Ruh sağlığı alanında çalışan on binlerce uzman yardım etmek için can atmakta ve hazır beklemektedir. Meslek derneklerinin organizasyonuyla alanda yetkin hocalarımız meslek elemanlarına online olarak psikolojik ilk yardım ve travmaya acil müdahale eğitimleri vermeli ve bu eğitimi alan ruh sağlığı profesyonelleri hem sahada hem online depremzedelere psikolojik destek vermelidir.
Bu süreçte birbirimizle ve sosyal medyada kurduğumuz iletişimde kaçınmamız gereken davranış ve cümleler örneğin bir yürüyüşten ya da depremle ilgili olmayan bir yerden paylaşım yapan bir insanı gördüğünüzde onu suçlamak. Belki de o insan yaşadığı yoğun kaygıyı bir tek o şekilde aşabiliyor. Belki de senden daha çok üzülüyor. Belki de umursamıyor. Biz diğer insanların ne hissettiğinden ya da yaptığından sorumlu değiliz. Kendimizden sorumluyuz. Herkes kendince yardım eder. Kimisi dua eder, kimisi yiyecek, giyecek yardımı gönderir, kimisi nakit yardım yapar, kimisi evini, otelini açar, kimisi en iyi bildiği şeyi yapar. Diğer insanların yardım etme şekillerini asla yargılama asla küçümseme. Hepsi çok değerlidir. Deniz yıldızı gibi.
Bu yaşadığımız daha önce yaşadığımız doğal felaketlerden çok daha büyük çapta ve Güney ve Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerimizi yerle bir eden büyük bir afettir. Aynı anda birçok ilimizde büyük ihtiyaçlar söz konusu. Evet biliyorum çok üzgünüz, çok öfkeliyiz. Eleştiriyoruz, eksiklikleri görüyoruz ve bunları söylemekte de çok haklıyız. Ancak amaçsız yapılan duygusal reaksiyonlar toplumsal bütünlüğümüze zarar verebiliyor. Depremden etkilenmeyen bölgelerimizde Milli yas ilan edilmesini, okulların 1 hafta tatil edilmesini son derece normal karşılıyorum. Ancak bunun devam etmesini isteyenleri görüyorum ve çok sakıncalı buluyorum. Hem başka uğraşacak işleri olmayanların daha çok negatif düşüncelere maruz kalmasına sebep olur hem de bazı çalışanlar için ekonomik yıkım olabilir.
Kimliğini bilmediğimizi, doğruluğundan emin olmadığımız şeyleri sosyal medyada lütfen paylaşmayalım. Elbette devleti yönetenlerin politikaların da yanlışlıklar çok. Bunları daha sonra soğukkanlı bir şekilde tartışırız. Ama unutmayın oturduğumuz bu bina çöktüğünde hepimiz enkaz altında kalırız. İnsanlar gelir gider, ama bu vatan bizimdir.
Çok zor günler geçirdiğimiz bu dönemde ebeveynlere de büyük iş düşüyor. Çocuklarımızın bu süreçte en temel ihtiyacı kendilerinin ve siz ebeveynlerin güvende olduğunuzu hissetmeleridir. Çocuğunuz depremle ilgili konuşmak istediğinde lütfen onu dinleyin, sorularına kısa ve net cevaplar verin. Çocuklarınızın yanında endişe uyandıran cümleler kurmayın. Yaşadığınız bu deneyimle ilgili kendi duygularınızı çocuğunuzun yaşına uygun bir şekilde paylaşmaktan kaçınmayın. Sizlerin duygularınızı ifade etmeniz, onların da kendilerini ifade etmesini sağlayacaktır. Depremle ilgili görüntüleri çocuğunuzun yanında izlemeyin, görüntülere ve haberlere kendinizi fazla maruz bırakmayın. Günlük rutin işlerinizi yapmayı sürdürün. Yaşadığımız bu süreçte hissettiğimiz kaygı, hüzün ve öfke duyguları normaldir. Bu duygu yoğunluğunun zamanla geçmesi beklenir. Aksi durumda kendiniz ve çocuğunuz için alanında uzman ruh sağlığı uzmanına başvurabilirsiniz.
Daha önce birçok sahada çalışmış bir ruh sağlığı uzmanı olarak sizlerle bazı deneyimleri de paylaşmak istiyorum. Birçok meslektaşım birçok vatandaşımız gibi olayın sıcaklığı, duygu yoğunluğu ile yardım etme ihtiyacı hisseder. Ancak bu tip felaketlerde yardım sürecinin aşamalarının olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Bu yardım sürecinin kısa, orta ve uzun vadede sürdürülebilir olması gerektiğini unutmamalıyız. Özellikle ruh sağlığı alanında esas ihtiyacı 6 ay sonra hissedecek deprem mağduru vatandaşlarımıza yardım sürecini iyi planlamamız ve bu duygu yoğunluğunu azaltmadan sürdürmemiz gerekmektedir. Bu yardım süreci medyanın normal akışına dönmesi gibi olmamalıdır. Bize her zamankinden daha fazla ihtiyaç hissedeceklerini unutmamalıyız. Yardım eden meslektaşlarımızın günün sonunda sahaya inmemiş bir profesyonelin süpervizyon almaları da olukça önemlidir. Ruh sağlığı çalışanının da duyguları, travmaları vardır. Burada yardım edene yardım süreci de ihmal edilmemesi gereken bir süreçtir.
İnsanlık yine güzelliğiyle depremzedelerin yanındaydı. Dünyanın her yerinden güvende olup olmadığımı soran, nasıl yardım edebileceğimi soran dostlarım iyi ki varsınız. Yardım için dünyanın bir ucundan gelen siz dostlarımız iyi ki varsınız. Devletlerimizin çeşitli sorun yaşadığı Türk ve Yunan Halkları yine felaket zamanında beraber oluyor, Marmara ve Atina depreminde olduğu gibi. Çünkü biz halklar biliyoruz ki doğal afetler sınır da tanımıyor, zengin ve fakir de tanımıyor.
YORUMLAR