DOLAR 32,5818 0.32%
EURO 34,8475 0.3%
ALTIN 2.495,960,48
BITCOIN 21166893,46%
İzmir
21°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı

Yeni yılla birlikte prim borcunu ödeyemeyen milyonlarca vatandaş yine sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak!

ABONE OL
28 Aralık 2022 11:43
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Genel Sağlık Sigortası ve BAĞ-KUR prim borcunu ödeyemeyen vatandaşların 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılan sağlık hizmetinden yararlanmasını lütuf olmaktan çıkaracak köklü düzenleme bir an önce gerçekleştirilmelidir.

Eğer yine bir düzenlenme yapılmaz ise genel sağlık sigortası prim borcunu zamanında ödeyemeyen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin, siftah yapamayan ve iş yerini kapatmak zorunda kalan esnafın, çiftçinin, ev hizmetlerinde çalışan kadınların ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının, Sağlık Bakanlığına bağlı hastane ve sağlık tesisleri ile devlet üniversite hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanmaları mümkün olamayacak.

Kurum bilgi işlem sistemi tarafından prim ödeme gün sayısının yetersiz olması veya prim borcu bulunması nedeniyle hasta takip numarası/provizyon verilmemektedir. Yani bu kişiler kamu sağlık hizmetlerinden faydalanmamaktadır.  GSS ve BAĞ-KUR prim borcu olan vatandaşların sağlık hizmetinden faydalanabilme süreleri son anda yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile uzatılmaktadır. En son Cumhurbaşkanlığı kararı ile 31.12.2022 tarihine kadar ertelendiği bilgisine de Kurum resmi internet sayfasından ulaşılabilmektedir.

GSS kapsamında olup primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen kişi sayısı ne kadardır?

Prim borcu olan vatandaşların sayısı milyonlarla ifade edilmekte, ancak resmi istatistiklerde kesin sayı belirtilmemektedir. Bütçe görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e ısrarla sorulmasına rağmen bu soruya cevap alınamamıştır. SGK bürokratlarının basına çeşitli tarihlerde verdikleri demeçlere göre bu sayı 6- 10 milyon arasındadır.

Madem ekonomi uçuşta, o halde neden vatandaşlar GSS prim borçlarını ödeyememektedir.

AKP yetkililerinin ve TÜİK’in yaptığı açıklamaya bakılacak olursa işsizlik azalmakta, istihdam artmakta, ekonomi uçmaktadır. Madem ekonomi uçuşta, vatandaşlar genel sağlık sigortasını, esnaf ise BAĞ-KUR prim borçlarını yapılandırma ile son 4 yılda 4 kez ertelenmesine, faizlerinin silinmesine ve 12 -18 ay taksitlendirilmesine rağmen neden hala ödeyememektedir?  

Sosyal güvenlik sistemi sigortalılara ve hak sahiplerine prime dayalı katkılar üzerinden güvence sağlamaktadır. 

Sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan genel sağlık sigortalısı ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yararlanabilmesi için;

1) Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması,

2) Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması (tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç),

3) Kendi nam ve hesabına çalışanlardan (4/b BAĞ-KUR) sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması şarttır.

Öneriyoruz;

GSS Prim borçlularının sağlık hizmetine erişimi için yararlanma süresini defalarca kez uzatmanın çözüm olmadığı açıktır. 

Prim borcunu ödeyemeyen vatandaşların 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılan sağlık hizmetinden yararlanmasını lütuf olmaktan çıkaracak köklü düzenleme bir an önce gerçekleştirilmelidir.

Kamu sağlık hizmetine erişim engelinin her yılın başında adeta lütuf tarzında ileri tarihe ertelemesi yeterli değildir, insani değildir, sosyal devlet anlayışı ile uyumlu değildir.  Bunun için yapılacak olan düzenlemenin sağlık hizmetlerine koşulsuz erişimlerin her yurttaş için en temel insan hakkı olduğu kabulü ile gerçekleştirilmesi ve bu olumsuz durumun kalıcı olarak giderilerek provizyon almalarının sağlanması gerekmektedir.  

 

                        Dr. Ergün DEMİR                                       Dr. Güray KILIÇ

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP