DOLAR 32,3650 -0.12%
EURO 34,8281 -0.1%
ALTIN 2.395,370,09
BITCOIN 20608870,63%
İzmir
19°

AÇIK

üst menü altı

COVİD VAKASI KONAN POZİTİF VAKALAR ZORLA ÇALIŞTIRILIYOR MU?

ABONE OL
1 Ağustos 2022 19:34
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm toplumda olduğu gibi işyerlerinde de Covid-19’a yakalanan işçi sayısı giderek artarken, birçok küçük ve orta ölçekli özel işletmelerde Covid-19 tanısı pozitif olan vakalar işten atılma tehdidi ile zorla çalıştırılmakta, büyük ölçekli bazı işletmelerde ise hızlı antijen testi ile pozitif tanı alan vakalar gizlenmekte, iki- üç gün izole etmekte ve hiçbir önlem almadan üretime devam edilmektedir. İşyerlerinde gizlenen hastalık toplu taşımada, mahallelere ve işçi ailelerinin diğer fertlerine bulaşarak üstü kapatılamaz bir hal almaktadır.

 Kimse ‘Bilmiyorduk, aldatıldık’ demesin.

Sağlık Bakanlığı Covid-19 tablosuna göre 18-24 Temmuz 2022 tarihli haftalık vaka sayısı 365.424’e, vefat sayısı ise 157’ye yükselerek hızla artmaktadır. Buna karşın HES kodu uygulamasının kaldırılması ile birlikte pozitif vakaların toplu taşıma araçları, toplu kullanım alanları gibi yerleri kullanması bulaşı artırmaktadır. En vahşi uygulama ise özellikle küçük ve orta ölçekli özel işletmelerde Covid-19 tanısı pozitif olan vakaların işten atılma tehdidi ile ‘’üretimin aksamaması ve müşteri kaybetmemek amacıyla!’’  Zorla çalıştırılmalarıdır.

İş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden bu uygulamaya karşı görevleri arasında çalışma hayatını, çalışanları koruyucu ve destekleyici tedbirler almak olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Bakan Vedat Bilgin sessizliğini korumaya devam etmekte, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise tweet atarak sorununun çözüldüğünü zannetmektedir.

Önlem alınması için ne bekleniyor?

Sağlık Bakanlığı verilerine göre; günlük vaka sayıları 50 binlerin üzerine çıktı, ölüm sayıları artmaya devam ediyor. HES kodu uygulaması, kalabalık ortak alanlar ile toplu taşımalarda maske kullanımı zorunlu olması kuralı neden uygulanmamaktadır.? Aşısız ve eksik aşılı olanların aşılarının tamamlanması, hatırlatma dozlarının yapılması için yeterli çaba neden harcanmamaktadır?

                                               Genel Koronavirüs Tablosu

Sağlık Bakanlığının açıkladığı haftalık vaka sayısı bir önceki haftaya göre %61,9 vefat sayısı ise %61,1 artmıştır. Semptomları olduğu halde PCR testi yaptırmayan ve kayıtlara geçmeyen hızlı antijen testi ile tanı konulan vatandaşlar göz önüne alındığında aslında gerçek vaka ve vefat sayılarının Bakanlığın açıkladığının çok ötesinde olduğu aşikardır.

 Pozitif vakalar her yerde; işyerlerinde, toplu ulaşım araçlarında, toplu kullanım alanlarında

HES kodu uygulamasının 03.03.2022 tarihi itibariyle sona erdirilmesi ile birlikte Covid-19 tanısı pozitif olan vakaların toplu ulaşım araçlarını, toplu kullanım alanlarını kullanabilmelerinin önünde bir engel kalmadı. Ayrıca işyerlerinde pozitif vakaların zorla çalıştırılması da tüm bu alanlarda bulaşın hızla yayılmasına yol açmaktadır.

HES kodu sadece toplu taşıma araçları, toplu kullanım alanları gibi yerlerde geçirilecek süre boyunca bulaş riskini azaltmak amacına hizmet etmekte idi ve böylece de Covid-19 ya da temaslı olan vatandaşlarımız izolasyon süresince toplu ulaşım ve toplu kullanım alanlarını kullanamamaktaydı.

Vaka ve vefat sayılarının hızla artışı ile birlikte, toplumda infeksiyonun yayılımını engellemek üzere kapalı alanlarda ve toplu taşıma araçlarında maske kullanım zorunluluğunun yanı sıra kapalı mekanların havalandırılmasını sağlayacak önlem ve düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve pozitiflik saptananların veya temaslıların etkili izolasyonu için HES kodu uygulamasının hızla geri getirilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak;

İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri çerçevesinde Covid-19 salgını yönünden işverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin sorumlulukları yeniden değerlendirilmeli ve birtakım önlemler alınmalıdır. İnfekte olan kişilerin işe gitmemesini kolaylaştıracak idari düzenlemeler yapılarak infeksiyonun yayılımı önlenmelidir.

Toplum sağlığını riske eden Covid-19 tanısı pozitif olan vakaların işten atılma tehdidi ile zorla çalıştırılma uygulamasına son verilmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Bakan Vedat Bilgin’i görevini yapmaya; bu işletmeleri hem 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun hem de 4857 sayılı İş Kanunu’nun hükümleri çerçevesinde tespit ve denetleyerek gerekli cezai işlemleri uygulamaya ve konu ile ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapmaya çağırıyoruz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP