Bu güzel haberi önce Özbekistan’ın tarihi Semerkent şehrinden aldım. Beş dakika sonra ise Çin radyo ve televizyonları verdi.
Tabii onlar kendilerine göre haklı idiler.
Çünkü Çin’de 4 köy Birleşmiş Milletler’in ‘En İyi Turizm Köyü’ listesine girmişti.
Ama bizim yüzümüzü güldüren de Selçuk Efes’ten ‘Şirince Köyü’ oldu.
Listeye bu yıl Türkiye’den dünyaca ünlü Şirince köyü de seçildi.
*- EN İYİLER ARASINDA
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından başlatılan En İyi Turizm Köyü 2023 Yılı girişimi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Efes Selçuk Belediyesi’nin yerel paydaşlarla ortak hazırladığı dosya ile yapılan başvuru sonucu Şirince, 60 ülkeden 260’ın üzerinde köy arasından ‘En İyi Turizm Köyü’ ağına seçilmesi, Efes Selçuk’un marka değerini arttırmış oldu.
Dünya turizminin kalbinin attığı ödül töreninde konuşan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, İlham Veren Kent Efes Selçuk’un cevherlerini tüm dünyaya tanıtmak için çalıştıklarını belirterek; ‘Şirince gibi tarihi, kültürel ve tarımsal değerlere sahip olan köyümüzün en iyi turizm köyü seçilmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Son cümle olarak dünyada savaşlar devam ederken burada bir arada olmak geleceğe dair umudumuzu artırıyor. Umarım dünyaya sonsuza dek barış gelir… Her şey için çok teşekkürler’ dedi.
Bir mübadil köyü olan Şirince, mübadeleden bu yana geçen 100 yıla rağmen korunan dokusu, taş sokakları, köy çevresindeki doğal güzellikleri ve köy kadınlarının üretimleriyle sürdürülebilirlik kazanmasıyla tüm dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor.
*- İZMİR’DEN İTALYA’YA DİREKT UÇUŞLAR BAŞLIYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, görev süresi dolan İtalya’nın İzmir Konsolosu Valerio Giorgio, önümüzdeki yaz döneminde İzmir ile İtalya’nın Milano, Roma ve Venedik şehirleri arasında direkt uçuşların başlayacağını söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in turizm potansiyelini büyütmek için 4,5 yıldır yaptıkları çalışmaların karşılığını almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, ‘Akdeniz’in en önemli turizm destinasyonlarının direkt uçuşla birbirine bağlanması iki ülke açısından da son derece faydalı olacaktır. 1,5 milyon civarında turist ağırladığımız İzmir için hedefimiz yılda 4 milyona ulaşmak. UNESCO Dünya Mirası’na İzmir’den taşıyacağımız yeni noktalarla birlikte bu hedefe ulaşacağımıza inanıyorum’ diye konuştu.
*- ÖYLE DEĞİL, BÖYLE OLUR
Biliyorsunuz, birçok kentimizde ‘Zeytin Festivalleri’ düzenleniyor.
Amaç, kenti tanıtmak ve şehre ekonomik değer katmak.
Ama gerçek düşünce ve amaç böyle mi?
Örneğin Ayvalık’ı ele alalım, son zamanların en önemli kenti Balıkesir’in körfez ilçesi Ayvalık’ı…
Görüntüleri gördünüz mü?
Körlerle sağırlar birbirini ağırlar gibi…
Halkın ya da üyelerin verdiği paralarla kimler nasıl ağırlanıyor.
Onlar da karşılığında ne yapıyor?
Kenti ve üreticiyi mi tanıtıyor, yoksa yöneticilerin reklamı mı oluyor?
Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış!
İstanbul’un varlıklı kişileri ile kentin zenginleri öyle anlatılıyor ki, üstlerine ‘hayırsever’ yok!
İşin doğrusu nedir?
Buna örnek de Bornova’yı vereyim…
Bornova Belediyesi, ilçedeki üreticilerin daha bilimsel yöntemlerle üretim yapmasını sağlamak için zeytin yetiştiriciliği eğitimi başlatıyor.
Bornova Belediyesi’nin Dramalılar Köşkü Kent Arşivi ve Müzesi’nde 23-27 Ekim 2023 tarihleri arasındaki eğitimde kursiyerlere, zeytin yetiştiriciliği; zeytinde sulama, gübreleme; zeytinde budama; zeytin hastalık ve zararlıları; kompost yapımı; meyve ağaçlarında aşılama; bitki koruma ürünlerinin hazırlanması ve uygulanması konularında hem teorik hem de pratik eğitimler verilecek.
Yani;
Bornova Belediyesi tarımsal üretime verdiği destekleri sürdürüyor. Bornovalı çiftçilere tarımsal ürünlerin tohumlarının ücretsiz olarak verilmesinden, bakım ve Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla satılmasına kadar kapsamlı destekler veriyor.
Hizmet böyle olur.
Yoksa çalsın davullar, oynasın kızlar anlayışıyla bir adım öteye gidilmez.
Yiyicilere ve bedava eğelencecilere iş çıkar.
Bir zamanlar, bu sözde festivaller köylere kadar inip, ‘Devletten büyük maddi destekler’ sağlanmaya başlanınca, bazı üst bürokratların da ‘Dikkat çekmesi’ üzerine ‘Yeter!’ denilmiş ve paralar, ödenekler, maddi destekler kesilmişti.
*- YARARI DÜZENLEYENLERE
Bir önemli noktaya da, bir başka ülkeden örnek vererek dikkat çekmek istiyorum.
İsteyen istediği şekilde yorumlayabilir.
Benim bu konudaki görüşlerim belli..
Bizim firmaların İstanbul fuarlarına katılmalarının hiçbir yararları yok.
O kentten hiç ama hiç kimse katılmıyor.
Bir gün uzun uzun ve örnekleriyle anlatırım.
Şimdi Çin’e gidelim de görelim:
Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na 128 ülkeden 3 bin 400 şirket katılacak
6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın (CIIE) yaklaşmasıyla birlikte, çok uluslu şirketler en son teknolojik ürünlerini Çin’e getirmeye başladı. Bu ürünler arasında, yapay zekâ ile gerçekleştirilen ortopedi ameliyatlarına dair ekosistem, insan gözünden 100 milyon kat daha fazla ışık alabilen cam-seramikler gibi ilgi çekici ürünler bulunuyor.
5-10 Kasım tarihleri arasında Shanghai kentinde düzenlenecek. Fuar organizatörlerinin açıkladığına göre, CIIE’ye 128 ülke ve bölgeden 3 bin 400 şirketin katılması bekleniyor. Geçen yıl yapılan fuarda Çinli şirketler, yabancı katılımcılardan 73,5 milyar dolarlık mal ve hizmet alımı için anlaşma imzalamıştı.
*-
YORUMLAR