütü (BTÖ) mensuplarıyla çıkan çatışmada ilk belirlemelere göre 6 teröristin etkisiz hale getirildiğini, çatışmada bir askerin şehit olduğunu bildirdi.
*- SIZMAK İSTEDİLER
MSB’den yapılan açıklamada, bölücü terör örgütü (BTÖ) mensuplarınca Pençe-Kilit Operasyonu bölgesindeki bir üsse sızma girişiminde bulunulduğu, çıkan çatışmada Piyade Sözleşmeli Er Salih Ay’ın şehit olduğu belirtildi.
Çatışmada yaralanan bir askerin de derhal hastaneye sevk edilerek tedavisine başlandığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
*- ALTISI YOK EDİLDİ
“Çıkan çatışmada, ilk belirlemelere göre 6 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bölgedeki operasyonlar devam etmektedir. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda, hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimize de acil şifalar dileriz.”
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de şehit asker için başsağlığı mesajı yayımladı
*- TEKMELEYEN OKUMASIN!
Yerinde duramayan Çeşmeli Kadın Gazeteci meslektaşım Fulya Amaç’tan öğrendim; 17 Şubat Dünya Kediler Günüymüş!
Sevgili Fulya da boş durmamış ve ‘kedilerin insanlık tarihindeki serüvenini’ hazırlamış…
Belgesel gibi bir şey olmuş…
Tarihte farklı kültürlerde, farklı düşünce çeşitliliği ve inanç değerleriyle karşımıza çıkan kedi Mısır’da tanrı olgusuyla yücelmiş, Ortaçağ Avrupa’sında Hristiyan inancında şeytanla ilişkilendirilerek lanetlenmiş, Victoria döneminde sevilmiş, Hint inanışında yeniden doğuşu simgelemiş, Çin’de kutsanmış, Japonlar’da şans ve bereket getirdiğine inanılmış, Osmanlı’da değer verilmiş, Müslümanlık’ta saygı görmüş… Tarih boyunca farklı statülerle ilişkilendirilen kediler, her dönemde her toplumu etkileyen canlılar olarak insanlık tarihine damga vurmuşlar. Kedilerin antik Mısır, Yunan, Ortaçağ, Uzakdoğu, Osmanlı ve İslamiyet’teki yeri ve öneminin tarihsel serüveni üzerine 17 Şubat ‘Dünya Kediler Günü’ne özel hazırladığı haber dosyasında bulunuyor.
Belki arada, parça parça veririm.
Fulya’nın araştırması bana gençlik yıllarımızı anımsattı.
O zamanlarda, önemli eğlencemiz olan sinemalarda uzun filmler ‘Tekmili 24 parça’ diyerek oynatılırdı.
Radyoda ise ‘Arkası yarın!’ vardı…
‘Bıkkınlık nedir?’ Bilmeyen, mücadeleci tavrıyla tanıdığım ve takdir ettiğim Fulya Amaç’ı bilgisayarın başına geçtikten sonra durdurmak imkânsız gibi bir şey…
*- FULYA MISIR’DA
Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır’a gitti, Sisi’ye sevgilerini belirtti ya Fulya’da öncelikle Mısır izlenimlerinde ‘Kedi’yi yazının girişi, yani ilk parçasnda şöyle anlatıyor:
‘kabul edilen, güvenliği insan hayatından ve mal mülkten daha öncelikli olan kedilerin ihraç edilmeleriyse yasaktı.
Zengin aileler, bu değerli evcil hayvanları onurlandırmak için onlara mücevherler takar ve kraliyet ailesine yakışan ikramlarla beslerdi.
Bir kedi öldüğündeyse tüm ev ahalisi yas belirtisi olarak kaşlarını kazıtır ve kaşları yeniden çıkıncaya kadar yas tutmaya devam ederdi.
Ölen kediler ise mumyalanırdı.
İnsanlarla birlikte mezarlarda bulunan mumyalanmış kedilere bakılırsa, öbür dünyada önemli bir rol taşıyorlardı.
*- YORGUNLUĞUNU ATIYOR
Antik Mısır sanatının her alanında kedi figürüne yer verildiğini ifade eden Mısır Kıdemli Turizm Danışmanı Nehad Gamal Eldin, ‘Resim, heykel, fresk, papirüs ve kabartmalarda betimlenen, bronz heykellerde vücut alarak işlenen kediler Tanrı tasviri ile de karşımıza çıkar.
Eski Mısırlılar, kemirgenleri, yılanları ve diğer zararlıları evlerinden uzak tutma yeteneklerini takdir etmenin yanı sıra, kedilerin akıllı, hızlı ve güçlü olduğunu da anlamıştı.
Eski Mısır’da kedilerin başka bir tür güce sahip olduğu da görülüyordu: doğurganlık.
Genellikle kadınların sandalyelerinin altında otururken tasvir edilirler, bu da kadınlarla bir bağlantıyı ve belki de daha geniş anlamda doğurganlığı ima ediyordu.
Antik Mısır tarihi boyunca gücünü ve simgeselliğini koruyan kediye günümüzde de Mısır halkının verdiği önem ve sevgi oldukça fazla.
Ben de evimde dört kedimle birlikte yaşıyorum.
Her biri benim için çok değerli.
Bana her zaman huzur ve mutluluk veriyorlar.
Uzun bir günün sonunda televizyon izlerken veya kitap okurken kucağıma gelip kıvrıldıklarında günün tüm yorgunluğunu unutuyorum.’
*- CAN DOSTLARA YAŞAM VERİYOR
Türkiye’de ilk defa İzmir’de hizmete alınan Seyrek Sahipsiz Hayvan Hastanesi hasta sokak hayvanlarına modern tedavi imkanı sunuyor.
Kısa süre önce açılmasına rağmen 118 hasta hayvanın tedavi edildiği hastanede “yaşamaz” denilen canlar sağlığına kavuşuyor.
Yerel yönetim tarafından ilk defa hayata geçirilen, içinde yoğun bakım ve yatan hasta üniteleri bulunan Seyrek Sahipsiz Hayvan Hastanesi’nde 24 saat uzman veteriner hekim kadrosu ile cerrahi operasyonlar yapılıyor. Hastanede yer alan yoğun bakım ünitesi, modern teşhis ve tedavi cihazları ve tam donanımlı laboratuvarı ile sokak hayvanları modern tedavi imkanı ile buluşuyor.
*- ŞEHİT HAMDİBEY 104. YILINDA ANILDI
Kurtuluş Savaşı ve Kuva-yi Milliye’nin önemli isimlerinden Edremit Kaymakamı Köprülü Şehit Hamdibey şehit edilişinin 104. yıldönümünde Edremit ilçesinde adının verildiği meydanda anıldı.
Mili mücadele döneminde Edremit’te iki yıla yakın görev yapan, Trakya yakasında Gelibolu yakınlarındaki Fransızlara ait Akbaş Cephaneliğini basarak buradaki mühimmat ve cephanenin Anadolu yakasına Kuva-yı Milliye güçlerine taşınmasını sağlayarak tarihe Akbaş kahramanı olarak geçen milli mücadelenin önemli isimlerinden Köprülü Hamdibey’in şehit edilişinin 104. yıl dönümü nedeniyle adının verildiği meydanda tören düzenlendi.
*-120 DAKİKA MÜJDESİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, entegre toplu ulaşım ağının ana taşıyıcısı ESHOT Genel Müdürlüğü filosuna 23 yeni otobüs daha kazandırdı. Törende konuşan Başkan Tunç Soyer, “Toplu ulaşımda 90 dakika değil, 120 dakika ücretsiz aktarma sistemi için gerekli çalışmaları başlattık. İzmirliler artık tek biniş ücretiyle 120 dakika boyunca ücretsiz seyahat edebilecek” dedi.
Soyer, 100 elektrikli otobüs alımı için İller Bankası ile kredi görüşmelerinin de tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Euro 6 Egzoz Emisyon Sistemi ile çevreci, alçak tabanlarıyla engelli dostu otobüsler, yeni teknoloji ürünü özellikleriyle de öne çıkıyor.
İç kameraların yanı sıra dört yanı da dış kameralarla donatılmış, fabrikasyon olarak iç ve dış ses sistemleri bulunan araçlar; kör nokta uyarı, çarpışma önleyici ve yakıt tasarruf sistemleriyle yolcu ve trafik güvenliğini artırırken akaryakıt maliyetinde de ciddi düşüş sağlayacak. Araçlarda bisiklet taşıma aparatları da olacak.
*- MARKET REYONLARINDAKİ SİRKELERE DİKKAT!
Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi bana ulaşarak şu bilgiyi aktardı:
‘Market reyonlarındaki sirkelere dikkat! Bazılarında elma ve üzüm hiç yok’
İnanılacak gibi değil ama gerçek, çünkü bu sonuç labaratuar çalışmalarıyla kesinleşti.
Aslında çalışmayı, ülkemizde devlet üniversitesi olan Çukurova Üniversitesi’nin Merkezi Araştırma Laboratuvarı (ÇÜMERLAB) tarafından çok önemli bir ticari gıda ürün olan sirke ile ilgili hileler yapıldığına dair haber yayımlanarak kamuyu duyuruldu.
Mühendislerin açıklamalarından bir iki satır başı ise şöyle:
‘Geleneksel ürünlerimizden sirke ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanmış bir ürün tebliği bulunmamaktadır.
Dolayısıyla belirlenmiş gıda güvenliği ve kalite kontrol kriterleri olmadığı için Bakanlığa bağlı Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğün sirkelerde analizler yapılamamaktadır.
TSE 1880 EN 13188 sirke standardına göre sirkenin asitlik oranı min % 4 olmalıdır. Doğal sirkelerde asitlik doğal fermantasyon yoluyla bakteriler tarafından şekerin önce alkole, sonra asetik asite dönüştürülmesiyle elde edilir.
Yalnız, bazı firmalar sentetik yolla elde edilen asetik asiti sirke içerisine karıştırarak sahtecilik yapabilmekte, bazen de beyaz sirkede tamamen doğal sirke yerine sentetik asetik asit kullanabilmektedirler.
Ya da çok az miktarda doğal sirke ile asetik asiti karıştırıp, tağşiş yapabilmektedirler. Mevcut analiz yöntemi ile bu durum tespit edilememektedir.
Gıdaya uygun olmayan türde sentetik asetik asit kullanılması ise insan sağlığı için tehlike oluşturabilmektedir. ‘
Benim gibi sizin yani okuyucularımın çoğunun bu açıklamadan şunu çıkardıklarını düşünüyorum:
‘Özellikle zincir marketler başta olmak üzere tüm satılan ürünler kontrol ve testlerden, labaratuarlardan geçmelidir.
‘Ben bilmem, bana ambalajlı geliyor!’ gibi sıradan denetimden ve cezalardan kaçmak ortadan kaldırılmalıdır.
Zeytinyağında tağşiş var.
Kıymadan tutun da kırmızı toz bibere, hatta ete kadar birçok gıda maddesi insan sağlığına aykırı bir şekilde üretiliyor.
Güvenimiz yok ediliyor.
Buna mutlaka bir çare bulunması ve gıda mühendislerinin imzası olmadan hiçbir ürün piyasaya çıkarılmamalıdır.
Umarım kanun koyucular buna dikkat ederler.
*- TİRYAKİ ÇIKTI
Menzil’de babalarının ölmesinin ardından mal kavgasına tutuşan 3 kardeşten Muhammed Saki Elhuseyni, sigara tiryakisi çıktı.
Menzil Şeyhi’nin sigara içtiği video sosyal medyada “Aman Erdoğan görmesin” notuyla paylaşıldı.
Bazı kullanıcılar ise “Sigarayı bıraktırdığı iddia edilen Menzil şeyhi sigara tiryakisi çıktı” yorumları yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sigara karşıtlığıyla biliniyor. Erdoğan sigara vergilerinin artırılmasına yönelik olarak, “Devamlı artırıyoruz, bundan da çok rahatsızlar. Aç sefil geziyor ama onu almaktan da geri durmuyor. Rakıyı birayı almaktan geri durmuyor” demişti.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş geçen yıllarda sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız diyerek, “Alkol ve uyuşturucu neyse sigara da odur” ifadelerini kullanmıştı.
*- 45 BİN YIL ÖNCE YAŞAMIŞ
Uluslararası bir araştırma ekibi, Çin’in kuzeyindeki Shanxi Eyaleti’nde uzun zamandır yürüttükleri çalışmaların sonunda ‘Homo sapiens’in 45 bin yıl öncesine dayanan özelliklerine dair yeni bilgiler ortaya çıkardı. 1963 yılında keşfedilen Shuozhou kentinin Shiyu bölgesindeki çalışmalar 2012 yılında başlamıştı.
Bu konuda, Avustralya, Fransa, İngiltere, Japonya, İspanya ve Almanya’daki çeşitli üniversiteler ve araştırma kurumları, kapsamlı ve çok yönlü çalışmalar yürütüyor.
YORUMLAR