Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Prof. İrfan Palalı

ALGI (PERCEPTİON)

Dijital çağın başlaması ile insan üzerinde algılamaları etkilemek hem kolaylaştı hem de bu algıların toplumu hızla etkilemesi başladı. Ve başta devletler, devletler üstü kuruluşlar, söylencelerde, komplo teorilerinde bahsedilen kriminal güçler topluma etkili, hem de bayağı etkili algı operasyonları yapmakta, gelişmekte olan insan beynini yönlendirmekte artık zorlanmıyorlar. Örnek geçtiğimiz günlerde iktidar, ve onun en başı, uzun süredir ABD ile yaşanan başarısız dış ilişkilerini kapatma çabası ile F-16 uçak alacaklarını, var olanları yenileyeceklerini işlemeye başladı. Bu bilinçli bir algı operasyonu, halkı kandırma uğraşıdır. Neden mi? Nedenini açıklayayım. 

Toplumun yüzde 90'ı  F16 ile F35 savaş uçakları arasındaki teknolojik farkın ne olduğunu bilmiyor. Bilmeyince de F35 alımı ile F16 alımının farkını göz ardı edebiliyor. F35 alınamadığını, başarısızlığını unutma eğilimine girebilecek. Böylece iktidar dış politikada kaybettiklerini kısmen örtbas edecek. 

İşte bu algı yaratmadır. 

Ben de teknolojik ayrıntıyı bilmemekle birlikte F35 ile F16 nın gelişmişliğini görüyor , okuyorum. Bir kere F35 teknolojisi, uçağın kalkış ve inişteki pist gereğini kaldırmış. Radara yakalanma sıfıra yakın. Oysa F16 pist gereksinimi var. Radara yakalanmakta. Daha neler vardır neler bilemiyorum. Bilenlerin anlatmasını diliyorum. Şimdi, yaşanan bu dijital çağda size bu algı operasyonlarının birini örnekledim. Ayrıca bir başka algı değiştirme çabası dünya para politikası üstünde dönüyor; sanal para yaratma çabaları son hızla uğraş alanları içinde yerini sürdürmekte. Bir Bitcoin 64 bin dolar. Bu algıyla oynama çabaları bireysel düzeyde de oluyor. Reza Zarrab ismini değiştirip, (Aron Gollsmith yapmış) kendini kurtarma mücadelesinde. Kurtarır da. 

Bu Kasım sabahı moralsizim, yürüdüğüm yol kenarlarındaki ağaçlardan yapraklar dökülüyor,  yerlere ölüm yağıyor; yaşlı ikiz tepeler sise, dumana boğulmuş, aman çekiyor. Bense direniyor, bugün doğanın bana yaşattığı algı operasyonunu yırtmaya çalışıyorum. 

Yaşamak savaş, yersen.
 

Prof. İrfan Palalı

1950 yılında Şanlıurfa’da doğdum. Tıp eğitimimi tamamlayarak profesör unvanına ulaştım. Üniversite yıllarında başladığım edebiyat yolculuğum, özellikle toplumsal meseleleri ele alan romanlarla devam etti. 2002 yılında yayımlanan "Tehcir Çocukları" adlı ilk romanım, Türkiye’de tabu olan Ermeni sorununu gündeme taşıdı ve büyük yankı uyandırdı. Ardından "Taşların Ağıtı" (2005), "Sünnet Çocukları" (2008) ve "Özgürlük Düşleri" (2016) adlı romanlarımı yayımladım. Şu anda İzmir’in güvenilir gazetesi Demokrat Gündem bünyesinde yeni romanım "Testosteron" üzerinde çalışıyorum.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × four =

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER