DOLAR 32,7878 1.53%
EURO 35,1602 0.53%
ALTIN 2.456,522,76
BITCOIN 21656680,21%
İzmir
33°

AÇIK

üst menü altı
CHP’li Gülizar Biçer Karaca’dan kadın çalışanlara doğum izni teklifi çıkışı: ‘Teklifimiz biran önce yasalaştırılsın’

CHP’li Gülizar Biçer Karaca’dan kadın çalışanlara doğum izni teklifi çıkışı: ‘Teklifimiz biran önce yasalaştırılsın’

TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kadın çalışanların 16 haftalık doğum nedeniyle kullanılan mazeret izninin 32 haftaya çıkarılması için yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne sundu.

ABONE OL
22 Mayıs 2024 15:44
CHP’li Gülizar Biçer Karaca’dan kadın çalışanlara doğum izni teklifi çıkışı: ‘Teklifimiz biran önce yasalaştırılsın’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kadın çalışanların 16 haftalık doğum nedeniyle kullanılan mazeret izninin 32 haftaya çıkarılması için yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne sundu.

DEMOKRAT GÜNDEM-ÖZEL DEMEÇ-YELİZ ŞENYERLİ- TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 26 Nisan 2024’te sunduğu ve 29 Nisan’da komisyona havale edilen teklifi hakkında Demokrat Gündem Gazetesi’ne (www.demokratgundem.com) açıklamalarda bulundu.

Gülizar Biçer Karaca, “Kadın örgütleriyle çalışmalar yaptık. Böyle bir ihtiyaç olduğunu bildiğim için onların da fikir ve görüşlerini alarak bu kanun teklifini verdim” dedi.

doğum

“KADININ İŞ YAŞAMINDAKİ VARLIĞINI ARTIRACAK”

16 haftalık doğum nedeniyle kullanılan mazeret izninin 32 haftaya çıkarılmasının kadınlar için önemini ve değerini anlatan Gülizar Biçer Karaca, “Hedeflerimiz; kanun teklifimizin kadının iş yaşamındaki varlığını artırması; sosyal, toplumsal ve ekonomik hayatta, iş yaşamında güçlendirilmesi.

Aynı zamanda doğum yapan kadının çocuğunu en az 6 ay emzirmesi; çocuğun hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal anlamda sağlıklı gelişmesi için çok önemli bir faktör” diyerek gelişmiş ülkelerde yaygın şekilde uygulanan bir sistem olduğunun altını çizdi.

“KADIN, ANNE OLDU DİYE İŞTEN KOPARILMAMALI”

Anne olan kadının yaşadıkları zorluklardan bahseden Karaca, “Kadın, anne olduğu için ya ücretsiz izne ya istihdamdan ayrılmak zorunda kalıyor. Bir çocuk dünyaya getirdiği için iş yaşamından koparılmamalı ya da ücretsiz izne ayrılmak zorunda bırakılmamalı. Bu, sosyal devlet olmanın bir gereği ve sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.

doğum

“TEKLİFİMİZ, KOMİSYONDA BEKLETİLİYOR”

Karaca, kanun teklifinin sürecine ilişkin de bilgi veren CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, tekliflerinin hala komisyonda bekletilmesini eleştirerek, “Muhalefetin verdiği kanun teklifleri, hiçbir zaman komisyonun ana gündemine getirilmez. Komisyona havale edilir ve orada bekletilir. İçtüzüğün 37’nci maddesine göre; dönem dönem salı günleri gündeme alınmasını talep etsek de reddedilir ve kanun, kadük hale getirilir. Bizim teklifimiz de şu anda komisyonda bekletiliyor” diye konuştu.

doğum

Karaca, bir milletvekili olarak üzerine düşen sorumluluğun öncüsü olmayı çalışma prensibi olarak benimsediğini, toplumun beklentilerini ve bu kanun teklifini gündemde tutmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

“YASALLAŞTIRILMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILSIN”

TBMM Başkanvekili Karaca; Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na ve iktidar temsilcilerine çağrıda bulundu:

“Kadının sosyal ve ekonomik hayatta varlığı ile yeni doğan çocuğun beslenme hakkını ve sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmek adına komisyonda bekleyen bu teklifimiz, bir an önce komisyon görüşmelerine alınsın. Yasallaştırılması için çalışma başlatılsın” dedi.

doğum

“DOĞUM İZNİNDE KADINA HAK ETTİĞİ ÜCRETİ ÖDEMEK ZOR DEĞİL”

Kadın işçilerin doğum sonrası kullandığı ücretli izin hakları ile ilgili de bilgi veren Karaca, “Kanunun gerekçe kısmında bu zaten belirtilmiş. Doğum izninde kadına hak ettiği ücreti ödemek çok zor değil. Eğer toplum yararına siyaset yapıyorsak bunu hayata geçirmek mümkün” ifadelerini kullandı.

doğum

DÜNYADA NASIL UYGULANIYOR?

Dünyadaki modeller incelendiğinde doğum nedeniyle Danimarka’da kullanılan toplam mazeret izni süresi, 52 hafta olmakla birlikte annelik ücretinin tamamı kamu tarafından karşılanıyor.

 İngiltere’de mazeret izni 39 hafta ve çalışan kadının ücretinin yüzde 90’ı kamu tarafından ödenirken İtalya’da 3 aylık bebeklerden 3 yaşındaki çocuklara hizmet sunan kreşler, belediyelerin doğrudan sorumluluğunda ve yine kamu tarafından finanse ediliyor.

Almanya’da ise 14 haftalık toplam mazeret iznine ek olarak, 36 aylık doğum izninin ilk 12 ayında maaşların yüzde 2/3’ünü kamu karşılıyor.

İlginizi çekebilir: Mustafa Kemal Atatürk’ün Kadınlara Verdiği Değer: Türkiye’de Kadın Haklarının Öncüsü

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP