Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Yaşar Eyice

İZMİR’DE ‘CUMHURİYET’ HER YERDE

İzmir Büyükşehir Belediyesi 15 gün boyunca 19 ilçede 29 Ekim’i kutlamalarını sürdürüyor.

Cumhuriyet Bayramı’nın 101’inci yıl kutlamaları, İzmir’de ‘Cumhuriyet her yerde’ sloganı ile kırsal mahalleleri de kapsayan bir programla il geneline yayılıyor.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusunu büyütmeyi amaçlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 7’den 70’e her yaş grubuna hitap eden çeşitli etkinliklerle 15 gün boyunca 19 ilçede unutulmaz anlara ev sahipliği yapıyor.

*- KUTLAMALAR ÇOK KAPSAMLI

Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak merkez ilçelerde yapılan kutlamaların yanı sıra merkeze uzak ilçeler ve mahallelerde de etkinlikler planlandı.

Kutlamalarda; tiyatro, konser, bando, gezici kütüphane, teknoloji, masal, satranç, origami, seramik gibi çocuklara yönelik atölyeler, spor deneyim alanı, perküsyon, VR Gözlük, dans workshoplar, drama çalışmaları, söyleşiler gibi çok sayıda etkinlik yapılıyor.

Atatürklü Yıllar Fotoğraf Sergisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu, İzmir Büyükşehir Belediyesi THM Korosu’nun yanında ilçelerin koro ve bandoları da programlara eşlik ediyor.

Ayrıca pek çok sanatçı da köylerde etkinliklere katılıyor.

*- LEVENT ÜZÜMCÜ KATILACAK

27 Ekim Ödemiş Konaklı ve 28 Ekim Bergama Yenikent’te oyuncu, aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Levent Üzümcü de söyleşi konuğu olarak bayram coşkusuna katılacak.

Program kapsamında dezavantajlı mahallelerde de pek çok etkinlik düzenleniyor.

15 Ekim Salı – Kemalpaşa Aşağı Kızılca Mahallesi Çarşı Meydanı, 16 Ekim Çarşamba – Tire Kahrat Mahallesi Tefik Özer Meydanı, 17 Ekim Perşembe – Aliağa Şakran Mahallesi Hacı Ömerli,  18 Ekim Cuma – Urla Zeytinler Mahallesi, 19 Ekim Cumartesi – Foça Kazım Dirik Mahallesi Köy Meydanı etkinlikleri yapıldı ve sürüyor.

*- İSTEDİĞİNİZİ SEÇİN

Program şöyle sürecek:

20 Ekim Pazar – Menderes Çukuraltı Mahallesi (14.00-17.00),  21 Ekim Pazartesi –   Seferihisar Ulamış Mahallesi Ulamış Köy Meydanı (16.00-19.00), 22 Ekim Salı – Çeşme Germiyan Mahallesi Reisdere Pazaryeri (16.00-19.00), 23 Ekim Çarşamba – Selçuk Belevi Mahallesi (16.30-19.30), 23 Ekim Çarşamba – Menemen Seyrek Gazi Mustafa Kemal Mahallesi (18.00-21.00), 24 Ekim Perşembe – Beydağ Cumhuriyet Mahallesi 2 Eylül Kurtuluş Parkı (16.30-19.30), 25 Ekim Cuma – Kınık Yayakent Mahallesi Cumhuriyet Meydanı (15.00-18.00),  25 Ekim Cuma – Kiraz Cumhuriyet Mahallesi Cumhuriyet Meydanı (16.00-19.00), 26 Ekim Cumartesi – Karaburun Mordoğan Cumhuriyet Meydanı (14.00-18.00), 27 Ekim Pazar – Torbalı Saipler Mahallesi (16.00-19.00), 27 Ekim Pazar – Ödemiş Konaklı Mahallesi Köy Meydanı (18.00-22.00), 27 Ekim Pazar – Dikili Çandarlı Mahallesi (15.00-18.00), 28 Ekim Pazartesi – Bergama Yenikent Mahallesi (14.00-19.00), 29 Ekim Salı – Bayındır Kızılcaova Mahallesi (14.00-17.00),

*- 100. YIL CUMHURİYET KOROSU KONSERİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Cumhuriyet Her Yerde” programı kapsamında 21 Ekim günü Konak Atatürk Meydanı’nda konser düzenleyecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 100. Yıl Cumhuriyet Korosu, ‘Türk marşları’ ve Cumhuriyet dönemini yansıtan repertuvarı ile Cumhuriyet coşkusunu doruğa çıkaracak.

100. Yıl Cumhuriyet Korosu, 100 kişilik koro üyesi ve 20 kişilik orkestrası ile saat 19.00’da ‘Şef İnanç Menekşe’ yönetiminde sahneye çıkacak. Konserde, Cumhuriyet kazanımları vurgulanacak.

*- CUMHURİYET COŞKUSU URLA’DA

Urla Zeytinler Mahallesi’nde,  Germiyan Köy Tiyatrosu’nun oyunu ile renklenen etkinlikte Urlalılar keyifli anlar yaşadı.

Urlalı çocuklar VR gözlük deneyimi ile heyecanlı anlar yaşarken, düzenlenen atölyelere katılarak eğlendi.

Yaşar Başaran, Kayseri’den İzmir’e geldiğini belirterek, ‘Urla’ya bu programı izlemek için özellikle geldim. Çocuklarımızın, torunlarımın Atatürk sevgisi ile yetişmesini istiyorum. Harika bir organizasyon’ diye konuştu.

Bu arada, ‘Urla’nın değerleri tarımla güçlenecek..’ denildi.x

Urla’nın bağcılık, zeytincilik, gastronomi gibi dünya çapında markalaşan değerlerini güçlendirecek çalışmalara ağırlık vereceklerini söyleyen Başkan Tugay, ‘Urla’nın arayıp da bulamayacağımız değerleri var. Festivaliyle yarışmalarıyla, sempozyumlarıyla, uluslararası buluşmalarıyla Urla’yı merkez haline getirebiliriz’ dedi.

Tarımsal verimliliği artırmak ve kırsal kalkınmayı sağlamak için başlatılan koordinasyon toplantıları Bergama, Kınık ve Dikili’nin ardından Urla’da devam etti.

Agro turizm alanında Urla’nın değerlerine işaret eden Başkan Tugay, “Urla şarapçılıkta marka. Bağcılığın, şarapçılığın ve yeni ürünlerin gelişimi için bir araştırma merkezi oluşturulmasını teşvik edebiliriz.

Aynı şeyi zeytin ve zeytinyağı için yapabiliriz.

Her bir konunun Ar-Ge’si var, iletişim boyutu var, kültürel boyutu var. Burada büyük bir karşılık bulabilir.

Festivaliyle yarışmalarıyla, sempozyumlarıyla, uluslararası buluşmalarıyla Urla’yı merkez haline getirebiliriz.

Zeytinle ilgili Türkiye’deki en iyi festivali burada yapabiliriz. Agro turizm için bana İzmir’de bir yer bulun deseniz ben Urla’yı gösteririm” ifadelerini kullandı.

*- “KOMPOST TESİSİMİZ MUTLAKA OLMALI”

Urla’da kompost tesisi ihtiyacına değinen Başkan Tugay, “Burada bir kompost tesisimiz mutlaka olmalı. Bunun için derhal bir yer bulmalıyız ve orada kompost üretimine geçmemiz lazım.

Urlalılara atıklarınızı ayırın desek bize çok kolay yardımcı olurlar. 

Her bölgenin dokusuna uygun çalışma yapmamız lazım.

Bakırçay’da ayrı planlama, Küçük Menderes’te ayrı planlama, Seferihisar’ın köylerinde ayrı planlama, Urla’da farklı bir planlama yapmamız lazım.

Doğal Yaşam Köyü’nü bir an önce derleyip toparlamak lazım” dedi. 

*- 50 YAŞIN ALTINDA ÇİFTÇİ KALMADI

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Urla bir tarım kenti değil artık. Ama bu küçük ölçekli işletmeleri desteklemeyeceğiz anlamına gelmiyor. Tarlada çalışan 50 yaşın altında çiftçi kalmadı.

Enginar üreticilerine pazarlama için gittiğimizde toplayacak kişi bulamıyoruz.

Stratejik Plan’da tarımsal projelere ağırlık verdik.

Urla tarımı, gastronomi turizmine ve agro turizme odaklı.

Bademler Köyü’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu büyük bir yaşam köyü, büyük bir kooperatif var.

Orayı yeniden hareketlendirmemiz lazım.

Tarım yapmak için yurt dışından gelen aileler var.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıl içinde 44 bin zeytin ve meyve fidanı dağıtıldı.

Urla’da hayvancılıkta 30 kat bir azalma var. 

Sakız koyunu Urla’da büyük bir öneme sahip. Son dönemde arıcılık faaliyetleri artmaya başladı.

Büyükşehir’in balıkçılık yapanlar için verdiği destekler çok işe yaradı. Bordo bulamacı uygulamasının eğitimlerini sıklaştırmamız lazım.

En önemli projemiz belediyemize kalan parsellerde tarım yapmak. Kooperatiflere vererek o bölgelerde zeytincilik ve tarım faaliyetlerinin yapılmasını hedefliyoruz.

Üretici pazarlarını teşvik etmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

*- “EN İYİ 100 SÜRDÜRÜLEBİLİR DESTİNASYON HİKÂYESİ”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Urla Belediyesi ve Urla Bağ Yolu Derneği ile iş birliği yaparak gerçekleştirdiği başvuru ile Urla Bağ Yolu; Green Destinations Top 100 Good Practice (En İyi 100 Sürdürülebilir Destinasyon Hikayesi) listesine alındı.

2023 yılında Efeler Yolu’nun yer aldığı listede, 2024 yılında Urla Bağ Yolu ile yer alan İzmir, sürdürülebilir turizm alanında iki yıl üst üste uluslararası alanda ödül kazanmış oldu.

“Urla’nın Şarap Mirasını Keşfetmek: Urla Bağ Yolu’nun Doğuşu” hikayesi ve 2024 Top 100 listesinin tamamı Green Destinations web sitesinde mevcut.

Her yıl Green Destinations tarafından düzenlenen En İyi 100 Hikaye yarışması, turizm profesyonellerinden gezginlere kadar tüm turizm sektörüne ilham verici örnekler sunmayı amaçlıyor.

Urla Bağ Yolu, 2013 yılında bölgede artan şarap üreticilerini desteklemek amacıyla yedi yerel kuruluş tarafından kuruldu. Bağ Yolu, Urla’nın tarihi şarap kültürünü canlandırmak, şarap üreticileri arasında iş birliğini artırmak ve sürdürülebilir yerel kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlıyor.

*- CUMHURİYET COŞKUSU KEMALPAŞA’DA

Cumhuriyet Bayramı’nın 101’inci yıl kutlamaları, İzmir’de “Cumhuriyet Her Yerde” etkinliği ile Kemalpaşa Aşağıkızılca Mahallesi’nde başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen, kent yöneticileri ve Aşağıkızılcalı vatandaşlar katıldı.

Gezici kütüphane, oyun alanı, satranç, resim, yüz boyama, masa tenisi gibi çocuklar ve gençlere yönelik atölyelerin de yer aldığı kutlamada, tiyatro gösterisi de ilgi topladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde kortej yürüyüşü ile başlayan etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen “Cumhuriyet bizim için, ülkemiz için müthiş bir nimet ama bu nimeti iyi değerlendirmek, onun değerini bilmek gerekir. Cumhuriyet olmasaydı ne ben belediye başkanı olurdum ne diğer arkadaşlar farklı görevlerde olurdu. Allah aşkına ülkemize sahip çıkalım. Üzerimize düşen görevi yerine getirmek için mücadele etmemiz gerekiyor. Cumhuriyet’imizin değerini bilelim. Cumhuriyet’i demokrasi ile taçlandırmak gerekiyor” diye konuştu.

*- İZMİR’İN ÜÇ FUARI

Türkiye’de fuarcılığın merkezi İzmir; geçen hafta aynı anda üç önemli tekstil ve hazır giyim fuarına ev sahipliği yaptı.

Türkiye’nin 42 şehri ve 39 ülkeden, Fashion Prime Fuarı’nı 7 bin 397’si yerli, 356’sı yabancı toplam 7 bin 753 kişi, Fashion Tech Fuarı’nı 10 bin 144’ü yerli, 560’ı yabancı toplam 10 bin 704 kişi, bu yıl ilk kez düzenlenen Fashion Home İzmir Fuarı’nı da 3 İbin 145’i yerli, 76’sı yabancı toplam 3 bin 221 kişi ziyaret etti.

Üretimden ihracata, istihdamdan teknolojik gelişmelere kadar birçok alanda katkı sağlayan, yerel firmaların dünya pazarındaki payını artırarak, uluslararası arenada rekabet gücünü artırmayı amaçlayan fuarlar, sektörün önde gelen katılımcılarıyla hem Türkiye hem de Almanya’dan ABD’ye, İngiltere’den Çin’e kadar dünyanın farklı ülkelerinden gelen profesyonelleri buluşturdu.

*- ÜNLÜ MANKENLER KATILIYOR

 B2B (Business-to-business/İşletmeden işletmeye) görüşmeleriyle yerli ve yabancı profesyonel alıcılar ile katılımcı firmalar iş birliği anlaşmalarına imza atarken fuarlarda çok miktarda ürün ve makine satışı da gerçekleştirildi. Fashion Prime Fuarı kapsamında, ünlü mankenlerin katılımıyla özel dantellerin ve kumaşların kullanıldığı 2025 yılının trendlerinin sunulduğu defileler gerçekleştirildi.

Tekstil ile ön plana çıkan Denizli de geniş bir katılımla bu fuarlarda yer alırken Denizli Ticaret Odası standında, üretime teknoloji katarak katma değerin artırılmasının amaçlandığı Denizli Teknik Tekstil Merkezi’nde (DTTM) geliştirilen yüksek teknolojili tekstil ürünler de tanıtıldı.

Merkezin sahip olduğu, nanolif yüzey kaplama, akustik karıştırma gibi yenilikçi uygulamaların yanı sıra ziyaretçilere yara örtüsünden tek kullanımlık bornoza kadar farklı yenilikçi ürünlerin sunulduğu stant ziyaretçi ve katılımcılardan büyük ilgi gördü.

*- MUHTARLARLA BULUŞMA

Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle İzmir’deki bin 296 mahalle muhtarı ile bir araya geldi.

52 yıldır görev yapan 85 yaşındaki Şerafettin Yeşilçayır başta olmak üzere tüm muhtarlara teşekkür eden Başkan Tugay, “Muhtarlarımız, halk ile kamu arasında köprü görevi üstleniyor. Sizlerle güzel İzmirimiz için çalışıyoruz” dedi.

Etkinlikte İzmir’in en genç muhtarı 28 yaşındaki Jale Altınova ile en yaş almış muhtarı 85 yaşındaki Şerafettin Yeşilçayır da sahneye çıktı.

Ayrıca 8-9 ve 10 dönemdir kesintisiz görev yapan 6 muhtara da plaket verildi. 

Başkan Tugay, “Muhtarlarımız halkın gözü, kulağı, belediyelerin kılavuzudur. Aynı zamanda demokrasinin de yapı taşlarıdır. Kentimizin en küçük birimleri olan mahallelerimizi, köylerimizi, sokak sokak, hane hane, bütün ihtiyaç ve sorunları ile sizler biliyorsunuz. Gün geliyor mahalle halkının sağlık sorunları ile ilgileniyorsunuz. Gün geliyor okul malzemeleri olmayan öğrencilerin masraflarını üstleniyorsunuz. Sizler yardımcı oluyorsunuz. Herkesin her türlü derdine çare olmaya çalışıyorsunuz” dedi.

*- ÇAPA ATANLAR

10 dönem görev yapan Konak Hilal Mahalle Muhtarı Ali Pekgökçen,  9 dönem muhtarlık yapan Dikili Gazipaşa Mahalle Muhtarı Ali Koldagüç,  Dikili Nebiler Mahalle Muhtarı Safa Eşit, Tire Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Ali İhsan Sağ, 8 dönem muhtarlık yapan Bergama Çakırlar Mahalle Muhtarı Ali Rıza Menek ile Ödemiş Üçkonak Mahalle Muhtarı Mevlüt Topuz Başkan Tugay’ın elinden plaketlerini aldı.

*- KIYAK YAPILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile İZSU Genel Müdürlüğü arasındaki protokol kapsamında ismine kayıtlı su aboneliği bulunan ihtiyaç sahibi emeklilerin faturaları yüzde 50 indirimli olarak tahakkuk ettirilecek.

Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edilen önergeyle daha önce Emekli Dayanışma Kartı üzerinden iade şeklinde yapılan destek artık doğrudan faturalara indirim olarak yansıyacak.

ilk 4 metreküpün ücretsiz ve kalan tüketim bedellerinin yüzde 50’sinin ödenmesi için başvuruda bulunulacak.

*- ‘KARŞIYAKA’NIN HAKKINI İSTİYORUZ’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ekim ayı olağan meclis toplantısında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından uzun yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı hakkında konuştu.

Başkan Tugay, “Kaynak ayıramayız, o yüzden yapmıyoruz denildi. Büyükşehir de ‘Biz yapacağız’ diyor. Biz Karşıyaka’nın hakkını istiyoruz. Engellenmesin, sadece onu istiyoruz. Yeter artık” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) meclis üyeleri de kadına yönelik şiddete tepki göstermek için siyah giyerek toplantıya katıldı.

CHP’li meclis üyesi Seyhan Müşerref Kuralı, Türkiye’nin “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden geri çekilmesinin yarattığı olumsuz sonuçları aktardı.

*- GÜNDEM DIŞI

Oturumun gündem dışı konuşmalar bölümünde Karşıyaka Stadı gündeme geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin stat konusunda girişimi olduğunu belirten Başkan Dr. Cemil Tugay, “Aylarca Gençlik ve Spor Bakanı ile görüşmeyi bekledim ama görüşemedim. Arkadaşlarımıza dedim ki; hiç olmazsa yazı yazalım. Yazı yazıldı, cevap geldi, o cevap üzerine Karşıyaka Belediyesi’ne yazdık, hissenizi Büyükşehir’e devredin diye. Aslında stadı Gençlik ve Spor Bakanlığı yapacaktı.

Öyle karar alınmıştı.

Geçen dönem ben bizzat o dönemki Spor Bakanı’mızla görüştüm. ‘Stadın yapılmasının önünde hiçbir hukuki engel kalmadı, stadı yapar mısınız, biz de yardımcı olalım’ dediğimde, ‘Biz buna kaynak ayıramayız, o yüzden yapmıyoruz’ dedi.

Ondan sonra Büyükşehir’in stadı yapmasıyla ilgili konuşmaya başladık. Büyükşehir ‘Biz yapacağız’ diyor, vereceksiniz bu iş bitecek. Bu bir iyilik değildir.

Bu bir haktır.

Karşıyaka’nın hakkını istiyoruz.

Karşıyaka Spor Kulübü’nün hakkını istiyoruz.

Son 5 buçuk senedir önünde engel olmadığı halde stat yapılmıyor.

Bu konuyu kapatalım.

Büyükşehir Belediyesi hiçbir girişimde bulunmadı denildiği için cevap vermek durumunda kaldık.

 Engellenmesin, sadece onu istiyoruz. Engellenmesin. Yeter artık” diye konuştu.

*- KARŞIYAKA BELEDİYESİ HAZIR

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal ise, “Öncelikle size teşekkür ediyorum. Bizim için çok değerli olan bu stat için gerekli adımı attığınız için… Karşıyaka Stadı hepimizin büyük bir heyecanla beklediği bir proje. Siz de bununla ilgili en önemli adımı attınız zaten. Bizim de burada bir yerimiz var. 21 bin 79 metrekare stat alanı var, bunun 2 bin 268 bin metrekaresi Karşıyaka Belediyesi’ne ait.

Burası 2015 yılının Ekim ayında 25 yıl süreyle Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmiş. Biz Karşıyaka Belediyesi olarak siz Bakanlık’la gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra bunu hemen Büyükşehir’e devretmeye hazırız.

Çalışmaların bir an önce başlamasını ve stadımıza kavuşmayı diliyoruz. Bunu da siz başaracaksınız. Size şimdiden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

*- HATIRLATAYIM

Yakın zamanda şunlar yaşanmıştı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın Karşıyaka Stadı ile ilgili “6 aydır sesleniyoruz, sessiz kalıyorlar. Büyükşehir’in önünde hiçbir engel yok. Büyükşehir’den henüz bir hamle gelmedi” yönündeki açıklamalarına yanıt vermıştı.

Açıklamada, hükümetin görevi olmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin stadın yapımını üstlendiği ve arazinin tahsisi için Ağustos ayında ilgili kurumlara talep yazısı yazıldığı ancak henüz resmi olumlu bir yanıt alınmadığı vurgulandı.

İzmir Büyükyehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada Karşıyaka Stadyumu ve Sosyal Tesisi yapımı için arazinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerektiği ve bunun için Ağustos ayında kurumlara yazı yazılarak tahsis istendiği belirtilmişti.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Statta Maliye ve Hazine Bakanlığı, Karşıyaka Belediyesi ile İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün hissesi yer almaktadır.

Hükümetin görevi olmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi halkın talepleri doğrultusunda Karşıyaka Stadı’nın yapımı için hareket geçmiştir. 22 Ağustos 2024 tarihinde İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne hisselerin tahsisi için talep yazısı yazılmıştır.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü cevap yazısında talebin değerlendirilmesi için diğer paydaşların uygun görüşünü istemiştir.

Buna istinaden Karşıyaka Belediyesi’nden de tahsis istenmiştir.

Büyük hissedar olan İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile görüşmeler yapılmış ve bu görüşmelerde Karşıyaka Belediyesi’nin kendilerine daha önceden vermiş olduğu tahsisin belediyemiz lehine iptali ve kendi hisselerinin de belediyemize tahsisi hususunda görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

Konunun bakanlığa iletileceği bilgisi verilmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Stadyumu ve Sosyal Tesisi’nin yapımı için gerekli tüm süreçleri titizlikle yürütmektedir.

Tahsisin gelmesi halinde en kısa sürede tesisin yapımı için çalışmalara başlanacaktır.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın “6 aydır sesleniyoruz, sessiz kalıyorlar. Stadın arazini vermeye hazırız” şeklindeki açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır. Sayın Dağ’ı stat konusunu siyasi malzeme haline getirmek yerine sürece katkı vermeye davet ediyoruz. “

*- BUCA ONAT TÜNELİ’NDE KAZILARIN YÜZDE 80’İ TAMAMLANDI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Buca Onat Tüneli çalışmalarını yerinde inceleyerek kazı çalışması biten etaplarda kemer beton çalışmalarını başlattı.

Dev projenin tünel kazılarının yüzde 80’i tamamlandı.

Çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü ifade eden Başkan Tugay, “Her şey yolunda gidiyor. Planlandığı sürede tünelimizi hizmete açacağız. İzmir’in trafiği için alternatif bir geçiş yolu olacak” dedi.

*- 2026’DA TÜNEL HİZMETE GİRECEK

Mevcut çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Sercan Kahya “Buca Onat Tüneli’nin yaklaşık 80 metre altında bulunuyoruz. Çalışmalarımız tünel içerisinde hızla devam ediyor. Tünelimizde yaklaşık bin metrelik güzergâhımız kaldı. 2025 yılının ortalarında tünelleri birbirine kavuşturmayı hedefliyoruz. Böylelikle kazı imalatlarını tamamlamış olacağız. Tünelin Buca ve Bornova kısmında köprüler, alt geçitler, viyadükler ve toprakarme imalatlardan oluşan sanat yapılarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Tüm çalışmalarımızı 2026 yılının ortalarında bitirerek tünelimizi vatandaşlarımızın kullanımına açacağız” diye konuştu.

*- ATMA DERNEĞİ ÇEVRE DUYARLILIĞI İÇİN KOLLARI SIVADI

Türkiye’yi karış karış gezerek sokakların ve çevrenin temiz tutulması, atıkların doğru yönetimi, çevre bilincinin artırılması için çalışmalarını sürdüren ATMA Derneği, projeyi anlatmak üzere geçtiğimiz hafta Balıkesir Belediye’sindeydi. 

ATMA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Pervin Ersoy ve yönetim üyeleriyle birlikte Balıkesir’de farkındalık yaratan ekip ardından zeytin hasadına katıldılar.

Bölgenin önde gelen firmalarından Köklü Zeytincilik’i ziyaret eden dernek üyeleri zeytin hasadından, zeytinyağı üretimine kadar her aşamayı deneyimlediler.

Pervin Ersoy, Balıkesir’de çevre farkındalığının yanı sıra bölgedeki doğal kaynakların korunmasına yönelik farkındalığa da vurgu yaptıklarını belirtti. Ersoy: “Böyle etkinlikler toplumun çevre duyarlılığını geliştirmek açısından büyük önem taşımakta. ATMA Derneği olarak çıktığımız bu yolda amacımız doğaya karşı daha duyarlı ve farkındalıklı toplum haline dönüşebilmek.” dedi.

*-  MİNİKLER PAMUK HASATI YAPTI

Menemen Belediyesi Ulukent Anaokulu’nun minik öğrencileri, ilçeyi beyaza boyayan pamuk tarlalarına girerek, hasat mutluluğuna ortak oldu, pamuk topladı.

Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, “Çiftçi bir ailenin evladı olarak, miniklerimizin tarlaya, toprağa aşina olarak büyümesini çok önemsiyorum. Kent hayatının her geçen gün daha da geliştiği Menemen’imizde tarıma da sahip çıkmayı, evlatlarımızı tarımla buluşturmayı, onlara toprağın önemini ve bereketini anlatmayı sürdüreceğiz.” dedi.

Üzümden çileğe, ıspanaktan incire, domatesten buğday ve ayçiçeğine kadar geniş bir tarım çeşitliliğine sahip olan Menemen’de pamuk hasadı bereketi yaşanıyor.

Kentleşme ne kadar önemliyse, evlatlarımızın topraktan kopmaması da o kadar önemli.

Miniklerimizin yaşamın en önemli kaynaklarından olan tarımsal üretime yabancılaşmaması adına anaokulumuzda tarımı bir ders olarak veriyorlar.

Böylece çocuklarımızı hasat bereketine dahil ederek, en temel üretimi yerinde görmeleri sağlanıyor.

Miniklerimizin tarıma aşina büyümesi, tarıma da sahip çıkmayı öğretiyor.

Evlatlarımızın tarımla buluşması, onlara toprağın önemini ve bereketini anlamalarını da gösteriyor.

*- DİKKATLİ OLUN!

Değerli dostumuz Selahattin Haseki yazmış:

‘Arkadaşlar bugün ‘yaşadığım bir hadiseyi’ anlatmak istiyorum.

Yollar ‘ard niyetli’ insanlarla dolu!

Metrodan indim, ikâmetime doğru sağa sola bakarak yürüyorum. Arkamdan ‘3-4 yaşlarında bir kız çocuğu’,  ‘Amca amca!..’ diye seslenip, ‘Amca beni Hakan abilere götür!’, sözünü ‘hiç durmadan’ 50 metre boyunca, ‘arkamdan gelip tekrarladı.

O esnada, yoldaki erkek kuaförü, dükkânın kapısındaydı.

Kuaför:

‘Abi sakın arkana dönme, seslenen küçük kıza bakma ve sakın elini tutma, kızın babası ve abisi karşıda aracın arkasında saklanıyor, küçük kızla alakadar olup elini tutup konuşmak isteyenler olduğunda ortaya çıkıp, ‘Kızımızı kaçırıyorlar, sapık var!’ diye bağırıyorlar,

‘3000 TL. para vermezsen seni affetmeyiz, milleti, polisi buraya toplarız!’  diyorlar.

Sen dükkana gir, tezgâha düşeni seyredelim’ dedi.

*- KORKUP ÇEKİNİYORLAR

Erkek kuaförüne girdim, polisi aradım, detaylı bilgi verdim.

Sivil ekip 5 dakika içinde malûm alanda tedbir aldı.

Bir genç erkek tam ‘tezgâhlarına düşerken’ polis müdahale etti.

Daha sonra polisin biri kuaföre girdi, sohbet ettik.   

Polisin dediği, bunun gibi tezgâhlarda çoğalma var, 3 saat sonra hepsi serbest kalır, başka semtte devam ederler, insanlar rezalet ve dayaktan korktuğu için yanında parası olmayanlar korkudan bu çete mensuplarıyla beraber banka ATM’sine gidip, ödeme yapıyorlar, polise de bildirmiyorlar, şeklinde oldu.

Olay İstanbul’da olmuş…

*- HADİ BE!

Partili bir vatandaş, şunları söyleyerek, içini döküyor.

Ben de, okuduktan sonra şunu söyledim.

‘Hadi be!’

Yazılan ve söylenen düşünce şu:

‘…Belli oluyor her şey acık ortada!

Dürüst,, onurlu düzgün bedeller ödemiş kendi çıkarlarını hiç düşünmemiş solcu sosyalist insanlar işsiz boşta geziyorlar.

CHP’li Belediyeler bile işe almıyor ama sağcı dinci lümpenler, yalamalar, troller, bunlar baş tacı oluyor.

Kolayca işe giriyorlar.

Bunlara hiç değinen yok!

Suskunluk var, eleştiri yok, tepki yok!

Sosyalistlerden niye bu kadar çekiniyorlar CHP’li Belediyeler?

Tabi haklarını arayıp, sendikal mücadele veriyorlar, bilinçli davranıyorlar. Hala akp’den Chp’ye geçen belediyelerde, işçiyi dolandıran,  sarı sendika Ağaları var.

Hiç rahatsız olmuyorlar belediye başkanları, umurlarında bile değil!…’

Doğru mu, yanlış mı?

Bilmiyorum…

Bildiğim hangi partiden olursa olsun meclis üyelerinin dedikleri oluyor, istediklerini işe bir şekilde sokuyorlar.

*- ‘ İZMİR’İ KİMSE ASLA AŞAĞILAYAMAYACAK!’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Karşıyaka Belediyesi’nin Fidan Dikim Şenliği’ne katıldı.

Etkinlikte konuşan Başkan Tugay, orman yangınlarının kader olmadığını ifade ederek İzmir İtfaiyesi’nin kapasitesinin artırılacağını söyledi. Yangında yaşanan ihmallere de dikkat çeken Başkan Tugay, “Herhangi bir yerde bir yangın olduğunda dağ, tepe, orman bayır, ne olursa olsun daha fazla personel ve araçla müdahale edeceğiz.

Artık kimseden izin almayacağız. 

Size söz veriyorum bu ormanları da yeşerteceğiz Körfez’i de temizleyeceğiz.

İzmir’i kimse asla aşağılayamayacak” dedi.

*- SEYYAR SERGİ, KARADENİZ VAPURU

Karşıyaka Belediyesi’nin düzenlediği ‘Mustafa Kemal ve Karadeniz Vapuru’ söyleşisi, Çatı Bostanlı seminer salonunda gerçekleşti. Toplantıya konuşmacı olarak koleksiyoner Mert Rüstem katıldı.

Gazeteci Doğan Prepol’dan öğrendiğime göre, Karşıyaka Belediyesi Kültür Sanat Müdürü Leyla Keskiner ve çok sayıda Atatürk sevdalısının katıldığı söyleşide Mert Rüstem, Mustafa Kemal’in, 1923 yılının Şubat

ayında İzmir İktisat Kongresi’ni topladığını ve yaptığı çağrıda; her il ve ilçeden işçi, çiftçi, esnaf, sanayici ve zanaatkarın davet edildiğini söyledi.

Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’yu işgalden kurtardıktan sonra ülkenin yeniden inşasına başladığını hatırlatan Mert Rüstem şöyle konuştu:

‘Yıllar boyu cepheden cepheye koşmuş, türlü zorluklar yaşamış olan halkın elinde avucunda bir şey yoktur.

Bir de üstüne Osmanlı’nın 160 milyon altın liralık borcunun %70’i yaklaşık 100 milyon altın lirasını ödemeyi Lozan’da taahhüt etmiştir.

Ülkenin kalkınması, üretmesi ve ihracat yapması gerekmektedir. Kapitülasyonların kaldırılmasından sonra yabancılar da ülkemizden ayrılmaya başlamıştır.

Halk yoksuldur.

Mustafa Kemal önce 1923 Şubat ayında İzmir İktisat Kongresi’ni toplamış ve çağrıda her il ve ilçeden işçi, çiftçi, esnaf, sanayici, zanaatkar davet edilmiştir.

Toplanan kongrede bir de yerli malları sergisi yapılmıştır.

Üreticinin, işçinin, esnafın, çiftçinin, sanayicinin sorunları dinlenmiş, yeni devletin ticari yol haritası belirlenmiş, sorunlar not edilmiştir.

İhracat için önce Bursa’da bir sergi yapılması planlanmış. Fakat yabancı tüccarların gelmeyeceği düşünülmüştür

Mustafa Kemal, ‘Onların gelmesini beklemeyelim; biz gidelim!’ fikrini söylemiş, hemen uygulamaya geçilmiştir.

*-  VE ‘BİZ GİTTİK!’

Karadeniz vapuru şehirler arası hatlardan alınarak Seyyar Sergi için değişiklikler yapılmıştır.

Gemi yeniden düzenlenmiştir.

O yıllarda ülkemizde var olan hammaddeler, üretimler bu gemide sergilenmiş, gemi yola çıkmadan önce Mustafa Kemal ziyaret etmiş ve hazırlıkları çok beğenmiştir.

Bu gemi sadece ihracat malları ile donatılmamış, gemiye tüccarların yanı sıra bir kaç yabancı dil konuşan kadın erkek pek çok yolcu alınmıştır.

İçlerinde öğretmenler, sanatçılar, gazeteciler de vardır.

Gemide ayrıca Cumhurbaşkanlığı orkestrası da vardır.

Gidilen limanlarda 1923’te kurulan Cumhuriyet ile 3 yıl gibi kısa sürede kadın ve erkeğin birlikte temsil ettiği Türk halkının ulaştığı modern yaşam tarzı ve kültürü tüm dünyaya tanıtılmıştır.

*- 13 AVRUPA ÜLKESİNDE 16 LİMANA UĞRANILDI

Yola çıkan geminin, 13 Avrupa ülkesinde 16 liman kentine uğradığını ve 44 yabancı kılavuz kaptanın alındığını anlatan Rüstem, ‘Gemide 16 balo ve ziyafet verilmiş ayrıca gemi dışında 36 ziyafete iştirak edilmiştir. Seyyar Sergi’yi gezen kişi sayısının ise toplamda 65 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Eski düşmanları ve yabancıları dosta, dostları müşteriye dönüştürmek’ amacıyla hareket eden ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yürüyen bir parçası olan ‘Seyyar Sergi Karadeniz Vapuru’, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Diplomasi Tarihi ve Dünya Tarihi açısından önemli bir örnektir.’diye konuştu.

Yaşar Eyice

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen − six =

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER